Το κανονάκι και η πιλότος

L
Αλέξανδρος Χαρκιολάκης

Το κανονάκι και η πιλότος

Η βλακεία είναι παντού γύρω μας. Πλέον έχω αποδεχτεί πως δεν μπορώ να σταματήσω να γίνομαι δέκτης ηλίθιων ειδήσεων, ειδικά όταν διαβάζω τα νέα, είτε εδώ είτε στην Ελλάδα. Μπορεί να ακούγεται σκληρό και ελιτίστικο, αλλά αυτό είναι.

Ένα από τα πράγματα που διάβασα λοιπόν αυτές τις μέρες αφορούσε τη συνάντηση 5.000 νοματαίων στην Άγκυρα που ανήκουν σε μια ομάδα με ένα δύσκολο ισλαμικό όνομα (ούτε που το θυμάμαι) και οι οποίοι επιθυμούν, λέει, να επανασυστήσουν το οθωμανικό χαλιφάτο και να μεταλλάξουν το κράτος που έφτιαξε ο Κεμάλ Ατατούρκ το 1923, εγκαθιδρύοντας και τη σαρία έτσι για να μας βρίσκεται.

Υπάρχουν πάμπολλες ειρωνικές απολήξεις στην παραπάνω είδηση, αλλά θα σταθώ σε μία που με έκανε να βάλω τα γέλια: η συνάντηση-συνέδριο που έκαναν διεξήχθη στο Kemal Ataturk Spor Salonu της Άγκυρας. Οι συγκεκριμένοι τύποι είναι επιπέδου Αρτέμη Σώρρα όσον αφορά τη σοβαρότητά τους. Μπορεί ο αριθμός που συγκεντρώθηκε να κάνει κάποιους να φοβούνται, αλλά σας διαβεβαιώ πως είναι εξαιρετικά μικρός για τα δεδομένα της Τουρκίας. Φυσικά, όλοι αυτοί είναι φανατικοί θρησκόληπτοι, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία περί τούτου. Παραμένουν όμως στο παραπέτασμα μεταξύ γραφικού και γελοίου και κανείς δεν πρέπει να τους λαμβάνει υπόψη. Κι όμως, κάποιοι τούς παίρνουν στα σοβαρά. Κάτι τύπου με σάιτ της συμφοράς, που κάθε «είδηση» που δημοσιεύουν ξεκινά με τις λέξεις. «ΕΣΚΑΣΕ ΤΩΡΑ!» ή. «ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΠΡΙΝ ΤΟ ΚΑΤΕΒΑΣΟΥΝ». Γραφικοί κι αυτοί φυσικά και ανόητοι. αλλά δεν θα σταματήσει ποτέ να με εκπλήσσει το γεγονός ότι άνθρωποι, φαινομενικά σοβαροί, μπορεί να αναπαράγουν τέτοια πράγματα.

Διάφοροι λοιπόν που έχουν τα εν λόγω σάιτ δημοσίευσαν την είδηση χρησιμοποιώντας φωτογραφίες από αγώνες μπάσκετ (!) για να δείξουν το μέγα πλήθος και μέγα πάθος. Μας είπαν για τον κίνδυνο εξ Ανατολών, για ακόμη μία φορά, και μετά κοιμήθηκαν με το χαμόγελο του βλακός που αισθάνεται ότι έχει ξεσκεπάσει μία ακόμη σπάνια παγκόσμια συνωμοσία, από τη σαλοτραπεζαρία του στην Ηλιούπολη. (Ή μήπως από την τουαλέτα του σπιτιού του; Μπορεί).

Η από δω μεριά μάλλον δεν θα είναι εξαιρετικά διαφορετική, για να λέμε την αλήθεια. Δεν παρακολουθώ τα social media μουρλών που αναπαράγουν ανάλογου τύπου ειδήσεις, όπως: «ΕΡΧΕΤΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟΣ ΑΡΜΑΓΕΔΩΝΑΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ». Θα υπάρχουν, οι ομοιότητές μας είναι τόσο πολλές εξάλλου.

Μετά έχεις και την πρώτη κυρία της Τουρκίας να λέει για τα χαρέμια που ήταν σχολεία. Μπορεί να μην εννοούσε ακριβώς αυτό που κατάλαβαν πολλοί, αλλά και πάλι το μήνυμα ήταν στραβό. Η σύζυγος του προέδρου μάς είπε λοιπόν ότι στα χαρέμια οι γυναίκες είχαν τη δυνατότητα να μορφωθούν, μιας και δεν υπήρχε οργανωμένη εκπαίδευση για αυτές. Και το είπε κατά τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας. Άγνοια; Ανοησία; Μπουνταλαδισμός; Όλα αυτά μαζί; Μάλλον. Δεν της πέρασε ούτε στιγμή η σκέψη να μιλήσει για τη Σαμπιχά Γκοκτσέν (το κορίτσι στη φωτογραφία), φέρ’ ειπείν, την πρώτη γυναίκα πιλότο — ήθελε ντε και καλά να μας πει για τη βαλιντέ χανούμ και τις υποτακτικές του χαρεμιού και τι ωραία που έπαιζαν κανονάκι…

Όλα τα παραπάνω (μικρό δείγμα μιας πελώριας κατασκευής) καταδεικνύουν ότι το μέτρο έχει χαθεί προ πολλού στη γεωγραφική περιοχή που περικλείει χώρες όπως η Ελλάδα και η Τουρκία. Είμαστε διά βίου παγιδευμένοι σε βασίλεια άκρατου λαϊκισμού και απέραντης μπουρδολογίας και δεν βλέπω να ξεμπλέκουμε εύκολα και γρήγορα.

Τα είπα και ξεθύμανα…