Ο Κάρολος Ζουγανέλης στο Ωδείο Αθηνών

C
Θανάσης Θεοχάρης

Ο Κάρολος Ζουγανέλης στο Ωδείο Αθηνών

Το πρώτο Σάββατο του Μαρτίου (4.3.2017), στις 20:30, το «Piano στα forte του» παρουσιάζει τον διακεκριμένο πιανίστα Κάρολο Ζουγανέλη στο Ωδείο Αθηνών. Στην ιστορική αίθουσα Άρης Γαρουφαλής του Ωδείου Αθηνών, θα ακουστούν από τον δεξιοτέχνη πιανίστα το ιταλικό κοντσέρτο του Bach (BWV 971), οι παραλλαγές σε ντο ελάσσονα του Beethoven (WoO80), δύο impromptus του Schubert (αρ. 3 και αρ. 2, op. 90), μια επιλογή από πρελούδια του Debussy και του Ραχμάνινοφ (op. 23 και op. 32).

Ο Κάρολος Ζουγανέλης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1977. Σε ηλικία 15 ετών έλαβε το Δίπλωμα πιάνου με Άριστα Παμψηφεί, Πρώτο Βραβείο και Αριστείο Εξαιρετικής Επιδόσεως, στην τάξη της Μυρτούς Μαυρίκου στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών. Μαθήτευσε επίσης κοντά στην Φοίβη Βάλληνδα και στην Ελισάβετ Κουναλάκη. Συνέχισε τις μουσικές του σπουδές στην τάξη πιάνου του Gérard Frémy στο Conservatoire National Supérieur de Musique de Paris, από το οποίο έχει λάβει 4 Master: Πιάνο, Φωνητική Συνοδεία, Οργανική Συνοδεία και Μουσική Δωματίου. Έχει μελετήσει με τους Leon Fleisher, Christian Zacharias, György Sebők, Idil Biret, Pierre-Laurent Aimard και Dominique Merlet.

Έχει βραβευθεί επανειλημμένως σε διεθνείς διαγωνισμούς πιάνου και μουσικής δωματίου, σε Ελλάδα, Ιταλία, Γερμανία, Αγγλία και Γαλλία. Έχει δώσει ρεσιτάλ στις μεγαλύτερες αίθουσες της Ευρώπης, έχει κάνει περιοδείες συναυλιών στην Αμερική (New York, Washington DC, Michigan, Florida) και έχει παραδώσει σεμινάρια διδασκαλίας σε Αμερικανικά Πανεπιστήμια.

Ο Κάρολος έχει παίξει υπό τη διεύθυνση μαέστρων όπως οι Michael Gielen, János Fürst, Iván Fischer, Zsolt Nagy, David Robertson και Jeffrey Milarsky, και έχει διατελέσει επίσημος πιανίστας του διεθνούς διαγωνισμού Operalia, που διοργανώνει ο Placido Domingo.

Το φθινόπωρο του 2016 ανέλαβε τη μουσική προετοιμασία των σολίστ του μιούζικαλ του Broadway «42nd Street», τελευταία μεγάλη παραγωγή του Théâtre du Châtelet στο Παρίσι.

Το 2017 θα εμφανιστεί για σειρά συναυλιών στην Κίνα και θα παραδώσει σεμινάρια σε κινεζικά πανεπιστήμια. Έχει ηχογραφήσει επανειλημμένως για την τηλεόραση και το ραδιόφωνο στη Γαλλία και στην Ελλάδα.

Από το 2004 είναι καθηγητής στο Conservatoire National Supérieur de Musique de Paris. Άλλος ένας Έλληνας πιανίστας που διακρίνεται και διαπρέπει στο εξωτερικό. Θα έχουμε την ευκαιρία να τον ακούσουμε σε ένα ιδιαίτερο δεξιοτεχνικό και γεμάτο ευαισθησία ρεσιτάλ.

Τι είναι το «Piano στα forte του»;

Ο κύκλος συναυλιών «Το piano στα forte του» διοργανώνεται για τέταρτη χρονιά. Σκοπός του είναι να παρουσιάσει στο αθηναϊκό κοινό Έλληνες πιανίστες υψηλού επιπέδου και με διεθνή καριέρα.

Οι περισσότεροι εξ αυτών έχουν να εμφανιστούν αρκετά χρόνια σε ρεσιτάλ πιάνου στην Αθήνα. Με καταγωγή από 5 διαφορετικές ελληνικές πόλεις και καλύπτοντας σε αυτή την έκδοση του κύκλου ένα φάσμα τριών γενεών, οι πιανίστες του φετινού κύκλου συναυλιών «Το piano στα forte του» δίνουν ένα ακόμα καλό δείγμα του ταλέντου της χώρας. Με έργα που ξεκινούν από το μπαρόκ και φτάνουν ώς το παρόν, ο ακροατής θα απολαύσει κατά βάση κλασικό και ρομαντικό ρεπερτόριο. Η φαντασία των σολίστ είναι αστείρευτη: έχοντας τα χέρια τους ελεύθερα, επέλεξαν εκλεκτά και ιδιαίτερα ελκυστικά προγράμματα τόσο για τον φιλόμουσο ακροατή όσο και για τον ειδήμονα.

Την επιμέλεια και διοργάνωση του όλου εγχειρήματος έχει ο πιανίστας Στέφανος Νάσος, ο οποίος αποτελεί την ψυχή του κύκλου συναυλιών «Το piano στα forte του», μιας ιδιωτικής πρωτοβουλίας που προσπαθεί σε χαλεπούς καιρούς να συμβάλει στην προώθηση της πιανιστικής τέχνης και της κλασικής μουσικής στη χώρα μας.

Το φετινό πρόγραμμα του κύκλου συναυλιών «Το piano στα forte του»:

 • Σάββατο 18 Φεβρουαρίου: Απόστολος Παληός (Ωδείο Αθηνών)
 • Σάββατο 4 Μαρτίου: Κάρολος Ζουγανέλης (Ωδείο Αθηνών)
 • Σάββατο 18 Μαρτίου: Μελίνα Τσινάβου (Ωδείο Αθηνών)
 • Σάββατο 1 Απριλίου: Πάρις Τσενίκογλου (Ωδείο Αθηνών)
 • Σάββατο 8 Απριλίου: ΑΣΟΝ με τρεις σολίστ: Θανάσης Αποστολόπουλος, Στέφανος Νικοτιάν, Νέλλη Σεμιτέκολο (Λεόντειο Λύκειο Νέας Σμύρνης)
 • Σάββατο 6 Μαΐου: Ελισάβετ Κουναλάκη (Ωδείο Αθηνών)
 •  

Σάββατο 4 Μαρτίου 2017, 20:30, Κάρολος Ζουγανέλης (Δεξιοτεχνική ευαισθησία):

 • Johann Sebastian Bach (1685-1750): Ιταλικό κοντσέρτο, BMV 971
 • Ludwig van Beethoven (1770-1827): Παραλλαγές σε ντο ελάσσονα, WoO 80
 • Franz Schubert (1797-1828): Impromptu αρ. 3 και αρ. 2 op. 90
 • Σεργκέι B. Ραχμάνινωφ (1873-1943): Πρελούδια, op. 23 και op. 32 (επιλογή)

Ωδείο Αθηνών: Ρηγίλλης και Βασιλέως Γεωργίου Β΄ 17-19, 106 75 Αθήνα, τηλ. 210-72.40.673.

Εισιτήρια: 5 € (μαθητές, σπουδαστές, φοιτητές, άνεργοι, ΑΜΕΑ), 10 € (γενική είσοδος), 20 € (οικογενειακό) και 25 € (τρία ρεσιτάλ).

[ Προπώληση / Πληροφορίες ]