COP21
Από σήμερα, 30 Νοεμβρίου, έως και τις 11 Δεκεμβρίου πραγματοποιείται στο Παρίσι η 21η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών (COP21) για το κλίμα, με κύριο στόχο να καταλήξει σε μία νομικά δεσμευτική συμφωνία μεταξύ των κρατών που λαμβάνουν μέρος σε αυτήν για την αντιμετώπιση αλλά και την πρόληψη (στον βαθμό που μπορεί πλέον να επιτευχθεί) των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής.
Η μέση παγκόσμια θερμοκρασία έχει αυξηθεί κατά 1°C και κάποιες χώρες ήδη αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα από αυτό το αδιαμφισβήτητο και μετρήσιμο γεγονός. Οι αποφάσεις που θα ληφθούν στο Παρίσι θα αφορούν τη νομική δέσμευση των κρατών για τη σταδιακή παύση της χρήσης ορυκτών καυσίμων, και ως εκ τούτου τη μείωση των εκπομπών CO2, με στόχο να περιορίσουμε την αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας στους 2°C (αν προλάβουμε).
Με άλλα λόγια, οι αποφάσεις τής COP21 θα είναι κρίσιμης και ιστορικής σημασίας, καθώς θα επηρεάσουν άμεσα την ποιότητα της ζωής μας αλλά και τη βιωσιμότητα του πλανήτη που θα φιλοξενήσει τις επόμενες γενιές. Οι μεγάλοι ρυπαντές του πλανήτη (εντέλει το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου: οι ΗΠΑ, η Ινδία, η Κίνα, η Ευρώπη) πρέπει να δράσουν άμεσα προς αυτή την κατεύθυνση. Ήδη οι ΗΠΑ και η Κίνα έχουν συμφωνήσει τη βαθμιαία απομάκρυνσή τους από την εκμετάλλευση ορυκτού πλούτου, δεσμευόμενες για την ανάπτυξη και εκμετάλλευση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Αυτό, αν μη τι άλλο, αποτελεί σπουδαία εξέλιξη.
Στην Ευρώπη, η Σουηδία επισημαίνει την ανάγκη για επίσπευση των ενεργειών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και ταυτόχρονα εφαρμόζει πρόγραμμα ενεργειακής ανασυγκρότησης απαλλαγμένο από ορυκτά καύσιμα. Τα τελευταία χρόνια έχει προχωρήσει στην επιβολή ενός ειδικού φόρου διοξειδίου του άνθρακα που υποστηρίχτηκε από όλα τα κόμματα και κρίθηκε ιδιαίτερα αποτελεσματικό μέτρο. Επίσης, στηρίζει την πράσινη επιχειρηματικότητα, καθώς —εκτός των άλλων— δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας. Μάλιστα, προτρέπει και τις υπόλοιπες χώρες να ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο
Πού βρίσκεται όμως η Ελλάδα σε αυτό το πλαίσιο αναφοράς; Δυστυχώς, στη χώρα μας η εκμετάλλευση ανανεώσιμων και καθαρών πηγών ενέργειας, και οι επενδύσεις σε αυτό τον νευραλγικό τομέα της κυκλικής οικονομίας, βρίσκονται σε νηπιακό στάδιο. Η Ελλάδα δεν προχωρά στην ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών ενέργειας, ενώ αντίθετα επενδύει στην εξόρυξη λιγνίτη και λοιπών ορυκτών καυσίμων, καταγράφοντας ολοένα υψηλότερες τιμές ρύπων με καταστροφικές συνέπειες για το περιβάλλον και την εθνική οικονομία.
Μια σειρά μέτρων που θα μπορούσε ο Πρωθυπουργός να αναφέρει στην COP21 είναι η επένδυση στον ήλιο —το απεριόριστο περιουσιακό στοιχείο της χώρας μας— μέσω φωτοβολταϊκών σε κατοικίες που θα τις καθιστούν ενεργειακά αυτόνομες και μη ενεργοβόρες —αντί να πωλούν οι χρήστες των φωτοβολταϊκών την ενέργεια σε παρόχους—, η μείωση κατανάλωσης πετρελαίου για την παροχή ενέργειας στις νησιωτικές περιοχές, ο εκσυγχρονισμός των μέσων μαζικής μεταφοράς ώστε να μειωθεί η έκλυση ρύπων από τη χρήση του αυτοκινήτου στις μεγάλες πόλεις, και η ενίσχυση νέων μοντέλων πράσινης επιχειρηματικότητας (που, όπως είπαμε, δημιουργούν επίσης νέες θέσεις εργασίας με προφανή οφέλη στην εθνική οικονομία αλλά και το περιβάλλον).
Αν και διανύουμε περίοδο βαθιάς ύφεσης και οικονομικής κρίσης, οφείλουμε να εκμεταλλευτούμε την ευκαιρία για την παρουσίαση στη Διάσκεψη μίας σειράς ενεργειών που η χώρα μας μπορεί και πρέπει να δεσμευτεί να ακολουθήσει, επενδύοντας στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και αφήνοντας πίσω τα παρωχημένα μοντέλα χρήσης ορυκτών καυσίμων.
Ένας απαλλαγμένος από τη χρήση ορυκτών κόσμος δεν είναι μόνο απαραίτητος: είναι και εφικτός. Η κοινωνία των πολιτών οφείλει να τον διεκδικήσει. Είναι το μοναδικό μέλλον μας.