4 × 10: Κυριάκος Μητσοτάκης

P
Amagi

4 × 10: Κυριάκος Μητσοτάκης

Ζητήσαμε από τους τέσσερις διεκδικητές της προεδρίας τής ΝΔ να μας απαντήσουν σε 10 από τις συνολικά 40 ερωτήσεις που τους θέσαμε. Σήμερα, απαντά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

 

1. Το Μνημόνιο έφερε την κρίση ή η κρίση το Μνημόνιο;

Κυριάκος Μητσοτάκης: H παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008 μαζί με τις διαρκείς εσωτερικές παθογένειες, το μείζον ελληνικό χρέος και οι δομές που το δημιουργούσαν και το διόγκωναν μας οδήγησαν στα Μνημόνια. Είναι πολύ θεωρητική η ερώτηση εάν θα μπορούσαμε να τα έχουμε αποφύγει. Εάν η παπανδρεϊκή επίθεση στην εξουσία με το «λεφτά υπάρχουν» έβρισκε τα λεφτά και εάν οικονομικές, πολιτικές και διοικητικές δομές στη χώρα μας δεν ήταν «κολλημένες» στις «ευτυχείς» αριστερές, κρατικιστικές ιδεοληψίες των δεκαετιών ’70 και ’80, τότε ίσως να τα είχαμε καταφέρει και χωρίς τα Μνημόνια.

 

2. Ποιο είναι το σχέδιό σας για να χάσει ο ΣΥΡΙΖΑ την εξουσία; 

Κ.Μ.: Πρέπει να πούμε στην κοινωνία σήμερα ότι η Νέα Δημοκρατία έχει ένα σοβαρό, συγκεκριμένο εναλλακτικό σχέδιο για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Δυστυχώς έχουμε να κάνουμε με κυβέρνηση ερασιτεχνών. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα ανατραπεί με σκληρή αντιπολίτευση από τη Νέα Δημοκρατία. Το πρώτο μου μέλημα, ως Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος, είναι να τοποθετούμαι πάνω σε σημαντικά θέματα όπως είναι τώρα η αύξηση του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση που πρόκειται για ιδεολογική εμμονή του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα.

 

3. Γιατί πιστεύετε ότι εσείς ειδικά μπορείτε να κερδίσετε τον κ. Τσίπρα και την ιδεολογία του;

Κ.Μ.: Απέναντι στην τελευταία εκδοχή του λαϊκισμού, που είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, η Νέα Δημοκρατία πρέπει να προτάξει μόνο την αλήθεια και τον ορθό λόγο. Ο δρόμος που θα φέρει πίσω το χαμόγελο στου Έλληνες πολίτες δεν θα είναι στρωμένος με ψέματα και εύκολες υποσχέσεις. Το τελευταίο που πρέπει να κάνουμε ως Νέα Δημοκρατία είναι να γίνουμε κλώνος του ΣΥΡΙΖΑ και να υποσχεθούμε πράγματα που δεν μπορούν να γίνουν. Ως Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, φιλοδοξώ να δημιουργήσω ένα κόμμα αξιών που θα επαναφέρει στον δημόσιο διάλογο τις βασικές αξίες της παράταξης για να αντιπαρατεθούμε επιτέλους στην ιδεολογική ηγεμονία της Αριστεράς, που θα μιλήσει ουσιαστικά για ελευθερία, αξιοκρατία, δικαιοσύνη και ίσες ευκαιρίες, και που θα επαναπροσδιορίσει τι σημαίνει να είναι κάποιος πατριώτης.

 

4. Σε τι υπερέχετε από τους αντιπάλους σας; Ποια είναι τα προσωπικά σας ποιοτικά χαρακτηριστικά; Ποια είναι τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των αντιπάλων σας;

Κ.Μ.: Αυτό που με διαχωρίζει από τους συνυποψηφίους μου είναι ότι μπορώ να φέρω στο κόμμα πολίτες που κινούνται πολιτικά μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ. Πιστεύω ότι έχω παρουσιάσει το πιο συγκροτημένο και σοβαρό πρόγραμμα ως προς την αναδιάρθρωση και την ανανέωση της Νέας Δημοκρατίας αλλά και τις πιο συγκεκριμένες προτάσεις ως προς το πώς αντιλαμβάνομαι το μέλλον του τόπου και την εναλλακτική πρόταση που πρεσβεύει η Νέα Δημοκρατία.

 

5. Τι αντιλαμβάνεστε ως κοινωνία (που «δεν μας ακούει») και πώς φιλοδοξείτε να ακουστείτε;

Κ.Μ.: Πρέπει όλοι, απλοί Νεοδημοκράτες, στελέχη και υποψήφιοι να κάνουμε αυτοκριτική. Η παράταξή μας χρειάζεται ριζική και δραστική ανανέωση. Η ίδια η διαδικασία ανοιχτής εκλογής, προσφυγής στην κοινωνία της Νέας Δημοκρατίας, μας δίνει τη δυνατότητα να κάνουμε αυτή την ανανέωση πράξη. Την επόμενη μέρα μετά την εκλογή θα έχουμε νέους εκλογικούς καταλόγους, θα έχουμε καταλόγους μελών απλών Νεοδημοκρατών αλλά και απλών πολιτών οι οποίοι μπήκαν στον κόπο και σηκώθηκαν από τον καναπέ για να συνδιαμορφώσουν το κοινό μέλλον αυτής της παράταξης. Και αυτή θα είναι η μαγιά μας με την οποία θα πρέπει να δουλέψουμε την επόμενη μέρα. Αυτοί οι Νεοδημοκράτες πρέπει να έχουν λόγο στην παράταξη την επόμενη μέρα. Ανοιχτό κόμμα σημαίνει ότι όλοι συνδιαμορφώνουν τις προτάσεις. Και ανοιχτό κόμμα σημαίνει επίσης ότι μπορούμε να διαχειριστούμε και τη διαφορετική άποψη.

 

6. Τι θα θέλατε εσείς από έναν υποψήφιο για την αρχηγία τής ΝΔ;

Κ.Μ.: Ο αρχηγός που έχει ανάγκη η Νέα Δημοκρατία θα πρέπει να είναι η γέφυρά μας με την Ευρώπη. Να εκφράζει ξεκάθαρες θέσεις, τεκμηριωμένες, με συνέπεια, μακριά από λαϊκισμούς. Να μπορεί να ακούει, να καταλαβαίνει και να εμπνέει εμπιστοσύνη στα δυναμικότερα στρώματα της κοινωνίας. Να έχει ασκήσει επιτυχημένα, αποτελεσματικά και με συνέπεια διοίκηση από υψηλές θέσεις ευθύνης στην Κυβέρνηση, στη Βουλή αλλά και στον ιδιωτικό τομέα στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Να διαθέτει διεθνές κύρος. Να μπορεί να επικοινωνήσει και να συνεργαστεί ισότιμα με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες. Να είναι σύγχρονος, ανοιχτός σε νέες ιδέες και πολιτικός της νέας γενιάς. Να μην ακολουθεί το ρεύμα αλλά να συμμετέχει θετικά στη δημιουργία του. Να έχει υψηλού επιπέδου κατάρτιση, μόρφωση και πολύχρονη εμπειρία στον ιδιωτικό τομέα και στη Βουλή. Να μπορεί αποδεδειγμένα να οργανώσει και να ανανεώσει το κόμμα κάνοντας πράξη την εσωκομματική δημοκρατία, τον πλουραλισμό, την αξιολόγηση, την αξιοσύνη, το άνοιγμα στους πολίτες. Και βέβαια να είναι ένας γνήσιος Νεοδημοκράτης που δεν έφυγε ποτέ από την παράταξη και δεν στάθηκε ποτέ απέναντί της.

 

7. Ποιες θα είναι οι πρώτες πέντε αλλαγές που θα κάνετε στο κόμμα σας; Ποια θα είναι η κύρια στρατηγική τής ΝΔ;

Κ.Μ.: Η δική μου συνταγή για να αλλάξουμε τη Νέα Δημοκρατία και την Ελλάδα βασίζεται σε πέντε βασικές αρχές της πολιτικής μας, τα 5Α. Το πρώτο Α αφορά τη Νέα Δημοκρατία. Είναι η Ανανέωση. Η Νέα Δημοκρατία χρειάζεται ριζική και δραστική ανανέωση. Η ίδια η διαδικασία ανοιχτής εκλογής μάς δίνει τη δυνατότητα να κάνουμε αυτή την ανανέωση πράξη. Το δεύτερο είναι η Ανάπτυξη. Ανάπτυξη στην κεντροδεξιά ιδεολογία σημαίνει ιδιωτική πρωτοβουλία, νέες θέσεις εργασίας, επιχειρηματικότητα, δημοσιονομική σταθερότητα, ρευστότητα, περιορισμός της γραφειοκρατία και τέλος ίσες ευκαιρίες και ίσοι κανόνες στο παιχνίδι. Το τρίτο Α είναι ένα Α το οποίο εγώ έχω βαθιά στην καρδιά μου και είναι η Αναδιάρθρωση του κράτους. Η αναδιάρθρωση του κράτους είναι η απαραίτητη μεταρρύθμιση για να πετύχουν όλες οι άλλες μεταρρυθμίσεις. Το τέταρτο Α είναι το Α της Αριστείας. Και όταν μιλάω για αριστεία σκέφτομαι μόνο την παιδεία. Και τέλος το πέμπτο Α αφορά την Αξιοπιστία. Αξιοπιστία στο εσωτερικό, γιατί αυτή τη στιγμή η πραγματικότητα είναι ότι το πολιτικό σύστημα έχει πάρει διαζύγιο από τους πολίτες, αλλά Αξιοπιστία και στο εξωτερικό. Θέλω μία Ελλάδα υπερήφανη, μία Ελλάδα στην οποία ο Πρωθυπουργός της όταν πηγαίνει στο εξωτερικό και στέκει απέναντι σε ένα ξένο ακροατήριο δεν θα μας εκθέτει όπως μας εξέθεσε ο κύριος Τσίπρας στην επίσκεψή του στην Αμερική.

 

8. Έχετε κάποιο σχέδιο που θα σταματήσει την υπερφορολόγηση;

Κ.Μ.: Στην υπερφορολόγηση του ΣΥΡΙΖΑ απαντώ με ισοδύναμα μέτρα περιστολής δαπανών. Πριν από δύο μήνες είχα γράψει ένα άρθρο με 5 ισοδύναμα, κοστολογημένα μέτρα για να αποφύγουμε την υπερφορολόγηση των νοικοκυριών και των πολιτών από τις πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ. Επιμένω ότι η πολιτική την ισοδυνάμων πρέπει να είναι συγκεκριμένη. Η Νέα Δημοκρατία έχει μιλήσει με συγκεκριμένα ισοδύναμα μέτρα. Για παράδειγμα, ο πρωτογενής τομέας στη χώρα μας έχει ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, και μια υπερφορολόγηση του τομέα σε αυτή τη χρονική περίοδο μπορεί να τελειώσει τον κλάδο. Όσον αφορά τους εναλλακτικούς φόρους, προτείνω την αύξηση της φορολόγησης στα τσιγάρα που παράλληλα θα κάνει καλό στη δημόσια υγεία.

 

9. Θα δεχόσασταν να ενωθείτε με άλλα κόμματα (και σε ποια βάση: σε ένα «μεταρρυθμιστικό» ή «φιλοευρωπαϊκό» μέτωπο, π.χ.;), σχηματίζοντας μία πλατφόρμα στην οποία η ΝΔ δεν θα έπαιζε τον κεντρικό ρόλο, αλλά θα ήταν ισότιμη με τα υπόλοιπα;

Κ.Μ.: Προεκλογικά είχα προτείνει τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Μετώπου, που θα εξέφραζε τις δυνάμεις τού ΝΑΙ. Δυστυχώς η πρότασή μου δεν εισακούστηκε από τα υπόλοιπα κόμματα. Ανέκαθεν πίστευα ότι οι αυθεντικές φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις οφείλουν να συσπειρωθούν πολιτικά. Το 38% των πολιτών που ψήφισαν ΝΑΙ στο δημοψήφισμα του Ιουλίου ήξεραν ακριβώς τι ήθελαν. Ήθελαν μια Ελλάδα αξιακά ευρωπαϊκή, μέσα στο ευρώ, μέσα στην καρδιά των ευρωπαϊκών θεσμών. Και είχαν κατανοήσει και τις περαιτέρω θυσίες στις οποίες θα έπρεπε να υποβληθούν προκειμένου να επιτευχθούν όλα αυτά. Η συσπείρωση και περαιτέρω διεύρυνση της δυναμικής του πρόσφατου ΝΑΙ θα μπορούσε να αποτελέσει την πολιτική λύση. Μόνο οι δυνάμεις του ΝΑΙ μπορούν να εφαρμόσουν το τρίτο Μνημόνιο και να διασφαλίσουν ότι δεν θα χρειαστεί ποτέ ξανά άλλο.

 

10. Γιατί δεν θα θέλατε να υπάρχουν ιδιωτικά πανεπιστήμια κερδοσκοπικού χαρακτήρα;

Κ.Μ.: Προσωπικά έχω μιλήσει από το 2011 για την αναθεώρηση του άρθρου 16, ώστε να επιτρέπεται στη χώρα μας η λειτουργία μη κρατικών και –γιατί όχι– ιδιωτικών πανεπιστημίων.

 

Οι υπόλοιπες 30 ερωτήσεις:

  1. Ποιο είναι το συμπέρασμα που βγάλατε από τα έξι χρόνια της κρίσης και τι θεωρείτε ότι σας διαφοροποιεί από τους αντιπάλους σας βάσει αυτού;
  2. Μπορεί να ξεφύγει η Ελλάδα από την καταστροφή; Εάν ναι, πώς;
  3. Ποιες είναι, συγκεκριμένα, οι 5 πρώτες μεταρρυθμιστικές σας προτεραιότητες;
  4. Ποιοι τομείς του Δημοσίου δεν πρέπει να αποκρατικοποιηθούν;
  5. Τι θα κάνετε για τον περιορισμό των εξόδων του προϋπολογισμού;
  6. Αν αύριο γινόσασταν Πρωθυπουργός, ποιες 3 πρωτοβουλίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ θα κρατούσατε;
  7. Πόσο διατεθειμένοι είστε να στραφείτε σε φιλελεύθερες πολιτικές (κοινωνικές και οικονομικές);
  8. Πόσο μεγάλο κράτος σε ποσοστό τού ΑΕΠ θέλετε;
  9. Ποιες πολιτικές και δράσεις προτίθεστε να συμπεριλάβετε στο πρόγραμμα της ΝΔ σχετικά με την ανοικτή διακυβέρνηση, τη λογοδοσία και τον περιορισμό της διαφθοράς;
  10. Θα ενωνόσασταν εκλογικά με το ΠΑΣΟΚ για να κερδίσετε τις εκλογές;
  11. Είναι πατρίδα μας η Ευρώπη; Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να μην τη χάσουμε;
  12. Θα δεχόσαστε ως Πρωθυπουργός να συντονίζει η ΕΕ τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της χώρας;
  13. Πρέπει να παίζει ρόλο η Ελλάδα στις εσωτερικές διαδικασίες της Ένωσης, είτε αυτές είναι ενοποιητικές είτε διασπαστικές;
  14. Ποιο είναι το σημαντικότερο διμερές ζήτημα εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας (π.χ., το Κυπριακό, το Μακεδονικό, το Θρακικό;) και πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί;
  15. Θα δίνατε το ΟΚ για να συμμετάσχει η Ελλάδα σε διεθνή δύναμη επέμβασης εναντίον του ISIS;
  16. Έχετε επιλέξει, και με ποια κριτήρια, ποιοι θα σας συνοδεύουν στις εργασίες των ευρωπαϊκών οργάνων; Πείτε μας τις ιδιότητές τους.
  17. Πιστεύετε ότι φέρετε ευθύνη ως παράταξη και πρόσωπα για τη διαχρονική ηγεμονία της Αριστεράς στην Ελλάδα; Εάν ναι, ποια;
  18. Το 85% των νέων κάτω των 25 ετών ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ και σας θεωρούν τον πυλώνα του παλαιοκομματισμού. Γιατί έχουν άδικο; Με τι τρόπο πιστεύετε ότι μπορείτε να τους αλλάξετε γνώμη; Είστε εσείς το πρόσωπο που μπορεί να απευθυνθεί στους νέους;
  19. Ποιοι στήριξαν τη ΝΔ στις εκλογές του Σεπτεμβρίου; Έχετε κάποια ανάλυση των προφίλ τους;
  20. Θέλετε να κάνετε τη ΝΔ ένα κόμμα αρχών (κεντροδεξιά; φιλελεύθερη; λαϊκή; παραδοσιακή; να βασίζεται στις παραδοσιακές αξίες της πατρίδας και της οικογένειας;), με τάσεις και εσωκομματική δημοκρατία; Εάν ναι, μπορείτε; Και πώς;
  21. Τι σημαίνει για σας μία σύγχρονη ευρωπαϊκή κεντροδεξιά; Σε τι μεταφράζεται ιδεολογικά; Ποιες είναι αρχές της;
  22. Τι θα κάνετε για την αποσυμφόρηση του συστήματος Δικαιοσύνης και την επιτάχυνση της απόδοσής της;
  23. Θέλετε να μετατραπεί το ασφαλιστικό μας σύστημα σε κεφαλαιοποιητικό;
  24. Πρέπει το Πανεπιστήμιο να είναι ο προθάλαμος της επαγγελματικής αποκατάστασης;
  25. Περισσότεροι «γιατροί και δικηγόροι» ή περισσότεροι κατηρτισμένοι τεχνίτες;
  26. Ποιες πρέπει να είναι οι προϋποθέσεις απόδοσης ιθαγένειας σε παιδιά μεταναστών που δεν έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα; Όσα παιδιά μεταναστών έχουν γεννηθεί εδώ πρέπει να εγγράφονται αυτομάτως ως Έλληνες πολίτες;
  27. Η Ελλάδα είναι ένα χριστιανικό κράτος;
  28. Γιατί δεν τίθεται στο τραπέζι ο χωρισμός κράτους-Εκκλησίας;
  29. Ο συντηρητικός Κάμερον είναι υπέρμαχος των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤ. Εσείς; Πιστεύετε πως πρέπει να μπορούν να παντρεύονται τα ομόφυλα ζευγάρια; Πρέπει να μπορούν να υιοθετούν παιδιά;
  30. Συμφωνείτε ή διαφωνείτε στο να υλοποιηθεί στην περίπτωση της Χρυσής Αυγής η λεγόμενη «υγειονομική ζώνη» (cordon sanitaire), δηλαδή η πλήρης απομόνωση των εκπροσώπων της και η αποφυγή οποιασδήποτε επαφής μαζί τους, όπως έγινε παλαιότερα στο Βέλγιο και πιο πρόσφατα στο Ηνωμένο Βασίλειο με ακροδεξιά μορφώματα;