Double down

P
Νικόλας Μολφέτας

Double down

Η κίνηση του Τραμπ να πάρει πρόωρα εξιτήριο από το νοσοκομείο, που ως φαίνεται ήταν δικής του έμπνευσης και κόντρα στα ιατρικά δεδομένα, στα αγγλικά θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σαν «double down». Είναι ένας χαρτοπαικτικός όρος από το blackjack, όπου ο παίκτης διπλασιάζει τα χρήματα που έχει ποντάρει, δεχόμενος όμως να πάρει μόνο ένα ακόμα χαρτί κι έτσι να αυξήσει το ρίσκο του να χάσει τα πάντα.

Η κίνηση αυτή γίνεται συνήθως από παίκτες που νιώθουν πολύ σίγουροι για τη θέση τους — αλλά είναι δύσκολο να φανταστούμε ότι οποιοσδήποτε λογικός άνθρωπος θα ένιωθε ιδιαίτερα σίγουρος στη θέση του Τραμπ: τους τέσσερις τελευταίους μήνες ο μέσος όρος των δημοσκοπήσεων τον δείχνει σταθερά να υπολείπεται του Τζο Μπάιντεν από 6 έως 9 μονάδες, στο debate έχασε μία από τις λίγες ευκαιρίες που είχε να μειώσει τη διαφορά, ενώ η εισαγωγή του στο νοσοκομείο και η εξάπλωση του κορονοϊού σε στελέχη του Λευκού Οίκου και γερουσιαστές ακυρώνει σε μεγάλο βαθμό το αφήγημά του ότι δεν υπάρχει κίνδυνος από την πανδημία γιατί, δήθεν, βαδίζει προς το τέλος της.

Οπότε τι κάνει ο Τραμπ; Σε πρώτη φάση προσπαθεί να κρύψει τη σοβαρότητα της κατάστασης, δίνοντας τις σχετικές οδηγίες στον γιατρό του, ο οποίος —σημειωτέον— είναι στρατιωτικός άρα και άμεσα υφιστάμενος του Τραμπ. Είναι χαρακτηριστικές οι λεκτικές πιρουέτες που έκανε ο γιατρός στην ενημέρωση Τύπου του Σαββάτου ώστε να μην αποκαλύψει ότι ο Πρόεδρος είχε δεχτεί οξυγόνο, αλλά ταυτόχρονα να μην κάνει και ψευδείς δηλώσεις που θα μπορούσαν να έχουν επιπτώσεις για τον ίδιο. Την επόμενη μέρα ο ίδιος γιατρός αναγκάστηκε να αποκαλύψει την αλήθεια, καθώς είχε πλέον διαρρεύσει από δημοσιογραφικές πηγές, αλλά συνέχισε να δίνει μόνο επιλεκτικά στοιχεία για την υγεία του ασθενή, επικαλούμενος στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων τη νομοθεσία για τα προσωπικά δεδομένα. Όλως περιέργως βέβαια, δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα προσωπικών δεδομένων με όλα τα υπόλοιπα (θετικά για την υγεία του Προέδρου) στοιχεία που τους έδωσε.

Η δεύτερη κίνηση του Τραμπ, όπως όλα δείχνουν, ήταν πως πίεσε τους γιατρούς να δώσουν βάρος στα γρήγορα αποτελέσματα ώστε να προστατευτεί η δημόσια εικόνα του, αντί να φροντίσουν για την πλήρη και ασφαλή ανάρρωσή του. Το ότι έλαβε το πειραματικό φάρμακο της Regeneron, π.χ., θεωρείται κίνηση υψηλού ρίσκου, καθώς το φάρμακο αυτό δεν έχει λάβει καμία έγκριση και έχει δοκιμαστεί μόνο σε 275 άτομα. Επιπλέον έλαβε το Remdesevir, που έχει έγκριση μόνο για έκτακτες καταστάσεις, καθώς και δεξαμεθαζόνη, που είναι στεροειδές. Οι μέχρι τώρα μελέτες έχουν δείξει ότι η δεξαμεθαζόνη βοηθά τους ασθενείς που έχουν έντονα συμπτώματα για πάνω από 7 μέρες και χρειάζονται οξυγόνο. Σε ασθενείς όπως ο Τραμπ όμως, που έχουν ήπια συμπτώματα και βρίσκονται στις πρώτες μέρες της ασθένειας, όχι μόνο δεν είχε αποτελέσματα αλλά υπήρχαν και ενδείξεις ότι μπορεί να προκαλέσει προβλήματα, καθώς μειώνει την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Από την άλλη βέβαια η δεξαμεθαζόνη ως κορτικοστεροειδές έχει και άλλες επιπτώσεις: μπορεί να μειώσει τον πυρετό και να καλύψει προσωρινά κάποια συμπτώματα της ασθένειας, να ανυψώσει το ηθικό του ασθενή (αλλά και να αλλάξει απότομα την «ψυχολογία» του) και γενικώς να τον κάνει να νιώσει «είκοσι χρόνια νεότερος», όπως έγραψε κι ο ίδιος ο Τραμπ στο Twitter. Επομένως η εικόνα που είδαμε με τον Πρόεδρο να ανεβαίνει τα σκαλιά του Λευκού Οίκου για να πάρει μια ωραιότατα στημένη φωτογραφία με φόντο αμερικανικές σημαίες, δεν μπορούμε να ξέρουμε σε ποιο βαθμό ήταν η πραγματική κλινική εικόνα. Ή, για να αντιστρέψουμε την υπόθεση, αν αυτή είναι η πραγματική εικόνα, τότε ήταν εντελώς παράλογη η επιλογή αυτών των φαρμάκων, σύμφωνα με τους γιατρούς που έχουν σχολιάσει σχετικά.

Ποια είναι η συνέχεια; Μπορεί φυσικά το στοίχημα να πετύχει. Το ότι δοκιμάζει ένα συνδυασμό φαρμάκων που πιθανότατα δεν έχει πάρει κανένας άλλος ασθενής δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα προκύψει κάτι κακό. (Σημαίνει βέβαια ότι κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει την πιθανότητα να προκύψει κάτι κακό). Το ερώτημα μετά είναι κατά πόσον όλο αυτό το σόου θα επηρεάσει κάποιους από τους λίγους αναποφάσιστους ψηφοφόρους. Ο Τραμπ ήδη τουίταρε προκλητικά: «Μη φοβάστε την Covid» και οι φανατικοί του υποστηρικτές σίγουρα θα συμφωνήσουν, αλλά αυτούς τους είχε ήδη σίγουρους. Ποιος από το «ενδιάμεσο» κοινό θα πειστεί ότι δεν πρέπει να φοβάται, έχοντας δει τον Πρόεδρο να μεταφέρεται σε νοσοκομείο με ελικόπτερο και να χρειάζεται μια ομάδα από δεκαπέντε γιατρούς και πειραματικά φάρμακα για να γίνει καλά;

Υπάρχει βέβαια και το δεύτερο σενάριο: να χειροτερέψει η υγεία του Προέδρου, είτε λόγω της εξέλιξης της αρρώστιας, είτε από παρενέργειες των φαρμάκων. Για έναν 74χρονο υπέρβαρο άντρα με υψηλή πίεση δεν είναι καθόλου απίθανο, και άλλωστε ο ίδιος ο γιατρός του, που προσπαθούσε σε κάθε ενημέρωση να πείσει ότι είναι ιδιαίτερα αισιόδοξος, ομολόγησε ότι πριν από την επόμενη Δευτέρα δεν μπορεί να είναι ήσυχος. Κι εδώ ακριβώς είναι το τεράστιο ρίσκο που παίρνει ο Τραμπ με το double down: όχι μόνο θα βρεθεί διπλά εκτεθειμένος που υποτίμησε και πάλι τη σοβαρότητα της πανδημίας, αλλά θα βάλει σε κίνδυνο και τη σταθερότητα της χώρας.

Γιατί σ’ αυτό το παιχνίδι δεν έχει ποντάρει μόνο με δικά του χρήματα.