Γιατί πρέπει να τραγουδάμε
Όλοι συμφωνούν πως το να τραγουδά κανείς είναι ωφέλιμο και για τη φυσιολογία του ανθρώπου, πέρα από την ψυχαγωγία και τη μουσική απόλαυση. Υπάρχουν πολλά μακροσκελή και εμβριθέστατα άρθρα πάνω στο θέμα, από καλά καταρτισμένες γραφίδες· πιστεύουμε όμως πως δύσκολα θα βρίσκαμε μια πιο εξαιρετική τοποθέτηση πάνω στο θέμα από τους «Λόγους, σε σύντομη καταγραφή, για να πειστεί ο καθένας να μάθει να τραγουδά», οι οποίοι παρατίθενται στο βιβλίο του Γουίλιαμ Μπερντ Ψαλμοί, σονέτα και τραγούδια θλίψης και αρετής, που εκδόθηκε στην Αγγλία το 1588.
Αυτοί οι λόγοι, «σε σύντομη καταγραφή», είναι οι εξής:
1. Είναι μια γνώση που διδάσκεται εύκολα και μαθαίνεται γρήγορα, εφόσον ο δάσκαλος είναι καλός και ο μαθητής επιδεκτικός.
2. Η πράξη του τραγουδιού είναι ευχάριστη για τη φύση, και βοηθά στη διατήρηση της υγείας του ανθρώπου.
3. Δυναμώνει όλα τα μέρη του στήθους, και ανοίγει τις διόδους του λαιμού.
4. Αποτελεί εξαιρετικά καλή θεραπεία για τον τραυλισμό στον λόγο.
5. Είναι η καλύτερη μέθοδος για να αποκτήσει κανείς τέλεια προφορά και να γίνει καλός ρήτορας.
6. Είναι ο μόνος τρόπος να μάθει κανείς εάν η Φύση τον έχει προικίσει με το χάρισμα μιας καλής φωνής, ένα χάρισμα τόσο σπάνιο που δεν το διαθέτει ούτε ένας στους χίλιους· και σε πολλούς ανθρώπους αυτό το εξαίσιο χάρισμα χάνεται, γιατί χρειάζεται η Τεχνική ώστε να μπορεί να βρει έκφραση η Φύση.
7. Δεν υπάρχει μουσική, από οποιοδήποτε όργανο, που να μπορεί να συγκριθεί με τη μουσική που παράγεται από τις φωνές των ανθρώπων, όταν οι φωνές είναι καλές και χρησιμοποιούνται σωστά.
8. Όσο καλύτερη είναι η φωνή, τόσο πιο κατάλληλη είναι για να τιμά και να υπηρετεί κανείς τον Θεό με αυτήν· και η ανθρώπινη φωνή πρέπει να επιστρατεύεται κατά κύριο λόγο γι’ αυτό τον σκοπό.
Ο άνθρωπος χρειάζεται τραγούδι για να ζει,
Aς μάθουν λοιπόν οι άνθρωποι να τραγουδούν μαζί.
(Μετάφραση από το βιβλίο Anecdotes of Great Musicians, του W. Francis Gates, Λονδίνο, 1896).