Καλλιεργώντας τη φιλαναγνωσία

C
Amagi

Καλλιεργώντας τη φιλαναγνωσία

Όπως κάθε χρόνο, οι εκδηλώσεις για παιδιά, εφήβους και εκπαιδευτικούς αποτελούν έναν από τους δυναμικότερους πόλους έλξης της ΔΕΒΘ. Με βασική προτεραιότητα, από την πρώτη χρονιά της λειτουργίας της, την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας στα παιδιά, τους εφήβους και τους εκπαιδευτικούς, η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης οργανώνει πολλαπλές εκδηλώσεις οι οποίες περιλαμβάνουν παρουσιάσεις τόσο της τρέχουσας παραγωγής βιβλίων όσο και καίριων θεμάτων που αφορούν την κοινωνική και σχολική ζωή όλων των συντελεστών της Εκπαίδευσης, τους γονείς και βέβαια, τα ίδια τα παιδιά και τους εφήβους. Το φετινό πρόγραμμα της αγαπημένης γωνιάς παιδιών, εφήβων και εκπαιδευτικών περιλαμβάνει πάνω από 105 εκδηλώσεις, με την πολύτιμη συνεργασία 30 εκδοτών παιδικού και εφηβικού βιβλίου και 12 πολιτιστικών φορέων (ιδρύματα, ινστιτούτα, μουσεία, πανεπιστήμια, πρεσβείες κ.ά.), στις οποίες συμμετέχουν 136 συγγραφείς, εικονογράφοι, ομιλητές, καλλιτέχνες, εμψυχωτές και παιδαγωγοί: Συναντήσεις με συγγραφείς, εικονογράφους, εκδότες και βιβλιοθηκονόμους, παρουσιάσεις βιβλίων, μουσικά, θεατρικά και εικαστικά δρώμενα με αφορμή βιβλία, οργανωμένες επισκέψεις ομάδων μαθητών, γνωριμία με δημιουργούς από το εξωτερικό, εκθέσεις εικονογράφησης, γωνιά ανάγνωσης και πολλές ακόμα μικρές και μεγαλύτερες εκπλήξεις! Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος τόσο οι εκδότες όσο και οι εκδηλώσεις παιδικού και εφηβικού βιβλίου θα φιλοξενηθούν σε ξεχωριστό χώρο, στο Περίπτερο 14. Αναλυτικότερα, η Παιδική Γωνιά, η Γωνιά Εφήβων και η Γωνιά Εκπαιδευτικών της 15ης ΔΕΒΘ, ανάμεσα στα άλλα, περιλαμβάνουν:

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΣΤΟ ΚΟΙΝΟ: Τα απογεύματα της Πέμπτης 3 και της Παρασκευής 4 Μαΐου, καθώς και κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου 5 και 6 Μαΐου, μικροί και μεγαλύτεροι βιβλιόφιλοι θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν παρουσιάσεις βιβλίων, συναντήσεις με συγγραφείς και εικονογράφους, θεατρικά, μουσικά και εικαστικά δρώμενα, εργαστήρια κ.ά., που θα οργανώσουν εκδοτικοί οίκοι και πολιτιστικοί φορείς.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΟ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ ΤΗΣ ΤΙΜΩΜΕΝΗΣ ΓΑΛΛΟΦΩΝΙΑΣ: Το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το γαλλικό βιβλιοπωλείο Le livre ouvert, εκδότες και εμψυχωτές, οργανώνει ένα πλούσιο πρόγραμμα για τους μικρούς βιβλιόφιλους. Θα πραγματοποιηθούν εργαστήρια γλωσσικής αφύπνισης στα γαλλικά, αφήγηση ελληνικής μυθολογίας και γαλλικών παραμυθιών, θεατρικό παιχνίδι, ενώ μικροί και μεγάλοι βιβλιόφιλοι θα έχουν την ευκαιρία να συναντήσουν τρεις Γάλλους δημιουργούς βιβλίων για παιδιά που έχουν μεταφραστεί και στα ελληνικά – η Marion Billet θα εξερευνήσει μαζί με τα παιδιά πόλεις και τοπία σε όλο τον κόσμο με τη βοήθεια των χρωμάτων, ο Μichel Piquemal θα απαντήσει μέσα από απλές ιστορίες, τα καθημερινά ερωτήματα και το συλλογισμό ενός μικρού παιδιού και ο Philippe Lechermeier θα μιλήσει για πριγκίπισσες, βότσαλα, ομπρέλες, κήπους, μαύρες πεταλούδες, χάρτες, μυστήρια κι αγάπη.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΓΟΝΕΙΣ: Εκπαιδευτικοί και γονείς θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε έναν μικρό κύκλο εκδηλώσεων –ημερίδες, εργαστήρια και συζητήσεις– τις οποίες θα οργανώσουν εκδοτικοί οίκοι και πολιτιστικοί φορείς.

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ: Όπως κάθε χρόνο, σχολεία και μαθητές, με τη συνεργασία της Περιφέρειας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, θα δώσουν ένα δυναμικό παρών στη 15η ΔΕΒΘ. Συγκεκριμένα, την Πέμπτη 3 και την Παρασκευή 4 Μαΐου, από τις 09:00 το πρωί έως τις 14:00 το μεσημέρι, θα επισκεφθούν την έκθεση μαθητές και εκπαιδευτικοί από Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια της Θεσσαλονίκης και άλλων νομών, και υπολογίζεται ότι τα δύο αυτά πρωινά θα συμμετάσχουν στις πολυάριθμες εκδηλώσεις της Παιδικής Γωνιάς και της Γωνιάς Εφήβων περισσότερα από 50 σχολεία και 2.500 μαθητές!

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ:

Έκθεση εικονογράφησης «Γλυκά και γλυκάκια γαλλικά»: Δέκα χρόνια μετά την έναρξη του θεσμού της τιμώμενης χώρας τον οποίο εγκαινίασε η Γαλλία, φέτος θα είναι τιμώμενες οι χώρες της Γαλλοφωνίας. Στο πλαίσιο αυτό, η 15η ΔΕΒΘ παρουσιάζει τη θεματική έκθεση ««Γλυκά και γλυκάκια γαλλικά», όπου μικροί και μεγάλοι θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν έργα 34 Ελλήνων εικονογράφων με θέμα τα γαλλικά γλυκά: Κρουασάν, προφιτερόλ, τάρτες, μακαρόν κι άλλα πολλά και λαχταριστά, ζωγραφισμένα με τον ιδιαίτερο τρόπο κάθε δημιουργού! Συμμετέχουν οι δημιουργοί: Μάρω Αλεξάνδρου, Λήδα Βαρβαρούση, Κατερίνα Βερούτσου, Σοφία Γαλή, Νίκος Γιαννόπουλος, Βάσω Γιαρένη, Εύα Δανιήλ, Φωτεινή Δεδούση, Πέρσα Ζαχαριά, Ναταλία Καπατσούλια, Παναγιώτης Καρώνης, Σταύρος Κιουτσιούκης, Έφη Κοκκινάκη, Σίσυ Κυλερτζή, Νίκη Λεωνίδου, Δέσποινα Μανώλαρου, Κριστίν Μενάρ, Ρένια Μεταλληνού, Θέντα Μιμιλάκη, Μάρια Μπαχά, Ντιάνα Νασιοπούλου, Πωλίνα Παπανικολάου, Γρηγόρης Περίκο, Αθηνά Πετούλη, Θοδωρής Ράκκος, Γιώργος Σγουρός, Μαρίνα Στελλάτου, Φωτεινή Στεφανίδη, Μαργαρίτα Ταλιαδώρου, Ευστράτιος Τζαμπαλάτης, Ελένη Τσαλδίρη, Εύη Τσακνιά, Λία Φωτιάδου, Ζωή Χωριατέλλη

Έκθεση Ελληνικής Εικονογράφησης: Μια μοναδική εικόνα του κόσμου της εικονογράφησης στην Ελλάδα: 80 Έλληνες και ξένοι εικονογράφοι που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, παρουσιάζονται σε μικρούς και μεγάλους μέσα από λόγια και εικόνες. Η έκθεση βασίζεται στον κατάλογο «Εικονογράφοι από την Ελλάδα» (ISBN: 978-960-7622-25-9), μια έκδοση του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τους ελληνικούς εκδοτικούς οίκους και τα σωματεία παιδικού κι εφηβικού βιβλίου στο πλαίσιο της περσινής 14ης ΔΕΒΘ.

«Τα πρώτα μου βιβλία»: Σε όλη τη διάρκεια της Έκθεσης θα λειτουργεί γωνιά ανάγνωσης για τους βιβλιόφιλους μέχρι τεσσάρων ετών, για να έρθουν σε επαφή με τον κόσμο των βιβλίων.

«Άσπρος κάμπος μαύρα βόδια… τι είναι;»: Στο περίπτερο 14 περπατάμε (και) σκυφτοί, για να διαβάσουμε τα χνάρια-αινίγματα που υπάρχουν παντού.

«Η Γωνιά του Μικρού Πρίγκιπα»: Στο πλαίσιο του αφιερώματος στην τιμώμενη Γαλλοφωνία, μια από τις δύο αίθουσες των εκδηλώσεων θα μεταφέρει μικρούς και μεγάλους στον πλανήτη και την ιστορία του Μικρού Πρίγκιπα.

Στην Παιδική Γωνιά, τη Γωνιά Εφήβων και τη Γωνιά Εκπαιδευτικών της 15ης ΔΕΒΘ, συμμετέχουν οι εξής εκδοτικοί οίκοι: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΙΓΑΙΟ, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΝΑΤΥΠΟ, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΦΟΙ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗ, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΒΑΡΦΗ, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗ, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΔΙΑΠΛΑΣΗ, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΔΙΑΠΛΟΥΣ, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΠΟΜΕΝΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΙΚΑΡΟΣ, ΕΚΔΟΣΕΙΣ IWRITE, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΛΕΙΔΟΣΚΟΠΙΟ, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΛΕΝΤΗ, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΕΔΡΟΣ, ΕΚΔΟΣΕΙΣ KEY BOOKS, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΟΚΚΙΝΗ ΚΛΩΣΤΗ ΔΕΜΕΝΗ. ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΟΝΤΥΛΙ, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΝΕΦΕΛΗ, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΡΙΣΙΑΝΟΥ, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΔΙΟ, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΝΟΗ, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΟΡΦΥΡΑ, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟ ΔΟΝΤΙ, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΦΥΛΑΤΟΣ, ΕΚΔΟΤΙΚΟΣ ΟΙΚΟΣ ΜΕΛΙΣΣΑ, ΕΚΔΟΤΙΚΟΣ ΟΙΚΟΣ ΑΔΕΛΦΟΙ ΒΛΑΣΣΗ, ΠΑΙΔΙΚΗ ΝΟΜΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ και οι εξής πολιτιστικοί φορείς: ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΧΑΡΙΛΑΟΥ, BOOKPOINTS EVENTS, ΓΑΛΛΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΙΔΡΥΜΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ, ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΓΚΑΙΤΕ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΑΙΔΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ, ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ, ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΧΟΛ. ΖΩΗΣ & ΕΚΠ/ΣΗΣ, ΠΑΙΔΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΟΡΕΣΤΟΥ, ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΟΜΙΛΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ, ΤΕΛΟΓΛΕΙΟ ΙΔΡΥΜΑ ΑΠΘ.

Τη 15η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ) διοργανώνει το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού σε συνεργασία με τη ΔΕΘ-HELEXPO, τον Δήμο Θεσσαλονίκης, τους Συλλόγους Ελλήνων Εκδοτών και ανεξάρτητους εκδότες, με τη στήριξη της Βουλής των Ελλήνων και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Η 15η ΔΕΒΘ συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας 2014-2020. Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού στηρίζει την προβολή του ελληνικού βιβλίου διεθνώς, οργανώνοντας τη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης που αποτελεί τον κορυφαίο θεσμό προβολής του βιβλίου στη χώρα μας. Αναλυτικές πληροφορίες των εκδηλώσεων της Παιδικής Γωνιάς, της Γωνιάς Εφήβων και της Γωνιάς Εκπαιδευτικών θα ανακοινωθούν σύντομα στην ιστοσελίδα http://thessalonikibookfair.gr/