Χαμογελώντας υπαινικτικά

L
Ελένη Χοντολίδου

Χαμογελώντας υπαινικτικά

Την έκθεση «μιλώ… τεκμήρια και μαρτυρίες» θα εγκαινιάσει την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου, στις 20:00, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης. Η έκθεση θα λειτουργήσει έως τις 15 Δεκεμβρίου 2015 στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού και διοργανώνεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Δήμου Θεσσαλονίκης για το 2015, το οποίο έχει ανακηρυχθεί «Έτος Μανόλη Αναγνωστάκη», με αφορμή τη συμπλήρωση 90 χρόνων από τη γέννηση και 10 χρόνων από τον θάνατο του μεγάλου Έλληνα ποιητή.

Επιμελήτρια της έκθεσης είναι η Κοινωνική Ανθρωπολόγος και τ. Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του ΑΠΘ Ελεωνόρα Σκουτέρη-Διδασκάλου, η οποία μαζί με τον Μιλτιάδη Πολυβίου, μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής εκδηλώσεων τιμής για τον Μανόλη Αναγνωστάκη, θα ξεναγήσουν το βράδυ των εγκαινίων τους επισκέπτες. Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης θα είναι ο λογοτεχνικός ερευνητής και προσωπικός φίλος του ποιητή, Γιώργος Ζεβελάκης.

Παράλληλα, στο πλαίσιο του «Έτους Αναγνωστάκη», ο Δήμος Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τον ΟΑΣΘ προχώρησε στην ανάρτηση αφισών με στίχους του ποιητή, σε 176 αστικά λεωφορεία που εκτελούν δρομολόγια στην ανατολική και δυτική πλευρά της πόλης. Ένα μεγάλο banner με τη μορφή του Αναγνωστάκη έχει αναρτηθεί στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης, στην οδό Βασιλέως Γεωργίου, ενώ πραγματοποιήθηκε η μετονομασία της Αίθουσας Πολλαπλών Χρήσεων σε «Αίθουσα Μανόλη Αναγνωστάκη». Ακόμη, σχεδιάστηκε ειδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα το οποίο μπορούν τα σχολεία (Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού και όλες οι τάξεις της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης) να παρακολουθήσουν μετά από συνεννόηση.

Χρειάστηκε μία ιδέα (Μίλτος Πολυβίου), μία αντιδήμαρχος να την αγκαλιάσει (Έλλη Χρυσίδου) και μία Οργανωτική Επιτροπή να δουλέψει με ανιδιοτέλεια και επαγγελματισμό που θα ζήλευαν πολλοί.

Οι εκθέσεις για λογοτέχνες είναι πολύ δύσκολες, καθώς πρέπει να οπτικοποιηθεί ο λόγος. Η επιμελήτρια της έκθεσης, δοκιμασμένη σε παρόμοιες δύσκολες «αποστολές» (Μουσείο Μέριμνας Ποντίων Κυριών, Μουσείο Κονταριώτισας, Μουσείο Βελβενδού, Λαογραφικό Μουσείο Φιλοσοφικής Σχολής), είναι έτοιμη να δούμε εάν το στοίχημα θα κερδηθεί.

Η έκθεση με πολύτιμα τεκμήρια —που μερικά εκτίθενται για πρώτη φορά— θα θυμίσει στους παλιούς και θα μάθει στους καινούριους. Δεν θα μπορούσε να είχε στηθεί χωρίς την πολύτιμη συνδρομή του γιου του ποιητή Ανέστη Αναγνωστάκη, του Μίλτου Πολυβίου και του Γιώργου Ζεβελάκη, του ΜΙΕΤ, αλλά και πολλών άλλων φίλων του ποιητή που άνοιξαν απλόχερα τα αρχεία τους και μας έδωσαν υλικό για την έκθεση. Όπως, με περισσή χάρη, μας φιλοξενεί για μία ακόμη φορά το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, τη διευθύντρια του οποίου θα θέλαμε και από εδώ να ευχαριστήσουμε.

Η Οργανωτική Επιτροπή έπραξε όσα έπραξε από αγάπη για το έργο του Αναγνωστάκη, που πιστεύουμε ότι είναι στις δύσκολες μέρες μας πιο επίκαιρο από ποτέ. Είναι καθήκον μας να τον δείξουμε και τους νεώτερους γιατί ο λόγος του είναι ακόμη μεστός νοημάτων και ουσίας.

Όλες οι εκδηλώσεις και το τεράστιο banner στο δημαρχείο (με τον ποιητή να χαμογελάει υπαινικτικά έως και με καλόκαρδη ειρωνεία στον φωτογράφο βεβαίως — αλλά εμείς θαρρούμε προς εμάς όλους) είναι ένας φόρος τιμής για τον ποιητή, τον οργανικό διανοούμενο, τον συμπολίτη μας.

Σας περιμένουμε αύριο στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, στις 8 το βράδυ, για να τιμήσουμε έναν από τους τελευταίους των… Μοϊκανών!

Οι ενότητες της Έκθεσης:

  1. Όλοι κάποτε νέοι
  2. Το ξεκίνημα σε δύσκολες εποχές. Κατοχή και Εμφύλιος
  3. Η συνέχεια και η κριτική
  4. Ο Στόχος. Το θέμα είναι τώρα τι λες
  5. Η ζωή και το έργο του Μανούσου Φάσση
  6. ΥΓ.
  7. Για τον Μανόλη Αναγνωστάκη

Σύνδεσμοι:

  1. Φωτογραφίες στην ιστοσελίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης 
  2. Το σύνολο των εκδηλώσεων για το «Έτος Μανόλη Αναγνωστάκη»