Εκδόσεις Καστανιώτη
Το βιβλίο υπήρξε ένα από τα πρώτα θύματα της Κρίσης: οι νέες εκδόσεις και τα τιράζ, και φυσικά τα κέρδη, μειώθηκαν αισθητά πριν καν αυτή αρχίσει να μονοπωλεί τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων. Ο Αμάγκι ρώτησε παλιούς, ιστορικούς, βασικούς Έλληνες εκδότες, καθώς και κάποιους από τους νεότερους, αλλά και από τους πολύ νέους, για το πώς αποτιμούν την κατάσταση. Ταυτόχρονα, μας μιλούν για τις καινούριες τους εκδόσεις, προτείνοντάς μας πολλούς αξιανάγνωστους τίτλους. Το ερωτηματολόγιο ήταν κοινό για όλους. Τους ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον, καθώς φυσικά και για την όλη συνεισφορά τους στα Γράμματα.
Κυριάκος Αθανασιάδης: Πότε ιδρύθηκε ο Οίκος σας; Ποια ήταν η φυσιογνωμία του, και πώς μεταβλήθηκε η ταυτότητά του μέσα στο χρόνο;
Αργύρης Καστανιώτης: Ο οίκος ιδρύθηκε το 1968 παρουσιάζοντας τη «Συλλογή Θεαίτητος», με σημαντικά αλλά και «προχωρημένα» για την εποχή βιβλία, όπως το Στρουκτουραλισμός του Ζαν Πιαζέ, το Έννοιες βάσης του Λουί Κουφινιάλ ή το Θεός και μηχανή του Νόρμπερτ Βίνερ. Το 1971 εκδώσαμε το πρώτο μας λογοτεχνικό βιβλίο, το Μικρό ανθολόγιο σύγχρονης παγκόσμιας ποίησης, και στη συνέχεια συνεργαστήκαμε με σημαντικούς Έλληνες συγγραφείς, όπως η Έλλη Αλεξίου, ο Δημήτρης Χατζής, ο Θέμος Κορνάρος κ.ά. Σταδιακά εμπλουτίστηκε ο κατάλογός μας και με πολλά άλλα έργα ελληνικής και ξένης λογοτεχνίας, καθώς και με βιβλία από τους χώρους των επιστημών και των τεχνών. Μέχρι σήμερα έχουμε εκδώσει πάνω από 5.500 τίτλους.
Κ.Α.: Πείτε μας δέκα τίτλους σας για τους οποίους είστε πραγματικά υπερήφανοι.
Αργύρης Καστανιώτης: Θα σας πω έναν: Αθηνά (εγγονή και κόρη).
Κ.Α.: Πόσα βιβλία εκδώσατε το 2000, το 2005 και το 2010; Πόσα θα έχετε εκδώσει φέτος, μέχρι το τέλος της χρονιάς;
Αργύρης Καστανιώτης: 310 το 2000, 330 το 2005, 280 το 2010. Φέτος θα κλείσει το έτος με 150 περίπου νέους τίτλους.
Κ.Α.: Πότε αντιληφθήκατε την Κρίση; Πώς σας επηρέασε ταμειακά και πόσο άλλαξε ή διαμόρφωσε το πρόγραμμά σας;
Αργύρης Καστανιώτης: Τη διετία 2012-2013 έκλεισαν πάνω από 2.000 βιβλιοπωλεία σε όλη την Ελλάδα εξαιτίας της διπλής εκλογικής αναμέτρησης και της ανασφάλειας που είχε παγώσει την αγορά — λίγο πολύ δηλαδή ό,τι ζήσαμε και φέτος. Όλο αυτό είχε ως αποτέλεσμα να συρρικνωθεί η αγορά του βιβλίου κατά 50%, οπότε κι εμείς προσαρμοστήκαμε στις απαιτήσεις των νέων δεδομένων.
Κ.Α.: Ποια είναι η γνώμη σας για την Ενιαία Τιμή Βιβλίου, και πόσο επηρεάζει η εκάστοτε κυβερνητική πολιτική τις πωλήσεις (ΦΠΑ, ΕΚΕΒΙ κ.ο.κ.);
Αργύρης Καστανιώτης: Η ΕΤΒ αποτελεί απαραίτητο ρυθμιστικό κανόνα για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς του βιβλίου. Βρίσκεται σε ισχύ σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης, αλλά και σε χώρες εκτός της ΕΕ, όπως το Ισραήλ. Δυστυχώς στην Ελλάδα δεν ασκήθηκε ποτέ σοβαρή κυβερνητική πολιτική βιβλίου, ακόμα και όταν λειτουργούσε το ΕΚΕΒΙ. Οι άνθρωποι του ΕΚΕΒΙ, που είχαν άρτια συγκρότηση, είχαν καταφέρει με δική τους πρωτοβουλία και με χρήματα του ΕΣΠΑ να συντονίζουν 3-4 δράσεις, όπως το πρόγραμμα «Φιλαναγνωσίας» για τα σχολεία. Το ΕΚΕΒΙ παρήγε έργο πολλαπλάσιο του κόστους με το οποίο επιβαρυνόταν το Υπουργείο Πολιτισμού για τη λειτουργία του. Αλλά κι αυτό το έκλεισαν.
Κ.Α.: Ποια είναι η σχέση σας με τις νέες τεχνολογίες, το Web, τα Social Media, αλλά και το e-book;
Αργύρης Καστανιώτης: Η πρώτη ιστοσελίδα των εκδόσεων ανέβηκε το 1997 (www.kastaniotis.com/vintage). Παράλληλα λειτουργούσε και το τμήμα Πολυμέσων, το οποίο ήταν υπεύθυνο για τις «πολυμεσικές» εκδόσεις μας που κυκλοφορούσαν τότε σε CD και DVD για υπολογιστές. Το 2009 τοποθετήσαμε τον πρώτο ψηφιακό αναγνώστη στα βιβλιοπωλεία με τα πρώτα διαθέσιμα ηλεκτρονικά βιβλία για το βιβλιοφιλικό κοινό, και το 2010 ξεκίνησε κανονικά η εμπορική διακίνηση των βιβλίων μας. Πλέον τα social media μάς έχουν φέρει σε άμεση επαφή με τους αναγνώστες. Τους προσφέρουμε πιο έγκαιρη και ολοκληρωμένη ενημέρωση, ενώ ταυτόχρονα ανταποκρινόμαστε στα σχόλια και τα ερωτήματά τους
Κ.Α.: Πώς επιλέγετε τους τίτλους που εκδίδετε; Άλλαξαν τα κριτήριά σας την τελευταία πενταετία;
Αργύρης Καστανιώτης: Εκδίδουμε τα βιβλία που μας αρέσει να διαβάζουμε και κρίνουμε πως πρέπει να είναι «προσβάσιμα» από τον Έλληνα αναγνώστη ώστε να τα διαβάσει και αυτός. Τα κριτήριά μας δεν άλλαξαν την τελευταία πενταετία. Μαζί με έργα σπουδαίων Ελλήνων και ξένων δημιουργών εκδίδουμε και έργα νεότερων συγγραφέων, που ανανεώνουν και εμπλουτίζουν τους χώρους της λογοτεχνίας, της σύγχρονης σκέψης, της επιστήμης και της τέχνης.
Κ.Α.: Ποιους τίτλοι σας ξεχώρισαν ήδη από τη φετινή εκδοτική σας παραγωγή; Μιλήστε μας γι’ αυτούς.
Αργύρης Καστανιώτης: Αίσθηση έκανε το συγκλονιστικό βιβλίο της Ρέας Γαλανάκη Η Άκρα Ταπείνωση, αλλά και η κυκλοφορία του πρώτου τόμου της εξάτομης αυτοβιογραφίας του Νορβηγού Καρλ Ούβε Κνάουσκγκορντ, που έχει συγκινήσει τους αναγνώστες σε όποια χώρα κυκλοφόρησε. Επίσης το κοινό του Λεονάρδο Παδούρα αγκάλιασε με θέρμη το νέο του βιβλίο Αιρετικοί, οι αναγνώστες της Ελένης Πριοβόλου απόλαυσαν το Φωνές στο νερό και οι θαυμαστές της Ντόρας Γιαννακοπούλου διάβασαν με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον τη μυθιστορηματική αυτοβιογραφία της με τίτλο Μια ζωή σαν πρόβα.
Κ.Α.: Ποια βιβλία σας να περιμένουμε το χειμώνα;
Αργύρης Καστανιώτης: Μπορείτε να ενημερωθείτε αναλυτικά για τις επόμενες εκδόσεις μας στην ιστοσελίδα μας.
Κ.Α.: Γιατί διαβάζουμε;
Αργύρης Καστανιώτης: Γιατί, όπως λέει και η Ζυράννα Ζατέλη, «η ανάγνωση είναι η μόνη ηδονή που μένει ατιμώρητη».