Booksecrets: κάτι κινείται στο χώρο του βιβλίου

C
Κυριάκος Αθανασιάδης

Booksecrets: κάτι κινείται στο χώρο του βιβλίου

Έχοντας ξεκινήσει από την πρώιμη φωτοσύνθεση και έχοντας τη χαρά, πιο μετά, να δουλέψω πάνω σε τυπογραφικά δοκίμια μονοτυπίας, παρακολουθώ όσο πιο στενά μπορώ τα πράγματα γύρω από το βιβλίο και τις νέες τεχνολογίες, αλλά και γύρω από την επικοινωνία του. Πριν από όχι πολλές ημέρες έπεσα πάνω σε μία δημοσίευση σχετική με η booksecrets και — και δεν ήξερα, δεν κατάλαβα τι ήταν. Ωστόσο φαινόταν κάτι σαφώς ελκυστικό, εξαιρετικά νέο και όμορφο. Είχε και πολύ ωραίο λογότυπο. Έψαξα λίγο και, πολύ εύκολα, ήρθα σε επαφή με τον Νίκο Αργύρη, από τις Εκδόσεις Ίκαρος, που μου τα είπε όλα. Τον ευχαριστώ θερμά και από δω!

 

Κυριάκος Αθανασιάδης: Αγαπητέ κύριε Αργύρη, αυτή δεν θα είναι μία κανονική συνέντευξη, θα σας θέσω πολύ λίγες και άμεσες ερωτήσεις — θέλω να τα μάθουμε όλα αμέσως! Τι είναι η booksecrets λοιπόν;

Νίκος Αργύρης: Η booksecrets είναι ένα νέο startup στον χώρο του βιβλίου. Πρόκειται στην ουσία για μια εφαρμογή για smartphones (iOS και Android) η οποία επιτρέπει στους χρήστες να βλέπουν επιπλέον περιεχόμενο που αναρτούν συγγραφείς και εκδότες στα έντυπα βιβλία τους που κυκλοφορούν.

Κ.Α.: Τι είδους περιεχόμενο μπορεί να προσθέσει κανείς μέσω της εφαρμογής;

Ν.Α.: Ό,τι περιεχόμενο μπορεί να βρει ή να αναρτήσει κανείς στο Διαδίκτυο. Κείμενα, inks, φωτογραφίες, video, ηχητικά μηνύματα ή ακόμα και ολόκληρες αφηγήσεις. Οι εκδότες μπορούν να ενημερώνουν στοχευμένα το κοινό τους, όμως ένας συγγραφέας γιατί να χρησιμοποιήσει τη booksecrets; Εδώ πραγματικά κρύβεται η μαγεία πίσω από το όλο εγχείρημα. Για πρώτη φορά ο συγγραφέας θα μπορεί να συνεχίζει να μεταφέρει συναισθήματα αποκλειστικά και μόνο μέσω των αντίτυπών του. Η γνώμη του, η αφήγησή του, το μήνυμά του, κάτι που πάντα ήθελε να προσθέσει, όλα αυτά θα τα μεταφέρει πάντα το αντίτυπό του. Από την άλλη μεριά, ο αναγνώστης, χωρίς να χρειαστεί να βρει χρόνο να αναζητήσει σχετικό περιεχόμενο, θα μπορεί με ευκολία να τα μάθει όλα αυτά ισχυροποιώντας τη σχέση του με τον δημιουργό του έργου που κρατάει στα χέρια του

Κ.Α.: Υπέροχα! Είναι μια ιδέα αυτή που είχατε από καιρό; Πόσο καιρό δουλεύετε πάνω στο project; Υπάρχει, αλήθεια, κάτι αντίστοιχο;

Ν.Α.: Η booksecrets ήταν μια ιδέα του Φάνη Χαραλάμπους, του ιδρυτή της εταιρείας. Η τύχη μάς έφερε κοντά, και αποφασίσαμε να συνεργαστούμε. Ο Φάνης έχει δουλέψει πάνω στην ιδέα και την υλοποίησή της πάνω από χρόνο, ενώ η εταιρεία ξεκίνησε επίσημα τον Απρίλιο του 2015. Σήμερα είμαστε πλέον έτοιμοι να απευθυνθούμε στους αναγνώστες.

Κ.Α.: Έχετε έρθει σε επαφή με κάποιους εκδότες μέχρι τώρα; Έχουν δείξει ενδιαφέρον;

Ν.Α.: Ναι, φυσικά, έχουμε ξεκινήσει συναντήσεις με εκδότες, και σιγά-σιγά και με κάποιους συγγραφείς. Μέχρι στιγμής, έχουν δείξει ενδιαφέρον και έχουν εγγραφεί στην πλατφόρμα μας οι εκδόσεις Καστανιώτη, Μεταίχμιο, Διόπτρα, Ψυχογιός, Ωκεανίδα, Μίνωας και Ίκαρος, ενώ συνεχίζουμε να ενημερώνουμε κι άλλους κάθε μέρα.

Κ.Α.: Κάθε συγγραφέας θα μπορεί να προσθέτει υλικό στο βιβλίο του; Και, αν ναι, μόνος του, ή μετά από συνεννόηση με τον εκδότη του;

Ν.Α.: Ο κάθε συγγραφέας που έχει κυκλοφορήσει έστω και ένα βιβλίο το οποίο φέρει ISBN μπορεί να εγγραφεί χωρίς καμία χρέωση και να προσθέτει υλικό στο βιβλίο του. Άλλωστε, τα βιβλία κάθε συγγραφέα είναι «παιδιά» του, και δεν νομίζω ότι πρέπει να ρωτήσουν κάποιον για να μιλήσουν για αυτά.

Κ.Α.: Θα υπάρχει δυνατότητα «διάδρασης»; Θα μπορεί, φέρ’ ειπείν, να ανεβαίνει στα social media το επιπλέον υλικό;

Ν.Α.: Οι αναγνώστες μπορούν να διαβάσουν το επιπλέον περιεχόμενο, να το βαθμολογήσουν, ή να το μοιραστούν στα social media. Προσέξτε όμως, δεν μοιραζόμαστε το «μυστικό» περιεχόμενο, μιας και ο κάθε αναγνώστης αν θέλει θα πρέπει να το αποκαλύψει μόνος του — μοιραζόμαστε απλά την πληροφορία, ότι ξεκλειδώσαμε κάποιο επιπλέον περιεχόμενο για το σχετικό βιβλίο. Είναι στα σχέδιά μας να προσθέσουμε και άλλους τρόπους αλληλεπίδρασης μεταξύ των χρηστών.

Κ.Α.: Πότε και πώς θα παρουσιαστεί η booksecrets στο κοινό;

Ν.Α.: Η booksecrets είναι αυτή τη στιγμή ενεργή και οποιοσδήποτε μπορεί να έχει πρόσβαση στην εφαρμογή μας. Αφού περάσει μια σύντομη δοκιμαστική περίοδος, θα παρουσιαστεί στον Τύπο αλλά και στο κοινό του βιβλίου, μέσα από εκδηλώσεις, σχετικές αναρτήσεις και προωθητικές ενέργειες. Θα σας ενημερώσουμε εγκαίρως για να παρευρεθεί και ο Amagi φυσικά!

Κ.Α.: Καθ’ όλη την περίοδο της Κρίσης, ο χώρος του βιβλίου, ή μάλλον η αγορά του βιβλίου έχει πληγεί — πολύ. Εφαρμογές όπως η booksecrets θα τη βοηθήσουν, πιστεύετε, να ανακάμψει;

Ν.Α.: Η αγορά του βιβλίου έχει πληγεί τα τελευταία χρόνια πολύ, για πολλούς και διάφορους λόγους. Δεν πιστεύουμε ότι μια εφαρμογή ή ένα startup θα μπορούσε να φέρει την ανάκαμψη σε μια τόσο σύνθετη αγορά, μιας και γι’ αυτό απαιτούνται μεγάλες και διαρθρωτικές αλλαγές. Πιστεύουμε όμως ότι οι αναγνώστες γίνονται όλο και πιο απαιτητικοί, και αναζητούν νέους και πιο σύγχρονους τρόπους ενημέρωσης, αλλά και ανακάλυψης νέων βιβλίων. Αν η booksecrets δημιουργήσει έστω και έναν νέο αναγνώστη, θα είμαστε ευτυχείς.

Κ.Α.: Προφανώς και είστε ολόψυχα δοσμένος στην εφαρμογή. Αλλά να υποθέσω πως δεν θα σταματήσετε εδώ; Υπάρχει πολύς χώρος ακόμη για φρέσκες ιδέες που θα βοηθούσαν στην αύξηση της ανάγνωσης και των πωλήσεων; Και τι βιβλίων; χάρτινων ή e-book;

Ν.Α.: Η αναγνωσιμότητα στην Ελλάδα είναι δυστυχώς πολύ χαμηλά, σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης. Η αύξηση της ανάγνωσης, και άρα των πωλήσεων, ξεκινάει διαμορφώνοντας αναγνώστες από μικρή ηλικία. Το βιβλίο και η λογοτεχνία πρέπει να μπαίνουν στη ζωή μας από το σχολείο, και προφανώς όχι με τον τρόπο που γίνεται σήμερα, που στρέφει τους νέους μακριά από το διάβασμα. Μια εθνική πολιτική για το βιβλίο είναι επίσης απαραίτητη, με στήριξη και εμπλουτισμό των βιβλιοθηκών, και άλλα πολλά. Όσον αφορά την booksecrets, έχουμε πολλές ιδέες και σχέδια για το μέλλον, που μπορούν να συνεισφέρουν προς την κατεύθυνση αυτή, και να λειτουργήσουν συμπληρωματικά με όλα τα παραπάνω. Έντυπο ή ebook, δεν έχει σημασία — αρκεί να διαβάζουμε.

Κ.Α.: Σας ευχαριστώ θερμά, και εύχομαι κάθε επιτυχία!

Ν.Α.: Κι εμείς σας ευχαριστούμε πολύ!