Ανατριχίλες

C
Κυριάκος Αθανασιάδης

Ανατριχίλες

Καιρό είχε να εκδοθεί στα ελληνικά μία συλλογή διηγημάτων τρόμου γραμμένων από τόσο σημαντικούς συγγραφείς. Ο τόμος «Στη σκιά του Έντγκαρ Άλαν Πόε. Κλασικές ιστορίες τρόμου 1816-1914» αποτελεί κυριολεκτικά το μεγαλύτερο μέρος της ιστορίας του είδους και θα μυήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο όποιον έχει ελάχιστες ή έστω περιορισμένες γνώσεις για τον πελώριο και γοητευτικό αυτό χώρο, ενώ ταυτόχρονα θα χαρίσει ένα ανεκτίμητο δώρο σε όλους τους φαν. Ο ανθολόγος Leslie S. Klinger είναι περισσότερο γνωστός για το έργο του πάνω στον Σέρλοκ Χολμς και τον Δράκουλα, όμως εδώ δίνει τον καλύτερό του εαυτό. Η γνώση του επί του θέματος είναι βαθιά και η αγάπη του για τους επιγόνους του Πόε απόλυτη, και φαίνεται.

Οι ανθολογίες, σχεδόν όλες τους, έχουν ένα μειονέκτημα εκ της φύσεώς τους: κατ’ ανάγκην, περιλαμβάνουν και ήσσονα διηγήματα, που πλαισιώνουν τα πιο γνωστά ονόματα. Στη συγκεκριμένη, δεν υπάρχει ούτε μία ιστορία που να μπορούσε να λείπει. Έχουμε να κάνουμε με μία ιδεώδη εισαγωγή στον σκοτεινό, ρομαντικό κόσμο του Τρόμου και του ρίγους, που στέκει αυτόνομα με πολύ μεγάλη άνεση, ενώ παράλληλα προετοιμάζει τον αναγνώστη για το μεγάλο ταξίδι του στις άλλες κορυφές του είδους.

Από τον Ε.Τ.Α. Χόφμαν, τον Θεόφιλο Γκοτιέ και τον Σέρινταν Λε Φανού, μέχρι τον Άρθουρ Κόναν Ντόιλ, τον Άμπροουζ Μπιρς και τον Μπραμ Στόουκερ, είκοσι διαμάντια της Λογοτεχνίας Τρόμου, περισσότερο ή λιγότερο γνωστά, είναι εδώ για να μας χαρίσουν πολλές ώρες ανατριχίλας. Η έκδοση βέβαια περιλαμβάνει κατατοπιστικά βιογραφικά των ανθολογούμενων συγγραφέων, καθώς και μία εμπεριστατωμένη εισαγωγή στο είδος από τον Klinger.

Μία υποδειγματική επιλογή από τις Εκδόσεις Κλειδάριθμος, σε ωραία, ατμοσφαιρική μετάφραση από την Παλμύρα Ισμυρίδου. Μην τη χάσετε.