Καύσωνας στη Φινλανδία

C
Κική Τσιλιγγερίδου

Καύσωνας στη Φινλανδία

Το «Τελευταίο πάρτι της Λάουρα» θα σας τραβήξει ασφαλώς την προσοχή πρώτα με το εξώφυλλό του. Πλαισιωμένη από το βαθύ μπλε της καλοκαιρινής θάλασσας, η Λάουρα (προφανώς και είναι η Λάουρα το κορίτσι του εξώφυλλου) μοιάζει να αφήνει τον εαυτό της ελεύθερο να φτάσει στην επιφάνεια με τη βοήθεια της άνωσης. Ή να έχει παραδοθεί στον πνιγμό της.

Πολύ ενδιαφέρον είναι επίσης το γεγονός ότι το βιβλίο υπογράφεται από ψευδώνυμο. Ο J. K. Johansson δεν είναι ένας Σουηδός ή Δανός συγγραφέας, όπως εύκολα θα συμπέραινε κανείς από το κοινό όνομα, αλλά το ψευδώνυμο που έξυπνα επέλεξε «μια ομάδα έμπειρων Φινλανδών συγγραφέων που λατρεύουν τα σκανδιναβικά μυθιστορήματα και τις σειρές του HBO». Το Σκανδιναβικό Αστυνομικό Μυθιστόρημα ζει χρυσές μέρες, και καλά να ’ναι οι άνθρωποι να γράφουν εκείνοι κι εμείς να τα διαβάζουμε.

Η ιστορία της Λάουρα εκτυλίσσεται σε ένα θέρετρο έξω από το Ελσίνκι, στο Πάλοκασκι, ένα καλοκαίρι με καύσωνα. Φινλανδία, καλοκαίρι, καύσωνας. Όχι ακριβώς το σκηνικό που είχαμε στον νου μας για Σκανδιναβία (αν και θα είχε ενδιαφέρον να ξέραμε πώς είναι ένας καύσωνας στη Φινλανδία) και αυτό είναι μεταξύ όσων κάνουν το συγκεκριμένο βιβλίο ενδιαφέρον και ξεχωριστό.

Η Λάουρα λοιπόν, έχει εξαφανιστεί. Την είδαν για τελευταία φορά στο πάρτι αποχαιρετισμού των καλοκαιρινών διακοπών και έναρξης, ταυτόχρονα, της νέας σχολικής χρονιάς, στην παραλία. Η Λάουρα λείπει από το σπίτι της ήδη τρεις μέρες, όταν η Μία, πρώην συνεργάτιδα της αστυνομίας στα social media, προσλαμβάνεται ως ειδική παιδαγωγός στο σχολείο της Λάουρα. Η Μία κατάγεται από το Πάλοκασκι και έχει και η ίδια τελειώσει το ίδιο σχολείο, στο οποίο μάλιστα εργάζεται ως ψυχίατρος ο αδελφός της, Νικ.

Η υπόθεση με την εξαφανισμένη Λάουρα θυμίζει οδυνηρά μια παρόμοια, σχεδόν πανομοιότυπη εξαφάνιση ενός κοριτσιού στο Πάλοκασκι είκοσι χρόνια νωρίτερα, της Βένλα ― και όχι ενός τυχαίου κοριτσιού, μιας και ήταν αδελφή της Μία. Η Μία φυσικά δεν μπορεί να αντισταθεί και, μολονότι δεν είναι πλέον καθήκον της, αρχίζει με όποιον τρόπο μπορεί να ανακαλύψει τι έχει συμβεί. Όταν στην υπόθεση βρίσκεται μπλεγμένος ο ίδιος ο αδελφός της, ο Νικ, τα πράγματα περιπλέκονται περισσότερο. Στο μεταξύ, η Νόρα, μία ακόμη μαθήτρια του σχολείου, επισκέπτεται τη Μία στο γραφείο της και της εξομολογείται τον φόβο της ότι το επόμενο θύμα θα είναι η ίδια. Η Μία δεν παίρνει στα σοβαρά την ανησυχία της Νόρα. Αλλά μάλλον κάνει ένα πολύ μεγάλο λάθος…

Το «Τελευταίο πάρτι της Λάουρα» είναι το πρώτο μέρος της τριλογίας του Πάλοκασκι. Το καθένα από τα τρία μέρη φέρει το όνομα ενός κοριτσιού που εξαφανίστηκε («Laura», «Noora» και «Venla» είναι οι ονομασίες των πρωτότυπων βιβλίων). Μολονότι το μυστήριο της εξαφάνισης της Λάουρα λύνεται, είναι πολλά τα ερωτήματα που μένουν αναπάντητα στην τελευταία σελίδα ― ερωτήματα που θα απαντηθούν στα δύο άλλα βιβλία της τριλογίας, όπως ακριβώς στις μίνι σειρές που όλοι παρακολουθούμε στην καλωδιακή τηλεόραση και που τις αγαπάμε πολύ.

Καλογραμμένο, ευκολοδιάβαστο, το «Τελευταίο πάρτι της Λάουρα» έχει χαρακτηριστεί από τον διεθνή Τύπο ως ένα υβρίδιο του «Twin Peaks», του «Gone Girl» και, βέβαια, του Σκανδιναβικού Αστυνομικού Μυθιστορήματος. Η τριλογία εμβαθύνει ιδιαίτερα στον τρόπο με τον οποίο οι έφηβοι χρησιμοποιούν τα social media και στο διαδικτυακό bullying ― μεταξύ άλλων.

Το βιβλίο κυκλοφόρησε μόλις από τις Εκδόσεις Κέδρος, σε μετάφραση από τα γερμανικά της Γιώτας Λαγουδάκου.

Ανυπομονώ να διαβάσω τα άλλα δύο βιβλία της τριλογίας!