Εορταστικό σνίτσελ από σιτάρι

L
Στέλλα Κρούσκα

Εορταστικό σνίτσελ από σιτάρι

Τα Χριστούγεννα, μία περίοδος γεμάτη χαρά —της έναρξης, της δημιουργίας, του αγαπημένου χειμώνα, της συμφωνίας μας με την ανάπαυση της Φύσης πως θα μας οδηγήσει στην Άνοιξη—, μας φέρνουν πιο κοντά και μας ωθούν να δημιουργήσουμε για να ικανοποιήσουμε τους αγαπημένους μας: να μαγειρέψουμε. Ειδικά για την ημέρα των Χριστουγέννων, είσαι ικανός να δουλεύεις ασταμάτητα στην κουζίνα σαν μικρός καλικάντζαρος. Το αγαπημένο πιάτο όλων, αυτό που ποτέ κανένας δεν άφησε διακριτικά να περιμένει, είναι το σνίτσελ. Μπορεί να γίνει από χοιρινό κρέας (θεωρείται το πιο κλασικό), από μοσχαρίσιο, αλλά και από κοτόπουλο. Ένας αυστηρά χορτοφάγος όμως μπορεί να το κάνει από «σεϊτάν» — στα αυτιά κάποιου μη μυημένου αυτό ακούγεται σαν εξωτικό λιμάνι πειρατών ή κάτι ακόμη χειρότερο, στην πραγματικότητα όμως είναι απλώς η πρωτεΐνη του σιταριού. Και δύσκολα καταλαβαίνει κάποιος τη διαφορά στο πιάτο του.

ΥΛΙΚΑ

σνίτσελ (σεϊτάν — ή τέλος πάντων χοιρινά)

πατάτες (bio κατά προτίμηση)

½ κιλό αρακάς bio

2 καρότα bio σε ροδέλες

½ καρότο bio στον τρίφτη

1 πιπεριά Φλωρίνης bio τεμαχισμένη

μανιτάρια φρέσκα σε φέτες

3 κ.σ. αλεύρι για κάθε χρήση

μαϊντανός ψιλοκομμένος

2 αυγά ελευθέρας βοσκής (αποφεύγουμε τα αυγά από πτηνά κλωβοστοιχίας)

γάλα εβαπορέ

φρυγανιά σίτου τριμμένη

1 κρεμμύδι σε ροδέλες

2 λίτρα ζεστό νερό

ελαιόλαδο

αλάτι, πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Η παρασκευή του φαγητού ξεκινά με την προετοιμασία των λαχανικών, δηλαδή τις πατάτες και τη σαλάτα που συνοδεύουν το σνίτσελ.

Πατάτες: Αρχικά καθαρίζουμε τις πατάτες και τις βράζουμε στον ατμό ή σε κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό. Οι πατάτες είναι έτοιμες όταν μπορούμε να τις τρυπήσουμε με ένα πιρούνι. Αφού βράσουν (μην το παρακάνουμε), τις αποσύρουμε και τις αφήνουμε να κρυώσουν.

Βραστά λαχανικά: Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζουμε τον αρακά, την ψιλοκομμένη πιπεριά Φλωρίνης, το καρότο σε φέτες και μέρος από τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και καλύπτουμε τα λαχανικά με νερό. Αλατοπιπερώνουμε και βράζουμε για 15 λεπτά. Προς το τέλος, προσθέτουμε ελαιόλαδο. Αποσύρουμε από τη φωτιά για να κρυώσουν, τις κόβουμε σε ροδέλες και τις αφήνουμε σε μια λεκάνη. Βάζουμε ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και, πριν κάψει, προσθέτουμε τις κομμένες πατάτες και τις ανακατεύουμε συχνά. Τις βγάζουμε όταν αποκτήσουν χρυσοκόκκινη κρούστα.

Σάλτσα μανιταριών: Σε μια κατσαρόλα με λεπτό πάτο ζεσταίνουμε ελαιόλαδο και σωτάρουμε το κρεμμύδι που έχουμε κόψει σε ροδέλες. Όταν ροδίσει και μαλακώσει, προσθέτουμε τις 3 γεμάτες κουταλιές σούπας αλεύρι και ανακατεύουμε με αυγογδάρτη. Χρειάζεται προσοχή να μη μας καεί το αλεύρι ή το κρεμμύδι. Ανακατεύουμε γρήγορα, μέχρι να αποκτήσει το αλεύρι μια γλυκιά καφέ απόχρωση. Προσθέτουμε σιγά-σιγά το ζεστό νερό στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε απαλά μέχρι να ξεσβωλιάσει το αλεύρι. Είναι ιδιαίτερα κρίσιμο σε αυτή τη φάση να μην είναι πολύ πηχτό το μίγμα. Φροντίζουμε να υπάρχει τόσο νερό στο σκεύος ώστε να μην πήξει απότομα και μας κολλήσει. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα κομμένα μανιτάρια, τον υπόλοιπο ψιλοκομμένο μαϊντανό, το τριμμένο στον τρίφτη καρότο, αλάτι και πιπέρι. Σιγοβράζουμε ώσπου να δέσει η σάλτσα.

Σνίτσελ: Σε ένα μεγάλο λεκανάκι προσθέτουμε τα αυγά, αλάτι, πιπέρι, γάλα εβαπορέ και χτυπάμε τα υλικά ώσπου να ομογενοποιηθούν. Περνάμε ένα-ένα τα σνίτσελ από το μίγμα και, αφού καλυφθούν παντού, τα ακουμπάμε σε λαδόκολλα που έχουμε απλώσει επάνω της τριμμένη φρυγανιά. Καλύπτουμε με φρυγανιά κάθε σημείο του σνίτσελ και το τηγανίζουμε σε ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά.

Tip 1: Επειδή η φρυγανιά που απομένει στο τηγάνι καίγεται, πρέπει κάθε τρία σνίτσελ που τηγανίζουμε να αλλάζουμε το λάδι και να προσθέτουμε νέο ακολουθώντας τη διαδικασία από την αρχή.

Tip 2: Τα σνίτσελ σεϊτάν τα αγοράζετε έτοιμα και τα βρίσκετε σε μεγάλη ποικιλία στα μαγαζιά που πουλάνε vegan και βιολογικά προϊόντα.

ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ

Τοποθετούμε το σνίτσελ σε ένα μεγάλο πιάτο και γαρνίρουμε με τις πατάτες και τα λαχανικά. Περιχύνουμε το σνίτσελ με τη σάλτσα μανιταριών και στολίζουμε το πιάτο με μια ροδέλα λεμόνι.

ΠΟΤΟ

Επειδή πρόκειται για ένα αμιγώς γερμανικό πιάτο, προτείνεται η μπίρα. Επιλέγουμε μπίρα Weiss, κατά προτίμηση τσέχικη που είναι vegan καθώς δεν χρησιμοποιούνται ζωικά φίλτρα κατά την παρασκευή της.

Καλή Επιτυχία, Καλά Χριστούγεννα! :-)