4 × 10: Άδωνις Γεωργιάδης

P
Amagi

4 × 10: Άδωνις Γεωργιάδης

Ζητήσαμε από τους τέσσερις διεκδικητές της προεδρίας τής ΝΔ να μας απαντήσουν σε 10 από τις συνολικά 40 ερωτήσεις που τους θέσαμε. Σήμερα, απαντά ο Άδωνις Γεωργιάδης. (Ο κος Γεωργιάδης επέλεξε να απαντήσει και στις 40 ερωτήσεις).

 

  1. Ποιο είναι το συμπέρασμα που βγάλατε από τα έξι χρόνια της κρίσης και τι θεωρείτε ότι σας διαφοροποιεί από τους αντιπάλους σας βάσει αυτού;

Άδωνις Γεωργιάδης: Για την κρίση ευθυνόμαστε εμείς και όχι οι ξένοι. Το πολιτικό μας σύστημα φοβόταν να πει την αλήθεια στον λαό, και ο λαός πάντα έδιωχνε εκείνους τους πολιτικούς που δεν λέγανε την αλήθεια. Εγώ λέω πάντα την αλήθεια.

  1. Το Μνημόνιο έφερε την κρίση ή η κρίση το Μνημόνιο;

Α.Γ.: Προφανώς δεν θα είχαμε Μνημόνια αν δεν είχαμε φτάσει στη κρίση. Πρώτα χρεοκοπήσαμε και μετά πήγαμε στο Μνημόνιο.

  1. Μπορεί να ξεφύγει η Ελλάδα από την καταστροφή; Εάν ναι, πώς;

Α.Γ.: Ναι, πώς. Μπορεί εάν γρήγορα κάνουμε αυτά που πρέπει. Δηλαδή, φιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις στην οικονομία, έτσι ώστε να γεννηθούν επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας.

  1. Ποιο είναι το σχέδιό σας για να χάσει ο ΣΥΡΙΖΑ την εξουσία;

Α.Γ.: Θα τον πολεμήσουμε σκληρά, πρώτα ιδεολογικά, χτυπώντας την ιδεολογική ηγεμονία της Αριστεράς, και στη συνέχεια πολιτικά, ακόμα και στους δρόμους, ακόμα και κινηματικά.

  1. Γιατί πιστεύετε ότι εσείς ειδικά μπορείτε να κερδίσετε τον κ. Τσίπρα και την ιδεολογία του;

Α.Γ.: Γιατί είμαι ο μόνος που δεν φοβάται την Αριστερά. Όλη η Νέα Δημοκρατία δυστυχώς έχει εκπαιδευτεί να φοβάται την Αριστερά. Εγώ δεν φοβάμαι την Αριστερά.

  1. Σε τι υπερέχετε από τους αντιπάλους σας; Ποια είναι τα προσωπικά σας ποιοτικά χαρακτηριστικά; Ποια είναι τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των αντιπάλων σας;

Α.Γ.: Ο ΣΥΡΙΖΑ το τελευταίο διάστημα επιτίθεται συνεχώς και μόνο προσωπικά σε μένα. Αυτό σημαίνει ότι είμαι ο πιο ανεπιθύμητος αντίπαλος για τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό είναι το σημείο της υπεροχής μου έναντι των συνυποψηφίων μου. Γιατί δεν έχω αντιπάλους. Έχω συναγωνιστές.

  1. Τι αντιλαμβάνεστε ως κοινωνία (που «δεν μας ακούει») και πώς φιλοδοξείτε να ακουστείτε;

Α.Γ.: Η κοινωνία δεν μας ακούει, γιατί μας θεωρεί μακριά. Μας θεωρεί βολεμένους, μας θεωρεί ξένους προς αυτήν. Η δικιά μου Νέα Δημοκρατία θα είναι ένα γνήσια λαϊκό κόμμα. Δηλαδή, θα είναι μέσα στα προβλήματα του λαού και όχι μακριά από αυτά. Εμείς θα σπεύδουμε και θα δίνουμε λύσεις, θα προτείνουμε λύσεις, πραγματικές λύσεις δίπλα στον λαό και θα του δείχνουμε ότι συμπονούμε τα προβλήματά του.

  1. Τι θα θέλατε εσείς από έναν υποψήφιο για την αρχηγία τής ΝΔ;

Α.Γ.: Θέλω να ανανεώσει τη Νέα Δημοκρατία σε όλα τα επίπεδα. Να φέρνει νέο κόσμο μέσα. Να κάνει αξιολόγηση των στελεχών από την αρχή. Να καταργήσει την επετηρίδα. Να δώσει θάρρος, να δώσει σε όλα τα στελέχη μας την αίσθηση ότι, εάν κάνουν κάποιο λάθος, θα είναι δίπλα τους.

  1. Ποιες είναι, συγκεκριμένα, οι 5 πρώτες μεταρρυθμιστικές σας προτεραιότητες;

Α.Γ.: Άμεσες ιδιωτικοποιήσεις, φιλελευθεροποίηση της αγοράς εργασίας, ιδιωτικά πανεπιστήμια, ο Πειραιάς μεγάλο ναυτιλιακό και εμπορικό κέντρο και αξιολόγηση δημοσίων υπαλλήλων.

  1. Ποιοι τομείς του Δημοσίου δεν πρέπει να αποκρατικοποιηθούν;

Α.Γ.: Οι αρχαίοι Ρωμαίοι χώριζαν το δημόσιο σύστημα σε fiscus και imperium. Ό,τι αφορά το imperium πρέπει να μένει στο κράτος. Ό,τι αφορά το fiscus, μπορεί να αποκρατικοποιηθεί.

  1. Τι θα κάνετε για τον περιορισμό των εξόδων του προϋπολογισμού;

Α.Γ.: Μεγάλη μείωση της κρατικής δραστηριότητας για να μειωθούν οι κρατικές δαπάνες.

  1. Αν αύριο γινόσασταν Πρωθυπουργός, ποιες 3 πρωτοβουλίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ θα κρατούσατε;

Α.Γ.: Καμία απολύτως.

  1. Ποιες θα είναι οι πρώτες πέντε αλλαγές που θα κάνετε στο κόμμα σας; Ποια θα είναι η κύρια στρατηγική τής ΝΔ;

Α.Γ.: Σκιώδης κυβέρνηση, ως αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ, που θα συνεδριάζει κάθε μήνα σε διαφορετικό Νομό της χώρας, για να αναδειχθούν και τα τοπικά προβλήματα. Εκλογές για την εκλογή τοπικών και νομαρχιακών επιτροπών σε όλη την Ελλάδα, ώστε να δίνουμε την ευκαιρία σε νέους ανθρώπους να ακουστούν. Ακαδημία στελεχών — θα επιλέξω ο ίδιος τους καλύτερους για να τους βγάλω μπροστά στα κανάλια και στα ραδιόφωνα. Η κύρια στρατηγική της Νέας Δημοκρατίας θα είναι σκληρή και σφοδρή, ιδεολογική σε σχέση με τον κύριο Τσίπρα.

  1. Έχετε κάποιο σχέδιο που θα σταματήσει την υπερφορολόγηση;

Α.Γ.: Μεγάλη μείωση κρατικών δαπανών, με αντίστοιχη μείωση φόρων.

  1. Πόσο διατεθειμένος είστε να στραφείτε σε φιλελεύθερες πολιτικές (κοινωνικές και οικονομικές);

Α.Γ.: Στις οικονομικές είμαι φουλ φιλελεύθερος. Στις κοινωνικές είμαι δεξιός συντηρητικός.

  1. Πόσο μεγάλο κράτος σε ποσοστό τού ΑΕΠ θέλετε;

Α.Γ.: Όσο το δυνατόν λιγότερο. Πρόσφατα έμαθα ότι στην πολιτεία της Γιούτα το κράτος έχει σχεδόν εξαφανιστεί.

  1. Ποιες πολιτικές και δράσεις προτίθεστε να συμπεριλάβετε στο πρόγραμμα της ΝΔ σχετικά με την ανοικτή διακυβέρνηση, τη λογοδοσία και τον περιορισμό της διαφθοράς;

Α.Γ.: Όλα στο Διαδίκτυο, και όλοι να δίνουν λόγο για το τι κάνουν τα λεφτά του ελληνικού λαού.

  1. Θα ενωνόσασταν εκλογικά με το ΠΑΣΟΚ για να κερδίσετε τις εκλογές;

Α.Γ.: Ήμουν υπέρ της δημιουργίας Ευρωπαϊκού Μετώπου με το ΠΑΣΟΚ και το ΠΟΤΑΜΙ. Δυστυχώς, ήμασταν μειοψηφία απ’ ό,τι απεδείχθη.

  1. Θα δεχόσασταν να ενωθείτε με άλλα κόμματα (και σε ποια βάση: σε ένα «μεταρρυθμιστικό» ή «φιλοευρωπαϊκό» μέτωπο, π.χ.;), σχηματίζοντας μία πλατφόρμα στην οποία η ΝΔ δεν θα έπαιζε τον κεντρικό ρόλο, αλλά θα ήταν ισότιμη με τα υπόλοιπα;

Α.Γ.: Είμαι υπέρ τού να σώσουμε την Ελλάδα από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κύριο Τσίπρα. Οτιδήποτε μπορεί να βοηθήσει για να σωθεί η Ελλάδα από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κύριο Τσίπρα, είναι προς το συμφέρον της Νέας Δημοκρατίας. Η Νέα Δημοκρατία είναι το κόμμα της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας και αυτό θα το υπερασπιστεί με κάθε τρόπο.

  1. Είναι πατρίδα μας η Ευρώπη; Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να μην τη χάσουμε;

Α.Γ.: Ναι, η Ευρώπη είναι η πατρίδα μας και δεν πρέπει να φύγουμε από την Ευρώπη με κανέναν τρόπο.

  1. Θα δεχόσαστε ως Πρωθυπουργός να συντονίζει η ΕΕ τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της χώρας;

Α.Γ.: Στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουμε σχέσεις ισοτιμίας. Αν δεχόμουν κάτι τέτοιο, θα έπρεπε να το δεχθούμε και για τα άλλα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

  1. Πρέπει να παίζει ρόλο η Ελλάδα στις εσωτερικές διαδικασίες της Ένωσης, είτε αυτές είναι ενοποιητικές είτε διασπαστικές;

Α.Γ.: Η Ελλάδα πρέπει να είναι πρωταγωνιστής στην Ευρώπη.

  1. Ποιο είναι το σημαντικότερο διμερές ζήτημα εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας (π.χ., το Κυπριακό, το Μακεδονικό, το Θρακικό;) και πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί;

Α.Γ.: Το σημαντικότερο πρόβλημα της Ελλάδος σήμερα είναι το Θρακικό. Πιστεύω ότι πρέπει να προετοιμαστούμε για να αντιμετωπίσουμε τα σχέδια της Άγκυρας εκεί.

  1. Θα δίνατε το ΟΚ για να συμμετάσχει η Ελλάδα σε διεθνή δύναμη επέμβασης εναντίον του ISIS;

Α.Γ.: Ναι.

  1. Έχετε επιλέξει, και με ποια κριτήρια, ποιοι θα σας συνοδεύουν στις εργασίες των ευρωπαϊκών οργάνων; Πείτε μας τις ιδιότητές τους.

Α.Γ.: Έχω πολύ ισχυρή ομάδα, αλλά δεν θα την ανακοινώσω τώρα, ούτε τα ονόματά τους, ούτε τις ιδιότητές τους. Από τη διακυβέρνησή μου στα υπουργεία που πέρασα, καταλαβαίνετε ότι έχω τους κατάλληλους ανθρώπους.

  1. Πιστεύετε ότι φέρετε ευθύνη ως παράταξη και πρόσωπα για τη διαχρονική ηγεμονία της Αριστεράς στην Ελλάδα; Εάν ναι, ποια;

Α.Γ.: Ναι, φέρνει ευθύνη η παράταξή μας, γιατί φοβήθηκε την Αριστερά.

  1. Το 85% των νέων κάτω των 25 ετών ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ και σας θεωρούν τον πυλώνα του παλαιοκομματισμού. Γιατί έχουν άδικο; Με τι τρόπο πιστεύετε ότι μπορείτε να τους αλλάξετε γνώμη; Είστε εσείς το πρόσωπο που μπορεί να απευθυνθεί στους νέους;

Α.Γ.: Όταν η Νέα Δημοκρατία βγει στη κοινωνία και προασπίζεται με πάθος τις ιδέες της, τότε θα πάρει πίσω τους νέους.

  1. Ποιοι στήριξαν τη ΝΔ στις εκλογές του Σεπτεμβρίου; Έχετε κάποια ανάλυση των προφίλ τους;

Α.Γ.: Άνθρωποι οι οποίοι θέλουν να μείνουν στην Ευρώπη.

  1. Θέλετε να κάνετε τη ΝΔ ένα κόμμα αρχών (κεντροδεξιά; φιλελεύθερη; λαϊκή; παραδοσιακή; να βασίζεται στις παραδοσιακές αξίες της πατρίδας και της οικογένειας;), με τάσεις και εσωκομματική δημοκρατία; Εάν ναι, μπορείτε; Και πώς;

Α.Γ.: Ναι. Θέλω εσωκομματική δημοκρατία.

  1. Τι σημαίνει για σας μία σύγχρονη ευρωπαϊκή κεντροδεξιά; Σε τι μεταφράζεται ιδεολογικά; Ποιες είναι αρχές της;

Α.Γ.: Φιλελεύθερη οικονομία και σεβασμός στην παράδοση.

  1. Τι θα κάνετε για την αποσυμφόρηση του συστήματος Δικαιοσύνης και την επιτάχυνση της απόδοσής της;

Α.Γ.: Όλες τις μεταρρυθμίσεις που έχει το Μνημόνιο: μηχανοργάνωση, πληροφορική, αύξηση ωραρίου, διαιτησία — όλα αυτά θα τα κάνουμε.

  1. Θέλετε να μετατραπεί το ασφαλιστικό μας σύστημα σε κεφαλαιοποιητικό;

Α.Γ.: Δεν θέλω, αλλά σε κάποια φάση μπορεί να είναι αναπόφευκτό. Γενικά χρειάζεται γενική αναμόρφωση στο ασφαλιστικό μας σύστημα.

  1. Γιατί δεν θα θέλατε να υπάρχουν ιδιωτικά πανεπιστήμια κερδοσκοπικού χαρακτήρα;

Α.Γ.: Θέλω να υπάρχουν ιδιωτικά πανεπιστήμια ακόμα και με κερδοσκοπικό χαρακτήρα.

  1. Πρέπει το Πανεπιστήμιο να είναι ο προθάλαμος της επαγγελματικής αποκατάστασης;

Α.Γ.: Ναι.

  1. Περισσότεροι «γιατροί και δικηγόροι» ή περισσότεροι κατηρτισμένοι τεχνίτες;

Α.Γ.: Το δεύτερο.

  1. Ποιες πρέπει να είναι οι προϋποθέσεις απόδοσης ιθαγένειας σε παιδιά μεταναστών που δεν έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα; Όσα παιδιά μεταναστών έχουν γεννηθεί εδώ πρέπει να εγγράφονται αυτομάτως ως Έλληνες πολίτες;

Α.Γ.: Δεν θέλω να δίνεται η ιθαγένεια σε παιδιά που δεν έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα, παρά μόνο αφού ολοκληρώσουν τα 18 έτη σπουδών στο σχολείο και αποδείξουν την ελληνικότητά τους.

  1. Η Ελλάδα είναι ένα χριστιανικό κράτος;

Α.Γ.: Ναι.

  1. Γιατί δεν τίθεται στο τραπέζι ο χωρισμός κράτους-Εκκλησίας;

Α.Γ.: Δεν χρειάζεται. Είναι λάθος για να τεθεί.

  1. Ο συντηρητικός Κάμερον είναι υπέρμαχος των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤ. Εσείς; Πιστεύετε πως πρέπει να μπορούν να παντρεύονται τα ομόφυλα ζευγάρια; Πρέπει να μπορούν να υιοθετούν παιδιά;

Α.Γ.: Όχι, δεν μπορεί να υιοθετούν παιδιά τα ομόφυλα ζευγάρια. Ο κύριος Κάμερον έχει τις δικές του θέσεις, εγώ τις δικές μου.

  1. Συμφωνείτε ή διαφωνείτε στο να υλοποιηθεί στην περίπτωση της Χρυσής Αυγής η λεγόμενη «υγειονομική ζώνη» (cordon sanitaire), δηλαδή η πλήρης απομόνωση των εκπροσώπων της και η αποφυγή οποιασδήποτε επαφής μαζί τους, όπως έγινε παλαιότερα στο Βέλγιο και πιο πρόσφατα στο Ηνωμένο Βασίλειο με ακροδεξιά μορφώματα;

Α.Γ.: Εάν πραγματικά ακούσει ο κόσμος τη λέει η Χρυσή Αυγή, αυτή θα εξαερωθεί.