Η Μελίνα Τσινάβου στο Ωδείο Αθηνών

C
Θανάσης Θεοχάρης

Η Μελίνα Τσινάβου στο Ωδείο Αθηνών

Ο κύκλος «Το piano στα forte του» συνεχίζεται. Το Σάββατο 18 Μαρτίου, στις 8:30 μ.μ., στην αίθουσα Άρης Γαρουφαλής του Ωδείου Αθηνών, έχει την τιμή να παρουσιάσει την ταλαντούχα Μελίνα Τσινάβου σε ρεσιτάλ πιάνου. Έχοντας στο ενεργητικό της πολλά βραβεία σε πολύ σημαντικούς πανελλήνιους διαγωνισμούς, η νεαρή σολίστ θα παρουσιάσει στο αθηναϊκό κοινό δύο σονάτες του Beethoven (αρ. 13 και 18), τις Σοβαρές Παραλλαγές του Mendelssohn και τις Παιδικές Σκηνές του Schumann.

Με καταγωγή από τις Σέρρες και αρκετά νεαρή, μόλις γεννημένη το 1992, η Μελίνα Τσινάβου σπούδασε πιάνο στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης με καθηγητή τον Γιώργο Κυράτσο, από όπου απέκτησε Δίπλωμα πιάνου με Άριστα Παμψηφεί, και μελέτησε για τέσσερα έτη με τη Δόμνα Ευνουχίδου. Αυτό τον καιρό βρίσκεται στο Graz της Αυστρίας και φοιτά στο σολιστικό τμήμα πιάνου της Hochschule für Musik und Darstellende Kunst με καθηγήτρια την Μιλάνα Τσερνιάβσκα. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια με τους Jacques Rouvier, Alfredo Perl, Catherine Vickers, Pi-hsien Chen, Αlan Weiss, Arkadi Zenziper, Μichael Hauber, Δημήτρη Τουφεξή, Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου κ.ά.

Η Μελίνα Τσινάβου έχει κερδίσει Α΄ Βραβείο στον 2ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης, Α΄ Βραβείο στον 2ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Πιάνου του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας και Β΄ Βραβείο στον 5ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό «Μαρία Χαιρογιώργου-Σιγάρα».

Στο ενεργητικό της βρίσκονται οι συμμετοχές της ως σολίστ με τη Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης, τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Δήμου Λαρισαίων, την Ορχήστρα Εφήβων του ΚΩΘ και την Αθηναϊκή Συμφωνική Ορχήστρα Νέων (ΑΣΟΝ). Τον Οκτώβριο του 2014 συνέπραξε με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης στο έργο «Αζώθ» του Αντώνη Ανισέγκου σε πρώτη εκτέλεση για τα 100 χρόνια του ΚΩΘ.

Πέρα από τη μουσική, η Μελίνα Τσινάβου είναι επίσης πτυχιούχος του τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

 

Αναλυτικό πρόγραμμα:

Ludwig van Beethoven (1770-1827): Σονάτα σε μι ύφεση μείζονα, αρ. 13, op. 27 αρ. 1 “Quasi una fantasia”.

Robert Schumann (1810-1856): Kinderszenen, op. 15.

Ludwig van Beethoven: Σονάτα σε μι ύφεση μείζονα, αρ. 18, op. 31 αρ. 3.

Felix Mendelssohn (1809-1847): Variations serieuses σε ρε ελάσσονα, op. 54.

 

Τι είναι το «Piano στα forte του»;

Ο κύκλος συναυλιών «Το piano στα forte του» διοργανώνεται για τέταρτη χρονιά. Σκοπός του είναι να παρουσιάσει στο αθηναϊκό κοινό Έλληνες πιανίστες υψηλού επιπέδου και με διεθνή καριέρα.

Οι περισσότεροι εξ αυτών έχουν να εμφανιστούν αρκετά χρόνια σε ρεσιτάλ πιάνου στην Αθήνα. Με καταγωγή από 5 διαφορετικές ελληνικές πόλεις και καλύπτοντας σε αυτή την έκδοση του κύκλου ένα φάσμα τριών γενεών, οι πιανίστες του φετινού κύκλου συναυλιών «Το piano στα forte του» δίνουν ένα ακόμα καλό δείγμα του ταλέντου της χώρας. Με έργα που ξεκινούν από το μπαρόκ και φτάνουν ώς το παρόν, ο ακροατής θα απολαύσει κατά βάση κλασικό και ρομαντικό ρεπερτόριο. Η φαντασία των σολίστ είναι αστείρευτη: έχοντας τα χέρια τους ελεύθερα, επέλεξαν εκλεκτά και ιδιαίτερα ελκυστικά προγράμματα τόσο για τον φιλόμουσο ακροατή όσο και για τον ειδήμονα.

Την επιμέλεια και διοργάνωση του όλου εγχειρήματος έχει ο πιανίστας Στέφανος Νάσος, ο οποίος αποτελεί την ψυχή του κύκλου συναυλιών «Το piano στα forte του», μιας ιδιωτικής πρωτοβουλίας που προσπαθεί σε χαλεπούς καιρούς να συμβάλει στην προώθηση της πιανιστικής τέχνης και της κλασικής μουσικής στη χώρα μας.

Το συνολικό φετινό πρόγραμμα του κύκλου συναυλιών «Το piano στα forte του»:

  • Σάββατο 18 Φεβρουαρίου: Απόστολος Παληός (Ωδείο Αθηνών)
  • Σάββατο 4 Μαρτίου: Κάρολος Ζουγανέλης (Ωδείο Αθηνών)
  • Σάββατο 18 Μαρτίου: Μελίνα Τσινάβου (Ωδείο Αθηνών)
  • Σάββατο 1 Απριλίου: Πάρις Τσενίκογλου (Ωδείο Αθηνών)
  • Σάββατο 8 Απριλίου: ΑΣΟΝ με τρεις σολίστ: Θανάσης Αποστολόπουλος, Στέφανος Νικοτιάν, Νέλλη Σεμιτέκολο (Λεόντειο Λύκειο Νέας Σμύρνης)
  • Σάββατο 6 Μαΐου: Ελισάβετ Κουναλάκη (Ωδείο Αθηνών)

Ωδείο Αθηνών: Ρηγίλλης και Βασιλέως Γεωργίου Β΄ 17-19, 106 75 Αθήνα, τηλ. 210-72.40.673.

Εισιτήρια: 5 € (μαθητές, σπουδαστές, φοιτητές, άνεργοι, ΑΜΕΑ), 10 € (γενική είσοδος), 20 € (οικογενειακό) και 25 € (τρία ρεσιτάλ).

Προπώληση / Πληροφορίες ]