Τι συμβαίνει στη Ν. Κορέα;

P
Στέφανος Καβαλλιεράκης

Τι συμβαίνει στη Ν. Κορέα;

Εδώ και πολλούς μήνες η Νότια Κορέα συγκλονίζεται από πρωτοφανείς για τη χώρα διαδηλώσεις εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων που ζητούν την παραίτηση της Προέδρου Park Geun-hye για σειρά οικονομικών σκανδάλων, διαρροή κρατικών μυστικών και παρόμοιες υποθέσεις πίσω απο τις οποίες κρύβεται μια σύμβουλός της, η Choi Soon-sil. Η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου για οριστική έκπτωση της Προέδρου της χώρας, όχι μόνο δεν οδήγησε σε εκτόνωση, αλλά προκάλεσε ακόμα μαζικότερες διαδηλώσεις που έχουν πλέον και νεκρούς. Η συντηρητική Park, που είχε επικρατήσει για λίγο του φιλελεύθερου ανθυποψήφιου της το 2013 και διανύει τη 18η προεδρική θητεία της ιστορίας της Ν. Κορέας, αναγκάστηκε στις 25 Οκτωβρίου να ζητήσει δημόσια συγγνώμη.

Η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Νοτιοανατολικής Ασίας δεν είναι μια τυχαία προσωπικότητα. Είναι η κόρη του Park Chung-hee, του ανθρώπου που ηγήθηκε της Νότιας Κορέας για 18 ολόκληρα χρόνια, εναλλάσσοντας σιδηρά δικτατορία με δημοκρατία και υλοποιώντας 5 προεδρικές θητείες — θεωρείται ένας από τους ισχυρότερους ηγέτες στην ασιατική ιστορία.

Ας πάρουμε τα πράγματα όμως απο την αρχή, όσο γίνεται:

Ο Park Chung-hee, στρατιωτικός, φτωχικής και ταπεινής καταγωγής, αναλαμβάνει με πραξικόπημα το 1961 τη διοίκηση της χώρας. Εκείνη την εποχή, η Ν. Κορέα έχει χάσει ουσιαστικά τον πόλεμο, έχει συνθηκολογήσει και οικονομικά βρίσκεται σε δεινή θέση. Η Β. Κορέα του Kim Il-sung, παππού του σημερινού, βρίσκεται σε οικονομική άνθηση (ναι, τη δεκαετία του 1960 η Β. Κορέα ήταν οικονομικά ισχυρή), φέρνοντας τη Ν. Κορέα σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση. Ο Park, που κατά τη διάρκεια της θητείας του διοργανώνει και δύο φορές προεδρικές εκλογές τις οποίες κερδίζει όχι ιδιαίτερα εύκολα, θέτει τις βάσεις για το οικονομικό κορεατικό θαύμα, ενισχύει στρατιωτικά τη χώρα, αποκαθιστά τις σχέσεις της χώρας με την Ιαπωνία και ξεκινά και μια βεντέτα προσωπικής εξόντωσης με τον βορειοκορεάτη Kim, όπου ο ένας προσπαθεί να δολοφονήσει τον άλλο. Το αποτέλεσμα είναι ένας Βορειοκορεάτης πράκτορας, το 1974, προσπαθώντας να σκοτώσει τον ίδιο, να δολοφονήσει τη γυναίκα του. Ο Park δολοφονείται τελικά το 1979 από τον ίδιο τον αρχηγό των μυστικών του υπηρεσιών μέσα στο σπίτι του με αδιευκρίνιστα μέχρι και σήμερα κίνητρα.

Τόσο ο ίδιος ο Park όσο και η κόρη του βρίσκονταν υπό την επιρροή ενός μυστηριώδους θρησκευτικού ηγέτη, του Choi Tae-min. Ο άνθρωπος που οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες χαρακτήρισαν Κορεάτη Ρασπούτιν είχε μεταπηδήσει απο τον βουδισμό στον ρωμαιοκαθολικισμό, ιδρύοντας όμως στην πραγματικότητα ένα δικό του φιλοσοφικό και θρησκευτικό σύστημα με το όνομα Yeongsegyo. Οι αμερικανικές υπηρεσίες θεωρούν ότι ο Choi είχε ελέγξει απόλυτα τη συγκρότηση της κόρης του Park και μελλοντικής Προέδρου της Ν. Κορέας, η οποία ήταν ιδιαίτερα ευάλωτη από τη δολοφονία της μητέρας της και μετά. 
Ο Choi πεθαίνει το 1994. Έπειτα από 19 χρόνια, η «προστατευομένη» του γίνεται Πρόεδρος της Ν. Κορέας, ενώ μυστικοσύμβουλος της —με σπάνιες, όπως και ο πατέρας της, φωτογραφίες— γίνεται η κόρη του Choi Soon-sil, επιβεβαιώνοντας τη θεωρία περί «επανάληψης της ιστορίας». Θα αποδειχθεί ότι η Choi λάμβανε από τις κορεατικές εταιρείες τεράστια χρηματικά ποσά ενώ ήταν κάτοχος απόρρητων κυβερνητικών μυστικών. Τώρα, διαφεύγει στη Γερμανία.

Μελέτη της ιστορίας σημαίνει μελέτη των αιτίων. Στην ιδιαίτερα περίπλοκη ασιατική ιστορία, οι διαδηλώσεις εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων που κλονίζουν τη Σεούλ το 2016 και το 2017 έχουν τη ρίζα τους σε έναν στρατιωτικό με φτωχική καταγωγή που ξεκινά να καταλάβει την εξουσία το 1961…

[ Φωτογραφία, από αριστερά: Choi Tae-min, Park Geun-hye, Park Chung-hee ].