Για την απόλαυση της ανάγνωσης (ακριβώς)

C
Κυριάκος Αθανασιάδης

Για την απόλαυση της ανάγνωσης (ακριβώς)

Έχοντας διαβάσει πολλά βιβλία εκλαϊκευμένης επιστήμης —αρκετές δεκάδες, οπωσδήποτε—, μπορούμε με πολύ μεγάλη σιγουριά να πούμε πως η «Μικρή ιστορία» του Bill Bryson είναι ένα από τα πέντε-έξι καλύτερα που γράφτηκαν ποτέ, τόσο για το εύρος των γνώσεων του συγγραφέα, καθώς δεν υπάρχει τομέας του επιστητού που να μην τον ενδιαφέρει και να μην καλύπτει, όσο και για τον τρόπο που τις μεταδίδει στον αναγνώστη: έναν τρόπο απολαυστικό, ζεστό, χιουμοριστικό και κυρίως ανθρώπινο.

Η ανάγνωση αυτού του τόμου θυμίζει καλοκαιρινή εκδρομή στο βουνό — και στη θάλασσα — και παντού. Μια εκδρομή αναψυχής, περιπέτειας και αναζήτησης θαυμάτων. Μπροστά, οδηγεί ένας χαρισματικός άνθρωπος, ένας αφηγητής υψηλού κύρους, με λεπτές ρυτίδες γέλιου στα μάτια και ένα ορειβατικό μπαστούνι στο χέρι. Εκεί, θα σου δείξει μία σειρά από πετρώματα, και πιο πέρα τις στρώσεις από γεωλογικές πλάκες, τη μια πάνω από την άλλη. Πιο εκεί, τα απολιθωμένα όστρακα και οστά που κρύβουν μέσα τους. Δίπλα, μια συστάδα θάμνους που στέκουν εκεί υπομονετικά, «από πάντα» — και τις συγκεντρώσεις τύρφης από κάτω τους. Και παρέκει μια λιμνούλα με θολό νερό που μέσα της κολυμπούν θαύματα. Στο βάθος της νοτισμένης κοιλάδας θα βρυχώνται μεγάλα φολιδωτά ερπετά, μαμούθ θα τρέχουν πίσω από τα βράχια, και πάνω από καθετί θα λάμπει το στερέωμα με το υλικό της Μεγάλης Έκρηξης σε μεγάλα κέφια.

Από το κύτταρο ώς τις αδιανόητα μεγάλες πυκνώσεις ύλης στους γαλαξίες, δεν υπάρχει τίποτε που να μην εξάπτει τη φαντασία αυτού του απίθανου αφηγητή — και τίποτε που να μη μελέτησε εις βάθος, παρέα με τους κορυφαίους τού κάθε τομέα, για να μας το μεταφέρει. Τίποτε. Η ιστορία των ανακαλύψεων, μεγαλειώδης η ίδια και μοναδική, επίπονη, συναρπαστική αλλά και ιλαρή μερικές φορές, το ξεδίπλωμα της ανθρώπινης επινοητικότητας και περιέργειας τους τελευταίους τρεις αιώνες, μα και η ίδια η ιστορία του κόσμου, πρωταγωνιστούν σε μία «κοσμικών» διαστάσεων διάλεξη που δεν μπορεί παρά να σε μαγέψει. Εμείς, που είμαστε οριστικά δέσμιοι του μυθιστορήματος, και δη της μακράς φόρμας, γοητευτήκαμε από αυτό το ανάγνωσμα και του παραδοθήκαμε αμαχητί.

Οι θετικές επιστήμες μπορούν να είναι αντικείμενο ενός τόσο όμορφου βιβλίου που θυμίζει λούνα-παρκ: ένα θεματικό πάρκο θαυμάτων.

Συστήνεται για πολλές κατηγορίες αναγνωστών: από φιλομαθείς εφήβους μέχρι οποιονδήποτε έχει περιέργεια για τα μεγάλα μυστικά της φύσης και του σύμπαντος.

Επιπροσθέτως: η μετάφραση είναι κορυφαία, δυναμική, ακριβής και εξίσου χιουμοριστική με το πρωτότυπο.