Ο έμμεσος αντισημιτισμός

P
Δημήτρης Σωτηρόπουλος

Ο έμμεσος αντισημιτισμός

Φαντάζομαι ήδη τι θα απαντήσει ο κος Θ. Πελεγρίνης σε όσους φωνάζουν για όσα είπε σήμερα με την ευκαιρία της συζήτησης στη Βουλή για τη Μικρασιατική Καταστροφή: «Εγώ δεν αρνούμαι το Ολοκαύτωμα, είπα μόνο ότι το σύγχρονο ισραηλινό κράτος και οι λομπίστες του το χρησιμοποίησαν για να κερδίσουν τη συμπάθεια για τους σκοπούς τους». Φυσικά, αυτο είναι επίσης έμμεσος αντισημιτισμός, με το πρόσχημα της καταγγελίας της υποτιθέμενης εργαλειοποίησης του.

Το Ολοκαύτωμα ωστόσο, η Σοά, είναι ένα απολύτως μοναδικό μαζικό έγκλημα που δεν έχει όμοιο του, δεν μπορεί να συγκριθεί ως προς την ιδεολογία του, τον μηχανισμό καταστροφής, την τελεία γραφειοκρατικοποίησή του με καμία άλλη γενοκτονία ή εθνοκάθαρση ή δεν ξέρω τι άλλο στην παγκοσμία ιστορία. Εξ αυτού του δεδομένου λοιπόν, δεν μπορεί να υπάρξει εργαλειοποίησή του.

Όποιος το επικαλείται στη μοναδικότητα του, είτε σύγχρονος Ισραηλινός είτε εβραίος των ΗΠΑ κλπ., καλώς το επικαλείται. Διότι, να το ξαναπούμε, κανένα άλλο «ολοκαύτωμα» δεν μπορεί να είναι η Σοά, κανένα άλλο δεν έχει αυτά τα απολύτως ξεχωριστά και ανεπανάληπτα χαρακτηριστικά. Κι επίσης γιατί καμία άλλη εθνοθρησκευτική κοινότητα δεν κυνηγήθηκε και δεν χρησιμοποιήθηκε ως αποδιοπομπαίος τράγος πρωτίστως στην Ευρώπη, από τον Μεσαίωνα και μετά, αλλά και αλλού, όσο οι εβραίοι. Και γιατί ποτέ άλλοτε όλο αυτό δεν συγκρότησε μια ιδεολογία όπως ο αντισημιτισμός, που τροφοδότησε τον σκληρό πυρήνα ενός καθεστώτος επίσης ιστορικά μοναδικού και αδιανόητου στην επιθετικότητά του όπως ο ναζισμός.

Όταν λοιπόν λέει κάποιος, «Έλα, μωρέ, αφού ξέρουμε ότι χρησιμοποιείτε τα 5,5 εκατομμύρια νεκρούς για τους λόγους σας», απλώς δεν το αναγνωρίζει ως το μεγαλύτερο και πιο δυσεξήγητο έγκλημα στην ιστορία της ανθρωπότητας. Απλώς το θεωρεί κάτι με το οποίο μπορεί να παίξει, κάτι που μπορεί να εργαλειοποιήσει ο ίδιος.

Είναι δε ακόμη πιο αδιανόητο που όλο αυτό προέρχεται από το στόμα ενός υπουργού μιας Αριστερής κυβέρνησης. Να φταίει άραγε ο πολύς συγχρωτισμός με τους ΑΝΕΛ; Ας είμαστε καλύτερα αισιόδοξοι, ότι τουλάχιστον θα βγουν οι περισσότεροι Αριστεροί διανοούμενοι να ζητήσουν την παραίτηση του εν λόγω υφυπουργού, αποκαθιστώντας κάτι από το χαμένο ηθικό πλεονέκτημα που έχει γίνει, εδώ και καιρό, σοβαρό μειονέκτημα.