17η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

C
Amagi

17η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Tο Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού διοργανώνει τη 17η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης και δηλώνει δυναμικό παρών προσαρμόζοντάς τη στις ανάγκες της δύσκολης εποχής που διανύουμε. Ο Πρόεδρος του ΔΣ, Νίκος Α. Κούκης, δηλώνει χαρακτηριστικά: «Είναι σταθερή η πεποίθησή μας  ότι ο Πολιτισμός και κυρίως το βιβλίο οφείλουν να διαδραματίζουν ενισχυτικό ρόλο στη συλλογική συνείδηση συμβάλλοντας στην ανάταση μιας κοινωνίας, ιδιαιτέρως όταν αυτή βρίσκεται σε πίεση λόγω των ειδικών υγειονομικών συνθηκών».  Για το 2020, λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα της πανδημίας του COVID-19, η διοργάνωση επικεντρώνεται σε ένα εξ ολοκλήρου διαδικτυακό πρόγραμμα διάρκειας έντεκα ημερών (19-29 Νοεμβρίου) με αιχμή τη συμμετοχή σημαντικών συγγραφέων και την ψηφιακή διοργάνωση των προγραμματιζόμενων φεστιβάλ, εκδηλώσεων και δράσεων, καθώς και των επαγγελματικών συναντήσεων για την εγχώρια και τη διεθνή αγορά του βιβλίου. Η ΔΕΒΘ διοργανώνεται από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού σε συνεργασία με τη ΔΕΘ-HELEXPO, τον Δήμο Θεσσαλονίκης, τους Συλλόγους Ελλήνων Εκδοτών και ανεξάρτητους εκδότες, και με την υποστήριξη και συνεργασία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Η δε 17η διαδικτυακή ΔΕΒΘ συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας 2014-2020.

Τα δύο στούντιο σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα

Το πρόγραμμα εκδηλώσεων της 17ης ΔΕΒΘ θα μεταδίδεται διαδικτυακά από τη νέα, υπό κατασκευή ιστοσελίδα και από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της έκθεσης, μέσα από δύο κατάλληλα εξοπλισμένα στούντιο στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα. Συγκεκριμένα, το ημερήσιο πρόγραμμα μετάδοσης θα πραγματοποιείται στις ακόλουθες χρονικές ζώνες: Από τις 13:00 έως τις 21:30 τις καθημερινές (19-20/11 και 23-27/11) και από́ τις 10:00 έως τις 21:30 τα σαββατοκύριακα (21-22/11 και 28-29/11), με διαδοχικές εκδηλώσεις διάρκειας μίας ώρας η καθεμιά κατ’ ανώτερο.

Οι κεντρικοί άξονες της διοργάνωσης

Πλούσια και πολυθεματική, η διαδικτυακή 17η ΔΕΒΘ δομείται με βάση έναν σκελετό ενδιαφερόντων αξόνων:

  • Το κεντρικό αφιέρωμά της που έχει τίτλο «Ο χρόνος στη λογοτεχνία, η λογοτεχνία στο χρόνο» θα διερευνήσει τη σχέση του συγγραφέα με το παρελθόν και το μέλλον, όπως τα βλέπει μέσα από το παρόν του, το αν η λογοτεχνία μπορεί να αποστασιοποιείται από το χρόνο που γράφεται, τη σχέση του βιβλίου γενικότερα με την αντοχή και τη φθορά.
  • Το αφιέρωμα «Ο πλανήτης σε πανδημία και ο ιός της γραφής» ξεφυλλίζει νέα βιβλία που γράφονται για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον των επιδημιών σε μια περίοδο κλιματικών αλλαγών και ανοίγει τη συζήτηση τόσο για τους όρους προσαρμογής της ανθρώπινης διαβίωσης στις νέες αυτές συνθήκες όσο και για την επιρροή τους στον όγκο και το είδος της λογοτεχνίας που γράφεται αυτή την περίοδο.
  • Το αφιέρωμα «Λογοτεχνία και Μνήμη», με αφορμή τις λογοτεχνικές επετείους γέννησης ή θανάτου σημαντικών Ελλήνων συγγραφέων, εστιάζει αφενός στον υπερρεαλισμό στη νεοελληνική ποίηση και πεζογραφία και στο αποτύπωμά του στη σύγχρονη εποχή, αφετέρου στη δυναμική των γυναικών συγγραφέων του 19ου και του 20ού αιώνα.
  • Το αφιέρωμα «Το ’21 σήμερα» διερευνά τη βιβλιοπαραγωγή και το πεδίο της νεότερης έρευνας γύρω από την Ελληνική Επανάσταση με την αφορμή της συμπλήρωσης, το 2021, δύο αιώνων από την κήρυξή της το 1821.
  • Οι δράσεις «Imagine all the people: Αφιέρωμα στην προσφυγική εμπειρία» θα πραγματοποιηθούν για πέμπτη συνεχή χρονιά δίνοντας τη δυνατότητα σε μικρούς και μεγάλους να παρακολουθήσουν ψηφιακές δράσεις κι εκδηλώσεις με θέμα όχι μόνο τη ζωή των προσφύγων αλλά και τη λογοτεχνία που παράγουν.
  • Όπως κάθε χρόνο ένας από τους δυναμικότερους πόλους έλξης της ΔΕΒΘ θα είναι οι εκδηλώσεις για παιδιά, εφήβους και εκπαιδευτικούς, η αγαπημένη μας δηλαδή «Παιδική και Εφηβική Γωνιά» (και με πρωινό πρόγραμμα ώστε οι μαθητές να μπορούν να παρακολουθήσουν μέσα από την τάξη τους).
  • Το καθιερωμένο πρόγραμμα εκδηλώσεων που περιλαμβάνει το 7ο Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών, το 5ο Φεστιβάλ Μετάφρασης και τo 3ο Φεστιβάλ Λογοτεχνικής Performance.
  • Τέλος, στο πλαίσιο της διοργάνωσης προγραμματίζεται σειρά εκδηλώσεων και συναντήσεων για τους επαγγελματίες του βιβλίου όπου θα συζητηθούν θέματα που απασχολούν τη διεθνή αγορά του Βιβλίου σήμερα. Στην ενότητα αυτή εντάσσεται και το ελληνογερμανικό επαγγελματικό πρόγραμμα «Lets talk» (αναλυτική παρουσίαση παρακάτω).

Μεγάλα ονόματα της ξένης λογοτεχνίας

Μπορεί το μεγαλύτερο γεγονός του βιβλίου στην Ελλάδα να αλλάζει φέτος παροδικά μορφή, λόγω της συγκυρίας, αφού δεν πραγματοποιείται στον φυσικό του χώρο, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι υπολείπεται σε συμμετοχές και μεγάλα ονόματα. Λόγω της δυναμικής στήριξης του ελληνικού εκδοτικού κόσμου, αλλά και της συμβολής των μεγάλων ξένων Ινστιτούτων στη χώρα, καταξιωμένοι συγγραφείς από το εξωτερικό θα συμμετέχουν στο διαδικτυακό πλέγμα δράσεων της 17ης διοργάνωσης.

Επαγγελματικές συζητήσεις μεταξύ Ελλήνων και Γερμανών

Ταυτόχρονα, πριν τη διαδικτυακή 17η ΔΕΒΘ, από τις 9 Νοεμβρίου 2020 θα προηγηθεί, επίσης εξ ολοκλήρου διαδικτυακά, ένα ευρύ πρόγραμμα επαγγελματικών συζητήσεων μεταξύ Ελλήνων και Γερμανών επαγγελματιών της αγοράς του βιβλίου, σχετικά με τις σύγχρονες στρατηγικές έκδοσης, προώθησης, και πώλησης βιβλίων με έμφαση στην αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, καθώς και τη λογοτεχνική μετάφραση. Το επαγγελματικό πρόγραμμα, που εντάσσεται στο επαγγελματικό κομμάτι της 17ης ΔΕΒΘ και έχει τίτλο «Lets talk»,  διοργανώνεται από τη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης, το Ινστιτούτο Γκαίτε και το μεταφραστικό πρόγραμμα Litrix, σε συνεργασία με το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού.