Έρχεται ο Μπαμπούλας

C
Δέσποινα Δημητριάδου

Έρχεται ο Μπαμπούλας

Από την πρώτη κιόλας σελίδα αυτού του μυθιστορήματος γίνεται ξεκάθαρο πως όσα ακολουθήσουν δεν υπάρχει περίπτωση να κινηθούν στο φάσμα της χαλαρότητας. Η δυναμική έναρξη της ιστορίας, μέσα σε ένα πυκνό δάσος, κόβει την ανάσα και σίγουρα καταφέρνει να αιχμαλωτίσει την προσοχή. Πολύ σύντομα ο αναγνώστης θα συνειδητοποιήσει ότι θα έρθει αντιμέτωπος με την αναζήτηση ενός εγκληματία-γρίφου, οι ασυγκράτητες σεξουαλικές ορμές του οποίου θα τον μετατρέψουν σε κατά συρροήν δολοφόνο, ενώ στη συνέχεια θα έχει την ευκαιρία να ανακαλύψει καλά κρυμμένα για δεκαετίες οικογενειακά μυστικά, να ξεθάψει βαθιά ριζωμένες ενοχές που κινητοποιούν μια σειρά από άλογες πράξεις και να δει πώς κάποιες επικίνδυνες ψυχολογικές ακροβασίες, που κινούνται στο μεταίχμιο μιας επιφανειακής κανονικότητας, είναι ικανές να παρέχουν ένα τεχνητό προσωπείο σε —για να το πούμε έτσι— τελείως ακατάλληλα άτομα, καθιστώντας τα παρά ταύτα αποδεκτά από τον κοινωνικό περίγυρο.

Τίποτα δεν είναι όπως αρχικά φαίνεται σε αυτό το καλογραμμένο, πυκνό και γεμάτο αγωνία μυθιστόρημα της Δανέζας Blaedel, που θεωρείται η «βασίλισσα του εγκλήματος» στη χώρα της και που όλα τα βιβλία της γίνονται διεθνή best seller. Είναι από αυτά τα βιβλία όπου η επιλογή της θεματολογίας τους, η σωστά δομημένη πλοκή τους, η αρμονία στην αλληλουχία των γεγονότων, οι ρεαλιστικές περιγραφές και η ταχύτητα της αφήγησης καταφέρνουν να κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον από την πρώτη έως και την τελευταία τους σελίδα — κι αυτό δεν είναι σχήμα καθ’ υπερβολήν. Ο τρόπος που επιλέγει η συγγραφέας να τοποθετήσει διάσπαρτα τα στοιχεία της υπόθεσης καταφέρνει να αποπροσανατολίζει και να ξεγελά διαρκώς τον αναγνώστη, χωρίς όμως να τον κάνει να χάνεται μέσα σε μια δύνη ασύνδετων και άσχετων μεταξύ τους καταστάσεων. Μοιάζει με ένα παιχνίδι πλάνης που η Blaedel είναι ξεκάθαρο ότι κατέχει εξαιρετικά καλά. Κάθε νέο δεδομένο που θέτει στη διάθεση των αναγνωστών της είναι σαν μια πέτρα που επιλέγει εκείνη πότε θα ρίξει με ορμή μέσα στη λίμνη των πιθανών λύσεων του μυστηρίου, προκαλώντας από τη μία μεριά αναταραχές και ανασύροντας στην επιφάνεια, από την άλλη, μια σειρά από νέα σενάρια που ίσως να είναι σε θέση να μας οδηγήσουν κάπου.

Αν και αρκετά διασκευασμένα, ορισμένα από τα κεντρικά στοιχεία του βιβλίου βασίζονται σε πραγματικά γεγονότα που η συγγραφέας αλίευσε μετά από μακρά έρευνα. Η επιλογή της λίμνης, για παράδειγμα, και του δάσους που την περιβάλλει έχουν καταγραφεί ως διαδεδομένοι τόποι δράσης μερικών από τους πιο βίαιους κατά συρροήν δολοφόνους σε όλο τον κόσμο. Ο εγκλεισμός επίσης ατόμων με νοητική στέρηση σε κρατικά ψυχιατρικά ιδρύματα αμφίβολου κύρους είναι μια θλιβερή πρακτική αρκετά διαδεδομένη τα προηγούμενα χρόνια, όπως και οι απάνθρωπες συχνά θεραπείες που επιχειρούσαν να εφαρμόσουν ακόμα και σε πειραματικό στάδιο στους τροφίμους τους. Σχεδόν όλα τα μέρη που αναφέρει η Blaedel  είναι υπαρκτά, όμως σε μια προσπάθεια να μην τα στιγματίσει ανεξίτηλα έχει αλλάξει τη γεωγραφική τους θέση.

Τα πρόσωπα της ιστορίας και οι βασικοί πρωταγωνιστές της έχουν το δικό τους ξεχωριστό ενδιαφέρον και έτσι καταφέρνουν να αποτυπώνονται με καθαρότητα στο μυαλό. Κάθε ήρωας κουβαλά το δικό του ιδιαίτερο παρελθόν, το οποίο η συγγραφέας φροντίζει με επιδεξιότητα να ξεδιπλώσει. Ανακαλύπτουμε λοιπόν ανθρώπους με τραυματικές εμπειρίες και οδυνηρά παιδικά χρόνια, μάρτυρες εγκληματικών πράξεων που αποφασίζουν να ανοίξουν το στόμα τους μετά από δεκαετίες, άλλους που πίστεψαν σε κάποιο μεγάλο ψέμα που τους ειπώθηκε στο παρελθόν και συνέχισαν με βάση αυτό τη ζωή τους, και κάποιους που δημιούργησαν από ανάγκη έναν πλασματικό κόσμο γεμάτο αναλήθειες τις οποίες επανέλαβαν στη διάρκεια της ζωής τους τόσο πολλές φορές ώσπου στο τέλος έφτασαν να τις πιστέψουν. Έχουμε να κάνουμε με ένα σκοτεινό αστυνομικό μυθιστόρημα, στο οποίο η ενοχή δεν περιορίζεται μόνο σε ένα πρόσωπο. Φωτεινή εξαίρεση είναι η γοητευτική περσόνα της Λουίσε Ρικ που έχει αναλάβει την έρευνα, η δημοφιλία της οποίας συνεχώς αυξάνει, αποκτώντας όλο και περισσότερους θαυμαστές ανά τον κόσμο.

Ξεκινώντας την ανάγνωση αυτού του μυθιστορήματος, απλά δεν μπόρεσα να το αφήσω από τα χέρια μου — και πιστεύω ότι είναι εξαιρετικά πιθανό το ίδιο να συμβεί και σε σας, γιατί, χωρίς αμφιβολία, διαθέτει μια πολύ ενδιαφέρουσα, δαιδαλώδη και πολυεπίπεδη αφήγηση. Το προτείνω ανεπιφύλακτα.

ΥΓ. Οι Εκδόσεις Κλειδάριθμος φτιάχνουν μία πολύ ενδιαφέρουσα βιβλιοθήκη Αστυνομικής Λογοτεχνίας (ή Αγωνίας και Μυστηρίου, αν προτιμάτε, ή Θρίλερ), αντλώντας τίτλους κυρίως από κεντροευρωπαϊκές και βόρειες χώρες. Θα επανέλθουμε.