Ο Αντιρατσιστικός και η Ελευθερία του Λόγου

P
Amagi

Ο Αντιρατσιστικός και η Ελευθερία του Λόγου

Με αφορμή τη δίωξη της συγγραφέως Σώτης Τριανταφύλλου με βάση τον αντιρατσιστικό νόμο, το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών - Μάρκος Δραγούμης (ΚΕΦίΜ) δηλώνει απερίφραστα την πρόθεσή του να προασπιστεί δημόσια το δικαίωμα όλων μας στην ελευθερία του λόγου και διοργανώνει σε συνεργασία με το ακτιβιστικό βιβλιοπωλείο Free Thinking Zone ανοιχτή εκδήλωση με θέμα «Αντιρατσιστικός Νόμος & Ελευθερία του Λόγου» στην Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ, Ακαδημίας 20, Αθήνα) την Πέμπτη 18 Μαΐου στις 7 μ.μ.

Ως ανεξάρτητος, μη κερδοσκοπικός οργανισμός με στόχο την αύξηση της ατομικής ελευθερίας κάθε πολίτη, το ΚΕΦίΜ τάσσεται υπέρ όλων όσων αντιμετωπίζουν κατηγορίες που σχετίζονται με την ελευθερία του λόγου. Ο αντιρατσιστικός νόμος του 2014 αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα τρόπου φίμωσης ανθρώπων που διατυπώνουν προκλητικές απόψεις και έχει ως αποτέλεσμα να μην αισθάνεται πλέον κανένας ασφαλής όταν εκφράζεται δημόσια.

Πιστεύουμε ότι η στιγμή που η υπεράσπιση της ελευθερίας του λόγου έχει πραγματικό νόημα είναι όταν ο λόγος μάς φέρνει σε δύσκολη θέση, όταν είναι προκλητικός ή τελείως ασύμβατος με τα πιστεύω μας. Τότε ακριβώς πρέπει να υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα των ανθρώπων να εκφράζονται ελεύθερα.

Σας περιμένουμε όλους σε μια συζήτηση γύρω από ένα επίκαιρο και πάντα καυτό ζήτημα που αφορά όλους μας.

ΟΜΙΛΗΤΕΣ:

Μαρία Γιαννακάκη, Γενική Γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Δημήτρης Δημητράκος, Ομότιμος Καθηγητής Πολιτικής Φιλοσοφίας στο Τμήμα Μεθοδολογίας, Ιστορίας & Θεωρίας της Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών

Μαρία Γαβουνέλη , Αναπληρώτρια καθηγήτρια Διεθνούς Δικαίου

Γιάννης Ιωαννίδης, Δικηγόρος, Αντιπρόεδρος ΔΣ της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και πρώην γ.γ. Διαφάνεας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων

Πάσχος Μανδραβέλης, δημοσιογράφος (συντονιστής)

* Η κα Σώτη Τριανταφύλλου θα τοποθετηθεί, μέσω skype. Το ίδιο ζητήσαμε από τον κ. Δημητρά, ο οποίος μας ενημέρωσε ότι τη συγκεκριμένη ημέρα θα απουσιάζει στο εξωτερικό.