Η «σχεδία» της συντροφικότητας

L
Amagi

Η «σχεδία» της συντροφικότητας

Σε μια εποχή που τα κοινωνικά δίκτυα έχουν κυριαρχήσει, η μοναξιά παραμένει πιο έντονη από ποτέ. Στην Ευρώπη, 75 εκατομμύρια άτομα ζουν μόνα τους, ενώ στην Ελλάδα λειτουργούν περίπου 600 γραφεία γνωριμιών που βοηθούν μοναχικούς ανθρώπους να καλύψουν μια πολύ βασική ανάγκη: την εύρεση συντρόφου. «Αναζητώντας το άλλο μας μισό» είναι ο τίτλος του ρεπορτάζ που ψηλαφίζει αυτό το τόσο κρίσιμο ζήτημα: τη μοναξιά και τη διαμεσολάβηση.

«Η καχυποψία είναι ο χειρότερος εχθρός της συμπόνιας», μας λέει, ανάμεσα σε πολλά άλλα, ο πνευματικός ηγέτης του Θιβέτ Δαλάι Λάμα. Στη συνέντευξή του προς το βρετανικό περιοδικό δρόμου «The Big Issue», που αναδημοσιεύουμε αποκλειστικά στην Ελλάδα, μιλάει για τη μεγάλη αντίφαση στις θρησκείες, για τις ανθρώπινες αξίες που θα έπρεπε να διδάσκονται στα πανεπιστήμια, αλλά και για τα παιδικά χαμόγελα.

Ο διάσημος ηθοποιός του Χόλιγουντ Ρίτσαρντ Γκιρ γνωρίζεται και συνομιλεί με έναν πωλητή περιοδικού δρόμου και ανοίγει την καρδιά του για μια «ιστορία που τιμάει τους ανθρώπους». Στη συνέντευξη που δημοσιεύεται στο τεύχος Νοεμβρίου της «σχεδίας», ο Γκιρ μιλάει ακόμη για το πώς ένιωσε ο ίδιος «αόρατος» στους δρόμους της αμερικανικής μεγαλούπολης και χαρακτηρίζει «ήρωες» τους ανθρώπους των περιοδικών δρόμου. Η συνέντευξη, με τίτλο «Μια ιστορία που τιμάει τους ανθρώπους», άλλωστε, δόθηκε στην ομάδα του περιοδικού δρόμου της Φιλαδέλφειας «One Step Away».

Στη γειτονική Ιταλία, μια οργάνωση —η «Addiopizzo»— δημιούργησε μια εφαρμογή για iPhone και Android για να ενημερώνει τους τουρίστες σχετικά με επιχειρήσεις που αρνούνται να πληρώσουν φόρο στην τοπική Μαφία. Παρά τους εμφανείς κινδύνους που εγκυμονεί, η «Αντίσταση στον πίτσο» —όπως είναι και ο τίτλος του σχετικού ρεπορτάζ— κερδίζει ολοένα και περισσότερους υποστηρικτές, καθώς περίπου το 20% των επιχειρηματιών της Σικελίας αρνούνται πλέον να πληρώσουν τον «πίτσο», τον φόρο προς την Μαφία.

Την ίδια στιγμή, στο Πόρτλαντ των Ηνωμένων Πολιτειών, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση, σε συνεργασία με ένα τοπικό ράντσο, εφαρμόζει ένα πρόγραμμα θεραπευτικής ιππασίας αποκλειστικά για άστεγους νέους. Η επαφή με τα ζώα βοηθά τους νέους να ανακτήσουν την αυτοπεποίθησή τους και να ξαναβρούν τη χαμένη εμπιστοσύνη στον εαυτό τους και τους άλλους. «Ξαναπαίρνοντας τα ηνία» τιτλοφορείται το σχετικό ρεπορτάζ στις σελίδες 40-43 της «σχεδίας» του Νοεμβρίου.

Στις αρχές του καλοκαιριού είχε επισκεφθεί τα γραφεία της «σχεδίας», συνομιλώντας με τους ανθρώπους που διανέμουν το περιοδικό. Τώρα, ήρθε η σειρά της συνέντευξης. «Η κρίση έχει δημιουργήσει στους ανθρώπους της μικρής και μεσαίας τάξης μια εντύπωση ότι μπορούν να βρεθούν στον δρόμο», μας λέει η συγγραφέας Ρέα Γαλανάκη, με αφορμή το πιο πρόσφατο βιβλίο της με τίτλο «Η Άκρα Ταπείνωση». Πρωταγωνιστές στο μυθιστόρημα της συγγραφέως είναι η κρίση, η πόλη και οι πιο αδύναμοι από τους αδύναμους κατοίκους της. «Η τραγωδία των ανωνύμων», είναι ο τίτλος της.

Η «ομάδα ειδικών αποστολών» της σχεδίας ξεκίνησε το 2007 με τέσσερις ανθρώπους που έτρεξαν τότε στον Μαραθώνιο της Αλοννήσου, και φέτος, στον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας, θα είμαστε περισσότεροι από 150. Για την προετοιμασία μας θα προηγηθεί το καθιερωμένο «πάρτι με μακαρόνια» και κουβέντα. Την ίδια ώρα, η ομάδα πετάνκ της «σχεδίας» συνεχίζει τις προπονήσεις της και η Εθνική Ομάδα Αστέγων διευρύνει τη δράση της με επισκέψεις σε σχολεία όλης της χώρας. Ο αθλητισμός είναι διέξοδος, αλλά και ένα βήμα για να έρθουμε «Πιο κοντά στον εαυτό μας».

Ο 50χρονος βαρύτονος Ιωσήφ Κετεντζιάν και η επί σχεδόν 30 χρόνια σύζυγός του, σοπράνο και μαέστρος Νατάσα Αγγελοπούλου, διηγούνται στιγμές της κοινής τους ζωής. Ο Γιώργος Μπαζίνας αφηγείται μια ανθρώπινη ιστορία με αίσιο τέλος, ο Βαγγέλης Χερουβείμ προτείνει την επέκταση των μηχανισμών πλαστικού χρήματος στη φουφού του καστανά, ο Μιράμπελης Ζάλαπας αποκαλύπτει την πρόθεση της Δύσης για ρίψεις πρες παπιέ και συνδετήρων από μεταγωγικά αεροπλάνα και δίνει συστάσεις στους πρόσφυγες για υπομονή και προσαρμοστικότητα στους βομβαρδισμούς και την ολική καταστροφή, οι φακοί του Κωστή Μπακόπουλου και του Χρήστου Παπαχρήστου καταγράφουν εικόνες λίγο πριν πέσει ο ήλιος στην Αθήνα και ένα μεσημέρι στη Θεσσαλονίκη αντίστοιχα. Κορυφαίοι έλληνες γελοιογράφοι σχολιάζουν με το πενάκι τους αυτά που συμβαίνουν γύρω μας και μέσα μας, κλείνουμε τραπέζι σε ένα παραδοσιακό μεζεδοπωλείο της Καλλιθέας με ροκ προϊστορία και δοκιμάζουμε φεσουάδα με συνοδεία φαρόφα, μια συνταγή με ρύζι, μείγμα κρεατικών και μαύρα φασόλια, που μας μαγείρεψε μια «Νύφη από τη Βραζιλία».

Αυτά και άλλα πολλά. Στο τεύχος #31 της «σχεδίας» (Νοέμβριος 2015) που κυκλοφορεί στους δρόμους της πόλης από την Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2015.

Υπενθυμίζεται ότι η «σχεδία», όπως συμβαίνει με όλα τα περιοδικά δρόμου του πλανήτη, δεν πωλείται στα συνήθη σημεία διάθεσης Τύπου (περίπτερα κλπ.). Πωλείται αποκλειστικά και μόνο στους δρόμους της πόλης από διαπιστευμένους πωλητές. Οι πωλητές αυτοί προέρχονται από ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες: Άστεγοι, άνεργοι και γενικώς άνθρωποι που αποδεδειγμένα ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Είναι άνθρωποι που βιώνουν με τον πιο σκληρό τρόπο τις συνέπειες της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που μαστίζει την ελληνική γη. Από την τιμή πώλησης του περιοδικού (3,00 ευρώ), το 50% (δηλαδή το 1,50 ευρώ) πηγαίνει απευθείας στον ίδιο τον πωλητή. Να θυμάστε, επίσης, ότι οι πωλητές της «σχεδίας» δίνουν και απόδειξη. Σας παρακαλούμε θερμώς να μην ξεχνάτε να την παίρνετε!

«114 εφημερίδες δρόμου, 41 χώρες, 5 ήπειροι, 14.000 άστεγοι πωλητές, 6.000.000 αναγνώστες, 1 φωνή ενωμένη ενάντια στη φτώχεια» είναι το σύνθημα του Διεθνούς Δικτύου Εφημερίδων του Δρόμου (International Network of Street Papers – INSP).

 

[ Αναδημοσίευση από τη σχεδία ].