Dada revenge

D
Νίκος Ψαρρός

Dada revenge

Από τη λίμνη της Ζυρίχης ξεκινά το ποτάμι Λίμματ που ενώνεται μετά από 36 χιλιόμετρα με το ποτάμι Άαρε για να δώσει αργότερα το νερό του στον κραταιό Ρήνο, την υδάτινη αορτή της Κεντρικής Ευρώπης. Στο πρώτο μέρος του ρου της, περίπου τετρακόσια μέτρα ανάμεσα στην Quaibrücke και τη Rudolf-Brun-Brücke, οι όχθες της Λίμματ —είναι η Λίμματ, κάτι που υποδηλώνει ότι το όνομα είναι κελτικής προέλευσης— πλαισιώνονται από λογής πολυτελή καφέ και εστιατόρια, όπου ντόπιοι και τουρίστες απολαμβάνουν τις ηλιόλουστες μέρες το όμορφο αστικό περιβάλλον, τον ήλιο, και φυσικά εκλεκτά ποτά, εδέσματα και γλυκά. Το ποτάμι είναι σε αυτό το μέρος αρκετά πλατύ ώστε να επιτρέπει και τη διέλευση των πλοιαρίων που εκτελούν αστικά και υπεραστικά δρομολόγια κατά μήκος του ρου αλλά και την ύπαρξη μιας μαρίνας μικρών σκαφών και ενός κολυμβητηρίου — ακόμα και ένα μικρό νησάκι βρίσκεται στα πρώτα μέτρα μετά την εκβολή της λίμνης.

Μια όμορφη ημέρα εκεί στις όχθες της Λίμματ, μέσα στο ιστορικό κέντρο της πόλης, περιστοιχισμένο από καθετί που εκπροσωπεί τον πλούτο της Ζυρίχης και το ιδιότυπο στιλ της ελβετικής ανεμελιάς, μια μέρα που κάθεσαι στη βεράντα ενός από τα παραδοσιακά καφέ και εστιατόρια, απολαμβάνοντας τη διακριτική εξυπηρέτηση και το εκλεκτό μενού, σε κάνει να ξεχάσεις ότι αυτό που ζεις δεν είναι ο γήινος κανόνας αλλά μάλλον η εξαίρεση.

Αυτό θα αλλάξει απότομα και ριζικά όταν βγω στη σύνταξη. Γιατί, όταν βγω στη σύνταξη, θα φτιάξω ένα τηλεκατευθυνόμενο υποβρύχιο drone εξοπλισμένο με μικρά κανονάκια νερού και ένα σύστημα που θα επιτρέπει το εκτοξευόμενο νερό να χρωματίζεται όταν το θέλω είτε με χρώματα που θα εξαφανίζονται μετά από λίγο, είτε με ανεξίτηλες βαφές. Το υποβρύχιο αυτό θα τροφοδοτείται με ενέργεια από φωτοηλεκτρικούς συσσωρευτές που θα λειτουργούν και σαν πτερύγια σταθεροποίησης. Η εξωτερική του επιφάνεια θα καλύπτεται από ένα στρώμα υγρών κρυστάλλων που θα μπορεί να αλλάζει χρώμα ανάλογα με το περιβάλλον και θα επιτρέπει στο υποβρυχιάκι μου να κρύβεται στον βυθό του ποταμού παίρνοντας το χρώμα της άμμου, όπως κάνουν τα σαλάχια και οι γλώσσες. Φυσικά θα είναι εφοδιασμένο με κάμερες που θα μου επιτρέπουν να παρατηρώ τον χώρο γύρω, από πάνω και από κάτω του, πανοραμικά. Ο έλεγχος του σκάφους θα γίνεται από ένα ειδικό τηλεχειριστήριο που σαν καλός συνωμότης θα έχω εγκαταστήσει σε ένα ακριβό δερμάτινο βαλιτσάκι από δέρμα αλόγου (ναι, θα επιμείνω σε αυτό) και φυσικά θα μου επιτρέπει και την πλοήγηση και την παρακολούθηση όλων των λειτουργιών του από την όχθη, όπου θα έχω εγκατασταθεί σε ένα κάπως απόμερο σημείο — φυσικά σε ένα από τα ακριβά καφέ από την απέναντι μεριά. Ίσως πιάσω και ένα δωμάτιο σε ένα από τα ξενοδοχεία που βρίσκονται σε εκείνο το μέρος της πόλης και παρέχουν καλή θέα στην περιοχή των επιχειρήσεων.

Όταν θα έχουν τελειώσει όλες οι προετοιμασίες, μια ωραία ημέρα του Μάη ή του Ιουνίου, κατά το μεσημεράκι, όταν τα καφέ και τα εστιατόρια θα σφύζουν από ζωή και από χαρούμενος, καλοθρεμμένους, εύθυμους και ανυποψίαστους ντόπιους και τουρίστες, οι πιο παρατηρητικοί ή αυτοί που τυχαία θα πλανάνε το βλέμμα τους στην επιφάνεια του νερού, θα δουν να αναδύεται αργά-αργά από τα σκούρα μπλε νερά της Λίμματ ένας μικρός μαύρος ιστός που θα έχει στερεωμένη επάνω του τη σημαία-σύμβολο της όλης επιχείρησης. Κι ενώ στην αρχή σιγά-σιγά ένα σούσουρο θα εξαπλώνεται κατά μήκος των ρεστοράν και των καφέ της όχθης της Λίμματ και όλο και περισσότεροι θα γυρνούν απορημένοι το κεφάλι για να δουν τι συμβαίνει, πίδακες νερού θα αρχίσουν να εξαπολύονται από τα κανόνια του σκάφους μου: στην αρχή μεμονωμένοι, αλλά αργότερα όλο σε πιο συχνές ριπές, αναγκάζοντας τους ανθρώπους να εγκαταλείψουν τους ανοιχτούς χώρους και να βρουν καταφύγιο στο εσωτερικό των κτιρίων. Ίσως μερικά παιδιά μείνουν έξω διασκεδάζοντας με το ξαφνικό μπουγέλωμα.

Η πρώτη επίθεση θα διαρκέσει μόνο λίγα λεπτά. Λεπτά που θα σπείρουν τον πανικό στην όχθη της Λίμματ, χωρίς να κάνουν ταξικές, εθνικές ή φυλετικές διακρίσεις, χωρίς να ενδιαφερθούν για το αν ο καταβρεγμένος έχει τα λεφτά του σε ένα λογαριασμό της UBS  ή αν βρίσκεται (ακόμα) στη λίστα Λαγκάρντ ή σε μια άλλη από τις λίστες που θα κυκλοφορήσουν μέχρι τότε — aqua rigat omnibus. Μετά την πρώτη αυτή επίθεση, το υποβρύχιο θα καταδυθεί, ο ιστός με τη σημαία θα πλαγιάσει πάνω στην πλατφόρμα (ο ιστός θα είναι πτυσσόμενος) και το σκάφος θα αναζητήσει κρησφύγετο κάτω από τα αραγμένα σκάφη της μαρίνας. Η επόμενη επίθεση, το απόγευμα της ίδιας ημέρας, θα είναι χωρίς προειδοποίηση: χωρίς να υψωθεί ο ιστός με την σημαία, το υποβρύχιο θα αναδυθεί μόλις λίγα χιλιοστά από την επιφάνεια του νερού, έτσι ώστε τα νεροκάνονα να μπορούν να βάλλουν αλλά χωρίς να φαίνεται από πού ακριβώς. Οι επιθέσεις θα συνεχιστούν σε άτακτα διαστήματα τις επόμενες ημέρες. Μια με υψωμένη την σημαία, μια χωρίς, τη μια φορά μπροστά σε ένα καφέ την άλλη μερικά μέτρα πιο πάνω ή πιο κάτω· μερικές φορές με νερό χρωματισμένο, είτε με μπογιά που εξαφανίζεται, είτε με ανεξίτηλη — εξαρτάται από το ντύσιμο του στόχου.

Η ταραχή του κόσμου και των Αρχών θα είναι μεγάλη. Αναμένω το μέγεθος του σκανδάλου να ξεπεράσει κατά πολύ αυτό που προκάλεσε ο περίφημος Sprayer von Zürich Harald Naegeli στα τέλη της δεκαετίας του ’70, και φυσικά μπροστά στην ταραχή που θα επιφέρει το υποβρυχιάκι μου οι περφόρμανς των ντανταϊστών τότε στο μακρινό 1916, που έκαναν τους αστούς να αφρίζουν από οργή βάζοντας νομίσματα πάνω στις ράγες του τραμ που οι ρόδες των συρμών μετέτρεπαν σε άμορφες λουρίδες μετάλλου, θα φαίνονται σαν παιδικές σκανταλιές.

Πρώτη θα καταφθάσει η αστυνομία του καντονιού συνεπικουρούμενη οπωσδήποτε από ειδικούς της πυροσβεστικής ή των ειδικών δυνάμεων αντιμετωπίσεως καταστροφών. Θα αρχίσουν να ψάχνουν τον βυθό, ίσως και με δύτες, αλλά το σκάφος θα είναι καλά κρυμμένο και καμουφλαρισμένο στην άμμο του βυθού ή, αν χρειαστεί, λίγο πιο μέσα στη λίμνη σε τρία-τέσσερα μέτρα βάθος, αόρατο και ασύλληπτο από τους διώκτες του. Με τις μέρες η ταραχή και η αγανάκτηση του κόσμου και των Αρχών θα αυξηθεί σε τέτοιο βαθμό, ώστε θα ζητηθεί και η συνδρομή της Motorbootkompanie 10, που σήμερα είναι ό,τι έχει να επιδείξει ο ελβετικός στρατός σε «ναυτικό». Ίσως δανειστούν και βόμβες βυθού από τη Γερμανία ή σόναρ ή υποβρύχια μικρόφωνα για να πιάσουν τους θορύβους των ελίκων ή των κινητήρων — αλλά μάταια: οι κινητήρες θα είναι ακουστικά μονωμένοι και οι έλικες θα έχουν την ειδική γεωμετρία των ελίκων των υποβρυχίων που τα καθιστούν ηχητικά αόρατα.

Έτσι θα περάσουν οι μέρες, και οι εβδομάδες, ίσως και μήνες. Με ξαφνικές επιθέσεις μπουγελώματος και γρήγορη φυγή, όπως οι παρτιζάνοι. Η οργή και η ταραχή θα κορυφώνονται, στο τέλος δε ίσως δημιουργηθεί και πολιτική κρίση, αφού οι Αρχές του καντονιού θα φανούν ανίκανες να εντοπίσουν και να εξουδετερώσουν την υπ’ αριθμόν ένα δημόσια ενόχληση.

Βέβαια όλα αυτά θα τελειώσουν μια μέρα, όταν αυτό το μπουλούκι των σαν αστακών οπλισμένων αστυνομικών, δυτών και λιμενικών θα καταφέρει επιτέλους να στριμώξει το υποβρύχιο ανάμεσα στις δυο γέφυρες στη μέση της κοίτης της Λίμματ. Τότε, και ενώ η συγκεντρωμένη κρατική εξουσία, παρακινούμενη από την τεράστια οργή των αστών, θα ετοιμάζεται να συντρίψει αυτό που κατάφερε για μερικές ημέρες, εβδομάδες ή ίσως μήνες, να τους γελοιοποιεί ξεφεύγοντας από τα δίχτυα και τα νύχια τους και ρίχνοντας άφθονο νερό επί δικαίων και αδίκων, καταστρέφοντας ραντεβού, περιπάτους, βεγγέρες, νερώνοντας κοκτέιλ, πάστες και ακριβοπληρωμένα πιάτα, κάνοντας μαντάρα σακάκια, παντελόνια, γούνες βιζόν και ακριβά μπλουζάκια Dolce Gabbana ή Prada, τότε λοιπόν, που τα στίφη των Ελβετών μπάτσων θα είναι έτοιμα να πέσουν σαν αλύπητα σκυλιά πάνω σε ένα μηχάνημα που υλοποίησε την ιδέα να ταράξει και να θολώσει τα ανέμελα νερά της μπουρζουαζίας, και ενώ από τις όχθες θα παρακολουθεί το πλήθος σαν ύαινες που περιμένουν με τα σάλια να τρέχουν να δουν το θύμα να κατασπαράζεται για να πέσουν αργότερα και να αποτελειώσουν το κουφάρι, τότε λοιπόν όταν όλα θα φαίνονται χαμένα, το υποβρύχιο θα αναδυθεί με μεγαλοπρέπεια και προς έκπληξη όλων θα σηκωθεί στον αέρα επάνω σε μια στήλη φωτιάς που θα βγαίνει από το ακροφύσιο της ειδικά για αυτό το σκοπό εγκατεστημένης ρουκέτας. Το επίστρωμα υγρών κρυστάλλων θα αλλάξει το χρώμα του από το μπλε-πράσινο του βυθού σε κόκκινο, πορτοκαλί και κίτρινο, όπως τα χρώματα των μεγάλων πεταλούδων του Αμαζονίου, και από ένα μεγάφωνο θα ακούγεται στη διαπασών το Galgenlied από τον Pierrot Lunaire του Schönberg:

Die dürre Dirne
Mit langem Halse
Wird seine letzte
Geliebte sein.

In seinem Hirne
Steckt wie ein Nagel
Die dürre Dirne
Mit langem Halse.

Schlank wie die Pinie,
Am Hals ein Zöpfchen,
Wollüstig wird sie
Den Schelm umhalsen
Die dürre Dirne!

Συνεπικουρούμενο από τις τέσσερεις έλικες, το ιπτάμενο υποβρύχιο θα κατευθυνθεί προς τη λίμνη της Ζυρίχης και, σε απόσταση περίπου 200 μέτρων από την εκβολή της στη Λίμματ, όταν φτάσει σε ένα ύψος περίπου πενήντα μέτρων από την επιφάνεια του νερού, θα διαλυθεί μέσα σε μια σφαίρα φωτιάς, ενώ κομμάτια φλεγόμενα σε όλα τα χρώματα θα εκτινάσσονται προς κάθε κατεύθυνση. Τα συντρίμμια θα τα καταπιούν γρήγορα τα νερά της λίμνης, σβήνοντας κάθε ίχνος από την ύπαρξη του σκάφους. Μόνο πάνω στη Λίμματ θα επιπλέει απαρατήρητη από όλους μια μικρή τριγωνική μαύρη σημαία με μια παράξενη νεκροκεφαλή, ένα σπαθί και τον σκελετό ενός ψαριού· και τις λέξεις DADA REVENGE.

Εγώ τότε θα κλείσω το βαλιτσάκι με το τηλεχειριστήριο, θα αδειάσω το ποτήρι με το κοκτέιλ που θα έχω παραγγείλει ειδικά για αυτή την μέρα, θα πληρώσω τον λογαριασμό και θα βγω στον δρόμο και θα ανακατευτώ με το ταραγμένο πλήθος. Αργότερα θα εγκαταλείψω το βαλιτσάκι κάπου στην πόλη και θα πάω για δείπνο στο περίφημο εστιατόριο Kronen.

Ναι, αυτό θα κάνω όταν βγω στη σύνταξη…

 

σμα· ή, Ο Ιούλιος Βερν βγαίνει στη σύνταξη.