Εκδόσεις Ψυχογιός

C
Amagi

Εκδόσεις Ψυχογιός

Το βιβλίο υπήρξε ένα από τα πρώτα θύματα της Κρίσης: οι νέες εκδόσεις και τα τιράζ, και φυσικά τα κέρδη, μειώθηκαν αισθητά πριν καν αυτή αρχίσει να μονοπωλεί τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων. Ο Αμάγκι ρώτησε παλιούς, ιστορικούς, βασικούς Έλληνες εκδότες, καθώς και κάποιους από τους νεότερους, αλλά και από τους πολύ νέους, για το πώς αποτιμούν την κατάσταση. Ταυτόχρονα, μας μιλούν για τις καινούριες τους εκδόσεις, προτείνοντάς μας πολλούς αξιανάγνωστους τίτλους. Το ερωτηματολόγιο ήταν κοινό για όλους. Τους ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον, καθώς φυσικά και για την όλη συνεισφορά τους στα Γράμματα.

 

Κυριάκος Αθανασιάδης: Πότε ιδρύθηκε ο Οίκος σας; Ποια ήταν η φυσιογνωμία του, και πώς μεταβλήθηκε η ταυτότητά του μέσα στο χρόνο;

Θ.Ψ.: Οι Εκδόσεις Ψυχογιός ξεκίνησαν τη δραστηριότητά τους το 1979 εκδίδοντας παιδικά βιβλία. Οι επιλογές των πρώτων ετών εκδοτικής παραγωγής ήταν κυρίως παιδική και ξένη λογοτεχνία με αρκετά μεγάλη έμφαση στο ιστορικό μυθιστόρημα. Το 1993 άλλαξε η νομική μορφή της επιχείρησης και έγινε Ανώνυμη ΕταιρΕία. Τα τελευταία 10 — περίπου— χρόνια έχουμε τη χαρά να εκδίδουμε πλήθος επιτυχημένων συγγραφέων, τόσο Ελλήνων —όπως η Λένα Μαντά, η Χρυσηίδα Δημουλίδου, ο Γιάννης Καλπούζος, η Φλομήλα Λαπατά, ο Δημήτρης Στεφανάκης, η Καίτη Οικονόμου, ο Γιώργος Πολυράκης— , όσο και ξένων — όπως ο Ουμπέρτο Έκο, ο Νταν Μπράουν, ο Χαρούκι Μουρακάμι, ο Καζούο Ισιγκούρο κ.ά. Οι Εκδόσεις Ψυχογιός είναι πλέον ένας πολυσυλλεκτικός εκδοτικός οίκος που δεν έχει να ζηλέψει κάτι από τους μεγάλους εκδοτικούς οργανισμούς του εξωτερικού.

 

Κ.Α.: Πείτε μας δέκα τίτλους σας για τους οποίους είστε πραγματικά υπερήφανοι.

Θ.Ψ.: Το άρωμα του Πάτρικ Ζίσκιντ, Ο Θεός των μικρών πραγμάτων της Αρουντάτι Ρόι, Το τοτέμ του λύκου του Ζιανγκ Ρονγκ, Το κοιμητήριο της Πράγας του Ουμπέρτο Έκο, Ο Χάρι Πότερ της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, Αθηνά, ευτυχώς που δεν γεννήθηκα όμορφη του Κώστα Καρακάση, Το σπίτι δίπλα στο ποτάμι της Λένας Μαντά, Τα παιδιά του μεσονυκτίου του Σάλμαν Ρούσντι, Η τριλογία του Καΐρου του Ναγκίμπ Μαχφούζ, Η δύναμη της προσφοράς των Αζίμ Τζαμάλ & Χάρβι Μάκινον.

           

 

Κ.Α.: Πόσα βιβλία εκδώσατε το 2000, το 2005 και το 2010; Πόσα θα έχετε εκδώσει φέτος, μέχρι το τέλος της χρονιάς;

Θ.Ψ.: Το 2000 από τις Εκδόσεις Ψυχογιός κυκλοφόρησαν 99 νέοι τίτλοι, το 2005 122, το 2010 196 και για το 2015 έχουν προγραμματιστεί 301.

 

Κ.Α.: Πότε αντιληφθήκατε την Κρίση; Πώς σας επηρέασε ταμειακά και πόσο άλλαξε ή διαμόρφωσε το πρόγραμμά σας;

Θ.Ψ.: Η κρίση έγινε αντιληπτή από το 2012. Αυτό μας ώθησε σε αλλαγή της πιστωτικής μας πολιτικής και σε πολύ προσεκτική επιλογή νέων τίτλων. Ο σωστός σχεδιασμός business plan και η συνεχής επαγρύπνηση και παρακολούθηση των διεθνών τάσεων μας κατατάσσουν στις επιχειρήσεις που παραμένουν υγιείς.

 

Κ.Α.: Ποια είναι η γνώμη σας για την Ενιαία Τιμή Βιβλίου, και πόσο επηρεάζει η εκάστοτε κυβερνητική πολιτική τις πωλήσεις (ΦΠΑ, ΕΚΕΒΙ κ.ο.κ.);

Θ.Ψ.: Η κατάργηση της ενιαίας τιμής του βιβλίου επέφερε προβλήματα στα μικρά βιβλιοπωλεία, που δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τις μεγάλες αλυσίδες. Η μέχρι τώρα εμπειρία από παρόμοιες κινήσεις στις διεθνείς αγορές έδειξε ότι η αγορά του βιβλίου πλήχθηκε από την κατάργηση της ενιαίας τιμής, η οποία διασφαλίζει τις μικρές επιχειρήσεις. Μεγάλο πλήγμα για τον χώρο του βιβλίου και του πολιτισμού ήταν και η κατάργηση του ΕΚΕΒΙ. Επίσης, οι αυξομειώσεις του ΦΠΑ, η διαφορετική κλίμακα στις εργασίες παραγωγής σε σχέση με το βιβλίο σαν προϊόν, επηρεάζουν την αγορά του βιβλίου αρνητικά.

 

Κ.Α.: Ποια είναι η σχέση σας με τις νέες τεχνολογίες, το Web, τα Social Media, αλλά και το e-book;

Θ.Ψ.: Είμαστε μια εταιρεία που ακολουθεί τις τεχνολογικές εξελίξεις και παρακολουθεί τις διεθνείς τάσεις. Πιστεύουμε ότι για να επιβιώσει μία επιχείρηση θα πρέπει να συμβαδίζει με το πνεύμα της εποχής. Χρησιμοποιούμε κάθε τεχνολογικό επίτευγμα που θεωρούμε ότι μπορεί να διευκολύνει την εργασία μας, εκπαιδευόμαστε συνεχώς και πιστεύουμε ότι η σωστή χρήση των κοινωνικών δικτύων μπορεί να γίνει σημαντικό μέσο προώθησης της φιλαναγνωσίας. Όσον αφορά τα e-books, η αγορά ακόμη δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλη, αλλά δεν μπορούμε να γνωρίζουμε πού ακριβώς θα φτάσει. Σίγουρα για τους λάτρεις της ανάγνωσης το ηλεκτρονικό βιβλίο έχει αρκετά πλεονεκτήματα και δεν μπορούμε να τα αγνοήσουμε. Για τον λόγο αυτό επενδύουμε στο ηλεκτρονικό βιβλίο από την πρώτη στιγμή της εμφάνισής του και ο κατάλογός μας αριθμεί πάνω από 1.000 e-books.

 

Κ.Α.: Πώς επιλέγετε τους τίτλους που εκδίδετε; Άλλαξαν τα κριτήριά σας την τελευταία πενταετία;

Θ.Ψ.: Η επιλογή των τίτλων γίνεται με βάση τις διεθνείς τάσεις, το δυνητικό αναγνωστικό κοινό, την εγχώρια ζήτηση. Η πολιτικοοικονομική κατάσταση μιας χώρας επηρεάζει τις αναγνωστικές ανησυχίες, οπότε θα πρέπει να ληφθεί υπόψη. Για παράδειγμα, τα τελευταία χρόνια πολλά βιβλία έχουν κυκλοφορήσει σε σχέση με την κρίση.

 

Κ.Α.: Ποιοι τίτλοι σας ξεχώρισαν ήδη από τη φετινή εκδοτική σας παραγωγή; Μιλήστε μας γι’ αυτούς.

Θ.Ψ.: Σίγουρα έχουν ξεχωρίσει το βιβλίο της Λένας Μαντά με τίτλο Μια συγνώμη για το τέλος για τις πωλήσεις του, το νέο βιβλίο του Καζούο Ισιγκούρο Ο θαμμένος γίγαντας μετά από 7 χρόνια απουσίας, το Φύλλο μηδέν του Ουμπέρτο Έκο. Ευχάριστη πρόταση για τους λάτρεις του αστυνομικού μυθιστορήματος υπήρξε Το κορίτσι του τρένου της Πόλα Χόκινς, αλλά και το 4ο βιβλίο της σειράς Millennium, Το κορίτσι στον ιστό της αράχνης.

 

Κ.Α.: Ποια βιβλία σας να περιμένουμε το χειμώνα;

Θ.Ψ.: Μόλις κυκλοφόρησε το νέο μυθιστόρημα της Φιλομήλας Λαπατά με τίτλο Η επιστροφή, ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο για την ιστορία του Θωρηκτού Αβέρωφ από τον Τζον Καρ, ενώ από τον Χαρούκι Μουρακάμι θα έχουμε το βιβλίο Ο Κάφκα στην ακτή. Ανέφερα 3 βιβλία διαφορετικών κατηγοριών. Μέχρι τέλος του έτους θα έχουμε 120 νέους τίτλους για τους οποίους οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν αναλυτικά από την ιστοσελίδα μας.

 

Κ.Α.: Γιατί διαβάζουμε;

Θ.Ψ.: Ο καθένας διαβάζει για τον δικό του προσωπικό λόγο. Άλλος για να καλλιεργήσει το πνεύμα του, άλλος για να μορφωθεί, άλλος για να ψυχαγωγηθεί, άλλος για να ταξιδέψει. Το διάβασμα, ανάμεσα σε άλλα, ανοίγει τον πνευματικό ορίζοντα, βοηθά στην καταπολέμηση του άγχους, αναπτύσσει τη φαντασία, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία κριτικού πνεύματος. Τέλος, διαβάζουμε για να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι.