«Κάτι παράξενο στο νου μου»

C
Amagi

«Κάτι παράξενο στο νου μου»

Έχουν περάσει έξι ολόκληρα χρόνια από την κυκλοφορία του τελευταίου μυθιστορήματος του Τούρκου νομπελίστα Ορχάν Παμούκ, αλλά οι αναγνώστες του θα αποζημιωθούν με το νέο του πολυσέλιδο μυθιστόρημα. Με αφορμή, ακριβώς, την κυκλοφορία από τις Εκδόσεις Ωκεανίδα του νέου του βιβλίου με τίτλο «Κάτι παράξενο στο νου μου» (μετάφραση Στέλλα Βρετού), ο Παμούκ θα επισκεφτεί την Αθήνα για να δώσει μία διάλεξη την Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου, στις 7 το βράδυ, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στην Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη. Ο Ορχάν Παμούκ θα συνομιλήσει με τη δημοσιογράφο Εύη Κυριακοπούλου και θα αναφερθεί στο σύνολο του έργου του. Μετά το τέλος της συζήτησης, θα απαντήσει σε ερωτήσεις του κοινού και θα υπογράψει αντίτυπα των βιβλίων του. Η εκδήλωση, που πραγματοποιείται σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Ωκεανίδα και τα καταστήματα Public, θα έχει ελεύθερη είσοδο, με δελτία προτεραιότητας που η διανομή τους θα αρχίσει στις 5:30 μ.μ. Θα υπάρχει ταυτόχρονη μετάφραση από τα αγγλικά. Για όσους μένουν μακριά, η εκδήλωση θα μεταδοθεί απευθείας μέσω της ιστοσελίδας του Μεγάρου.

Δυο λόγια για το μυθιστόρημα:

Η ζωή ενός πλανόδιου μικροπωλητή και της αγαπημένης του. Μια ιστορία αγάπης στη σύγχρονη Πόλη. Για περισσότερο από 40 χρόνια, από το 1969 έως το 2012, ο Μεβλούτ τριγυρίζει στα σοκάκια της Πόλης. Είναι διαφορετικός από τους ανθρώπους γύρω του, υπάρχει «κάτι παράξενο στο νου του». Προσπαθεί να καταλάβει τι είναι αυτό που τον κάνει να ξεχωρίζει από τους άλλους, από πού προέρχεται αυτή η «παραξενιά». Αλλάζει επαγγέλματα, βρίσκεται κοντά στις εξελίξεις που βιώνει η χώρα του, στις πολιτικές συγκρούσεις, στα πραξικοπήματα. Από επιλογή, δεν σταματάει ποτέ να πουλάει μποζά τις χειμωνιάτικες νύχτες, αναρωτιέται πάντα ποια πραγματικά είναι η αγαπημένη του και πόση σημασία έχει στον έρωτα το πεπρωμένο. Η ευτυχία και η δυστυχία μας εξαρτώνται από τις επιλογές μας; Ή, μήπως, ωριμάζουν ανεξάρτητα, έξω από εμάς, και εμείς απλώς τις ζούμε, απλώς μας συμβαίνουν; Ο Μεβλούτ γίνεται μάρτυρας της εκρηκτικής μετάλλαξης της Ιστανμπούλ σε μια τεράστια πόλη. Καθώς αλλάζουν οι δρόμοι και τα σοκάκια που γνώρισε παιδί, αλλάζει και ο ίδιος. Το παιδί και ο έφηβος δίνουν τη θέση τους στον σύζυγο και τον πατέρα. Τα αυθαίρετα και οι παράγκες δίνουν τη θέση τους στις λεωφόρους και τις πολυκατοικίες. Η Πόλη του γίνεται αγνώριστη, αλλά ο Μεβλούτ αντί να αποξενώνεται συζητά μαζί της και αφήνει έτσι να συνομιλήσουν η ψυχή της πόλης του με τους καημούς της καρδιάς του.

Για τον Ορχάν Παμούκ:

Ο Ορχάν Παμούκ γεννήθηκε στην Kωνσταντινούπολη το 1952. Τελείωσε το λύκειο στη Pοβέρτειο Σχολή, σπούδασε τρία χρόνια αρχιτεκτονική στο Πολυτεχνείο και το 1976 αποφοίτησε από το Ινστιτούτο Δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης. Άρχισε να γράφει το 1974. Το πρώτο του μυθιστόρημα, «Ο Tζεβντέτ μπέη και οι γιοι του», βραβεύτηκε το 1979 στον διαγωνισμό μυθιστορήματος των εκδόσεων Mιλιέτ. Tο βιβλίο αυτό εκδόθηκε το 1982 και την επόμενη χρονιά πήρε το βραβείο μυθιστορήματος «Oρχάν Kεμάλ». Tο δεύτερο βιβλίο του, «Tο σπίτι της σιωπής», μεταφράστηκε στα γαλλικά και το 1991 τιμήθηκε με το βραβείο «Prix de la découverte européenne». Tο ιστορικό του μυθιστόρημα «Το Λευκό Κάστρο» ενίσχυσε τη φήμη του μέσα και έξω από την Τουρκία. Ακολούθησαν τα μυθιστορήματα «Το μαύρο βιβλίο», ένα από τα πιο πολυσυζητημένα και πολυδιαβασμένα έργα της σύγχρονης τουρκικής λογοτεχνίας, «Η καινούργια ζωή», το «Με λένε Κόκκινο», που απέσπασε το βραβείο «IMPAC, 2003», το «Ιστανμπούλ. Πόλη και αναμνήσεις», το «Χιόνι» και το «Μουσείο της Αθωότητας». Το 2006 τιμήθηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας για το σύνολο του έργου του. Τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από 50 γλώσσες. Ζει στην Κωνσταντινούπολη. Όλα τα μυθιστορήματά του κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Ωκεανίδα.