Μεγάλη ευκαιρία, για λίγες μόνο ώρες

L
Τάκης Δρεπανιώτης

Μεγάλη ευκαιρία, για λίγες μόνο ώρες

Σε πολλά αρχαία κείμενα (ενδεικτικά Παλ. Διαθ. Μαλ-Μώς 12:2, Ουπαν. Σούντρα 314:15, Κώδ. Χαμουρ. 75, Αναμν. Νικολ. Ινδικοπλεύστη, Βιβλ. 4, Απόκρ. Ευαγγ. Θεοδ., 6:3) υπάρχει μια δυσνόητη αναφορά που συγκλίνει, με σημερινή ορολογία, στην επόμενη περιγραφή:

Και θα έρθει το έτος το εισαγόμενον εκ του ζεύγους και των δακτύλων άμφω χειρών και άπαξ επαναλαμβανόμενον του ζυγού ζεύγους και κατά την εσχάτην ημέραν αυτού, έκαστος των ζώντων έσχεται άπαξ του βίου του θείαν τινά ευκαιρίαν επαναλήψεως...

Τα κείμενα δυσκολεύουν και γίνονται ακόμη πιο στριφνά από εκεί και κάτω, αλλά η ουσία, όπως πρόσφατα εξηγήθηκε αναλυτικά στον έγκυρο ειδικό λογοτεχνικό-αρχαιολογικό ιστότοπο της ειδικής επιστημονικής επιθεώρησης Scripta Mottea Mar Orientalia, είναι η εξής:

Την τελευταία ημέρα της χρονιάς 2 × 10 και 2 × 10, δηλαδή του 2020, κάθε άνθρωπος μπορεί να επαναλάβει τη χρονιά που λήγει και να αλλάξει πράγματα που περνούσαν ή θα μπορούσαν να περάσουν τελικά από τα χέρια του. Η επανάληψη μπορεί να ανακυκλώνεται μέχρι ο άνθρωπος αυτός να αισθανθεί έτοιμος να προχωρήσει άφοβα στην επόμενη χρονιά.

Οι σινεφίλ αναγνώστες θα εντόπισαν ήδη την απόκρυφη ιδέα από την οποία ξεπήδησε το σενάριο της γνωστής «Μέρας της μαρμότας». Η διαφορά είναι ότι εδώ, στην πραγματική ζωή, ο άνθρωπος πρέπει να θέλει βαθιά να μπει σε αυτό το ταξίδι της αυτοκάθαρσης και της βελτίωσης πριν προχωρήσει. Πρέπει να έχει κατανοήσει ότι μπορεί να επηρεάσει πράγματα μόνο μέσα από την προσωπική του βελτίωση· δεν μπορεί να ελπίζει σε θαύματα από ενέργειες άλλων. Και, για να κατορθώσει να μπει σε αυτό τον κόσμο της διαρκούς ζωής και αυτοβελτίωσης, πρέπει να πατήσει ένα κουμπί.

Το κουμπί είναι διαφορετικό για τον καθένα μας, βρίσκεται πολύ κοντά μας όταν αποφασίσουμε βαθιά και ανέκκλητα να το αναζητήσουμε και τότε μας αποκαλύπτεται λάμποντας με φως απόκοσμο και ελκυστικό μαζί.

Λοιπόν, τι λέτε; Ναι, το 2020 ήταν ζόρικο (αν και μαζί με τα ζόρια του είχε και τα πολλά καλά του, δημόσια και ιδιωτικά, που τώρα ίσως τα υποτιμάτε), αλλά το ξεπεράσατε με ψηλά το κεφάλι. Ένα το κρατούμενο, το πιο σημαντικό. Θέλετε πραγματικά να κάνετε το επόμενο βήμα στο άγνωστο του 2021 ή να ξαναπροσπαθήσετε στο 2020, με όσα ήδη γνωρίζετε γι’ αυτό;

Σας εύχομαι καλή χρονιά, ό,τι κι αν αποφασίσετε. Προσωπικά θα επαναλάβω το 2020 για τέταρτη φορά, έχω κάτι εκκρεμότητες ακόμη. Τελικά, όμως, το 2021 θα έρθει. Σας εύχομαι να το ζήσετε χαρούμενοι κι ευτυχισμένοι.

(Ή ένα πολυτάραχο μα τελικά ασφαλές 2020. Ξανά.)