Ο Πάρις Τσενίκογλου στο Ωδείο Αθηνών

C
Θανάσης Θεοχάρης

Ο Πάρις Τσενίκογλου στο Ωδείο Αθηνών

Το Σάββατο 1 Απριλίου 2017, στις 8:30 μ.μ., ο κύκλος συναυλιών «Το piano στα forte του» παρουσιάζει τον καταξιωμένο Πάρι Τσενίκογλου σε ρεσιτάλ πιάνου στην αίθουσα Άρης Γαρουφαλής του Ωδείου Αθηνών.

O Τύπος του Μονάχου έχει γράψει ότι «η ερμηνεία του Πάρι Τσενίκογλου έχει χρωματισμούς που μαγεύουν». «O Πάρις Τσενίκογλου είναι αναμφίβολα ένα από τα εξέχοντα ταλέντα της γενιάς του», σύμφωνα με τον Andreas Groethuysen. Ο βραβευμένος Έλληνας πιανίστας έχει αποσπάσει επανειλημμένως διθυραμβικές κριτικές από τον διεθνή Τύπο για τις εμφανίσεις και τη δισκογραφία του. Η Süddeutsche Zeitung τον έχει χαρακτηρίσει «Αγαπημένο των Θεών» και «Μία αξιοθαύμαστη ανακάλυψη». Και κατά άλλους είναι μία ορχήστρα από μόνος του, ή τουλάχιστον, παίζοντας πιάνο ο Πάρις, είναι σαν να ακούς μία ολόκληρη ορχήστρα.

Γεννήμενος μόλις το 1989, ο Πάρις Τσενίκογλου ξεκίνησε μαθήματα πιάνου σε ηλικία οχτώ ετών και μόλις τρία χρόνια αργότερα ερμήνευσε τα κοντσέρτα και τις Παραλλαγές Goldberg του J. S. Bach. Σε ηλικία 15 ετών απέκτησε Δίπλωμα Πιάνου με Α΄ Βραβείο και μνεία δεξιοτεχνίας ως μαθητής του Γιάννη Αδαμίδη στο Δημοτικό Ωδείο Κατερίνης. Έπειτα από παρότρυνση τού δασκάλου του, συνέχισε τις σπουδές του στο τμήμα εξαιρετικών νέων ταλέντων της Hochschule für Musik und Theater του Μονάχου με καθηγητή τον Franz Massinger (†). Το 2012 αποφοίτησε με Σολιστικό Δίπλωμα Πιάνου, από την τάξη του καθηγητή Thomas Böckheler. Το 2015 ολοκλήρωσε με διάκριση τις μεταπτυχιακές του σπουδές στη σολιστική εκτέλεση με τον καθηγητή Jacques Rouvier στο Πανεπιστήμιο Mozarteum του Ζάλτσμπουργκ, όπου πλέον εξειδικεύεται στο τμήμα Postgraduate. Παράλληλα, έχει λάβει καθοδήγηση από καταξιωμένους καλλιτέχνες όπως ο Murray Perahia και ο András Schiff.

Πολύ σημαντικοί χώροι, όπως η Herkulessaal στο Βασιλικό Ανάκτορο του Μονάχου, το Prinzregententheater του Μονάχου, το Θέατρο του Pforzheim, η Bibliotheksaal του Polling, το Beethoven-Haus στη Βόννη και η Großer Saal του Mozarteum στο Σάλτσμπουργκ, έχουν φιλοξενήσει τα ρεσιτάλ του. Έχει συμπράξει επανειλημμένως ως σολίστ με τη Συμφωνική του Μονάχου, όπως επίσης με τη Φιλαρμονική του Bad Reichenhall (Εβδομάδα Mozart 2012), την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, την Ορχήστρα του Ινστιτούτου Sándor Végh του Σάλτσμπουργκ, τη Hochschulorchester του Μονάχου, τη Συμφωνική του Νις της Σερβίας, τη Φιλαρμονική Δωματίου Νότιας Βοημίας του Budweis και άλλες.

Ο Πάρις έχει αποσπάσει σημαντικές διακρίσεις και βραβεία, όπως το Α΄ Βραβείο Steinway 2008 στο Μόναχο, το Α΄ Βραβείο Mozart 2012 του Πανεπιστημίου Mozarteum και το Γ΄ Βραβείο στον Διεθνή Διαγωνισμό Πιάνου της Ρόδου 2014. Υπήρξε υπότροφος του Πανεπιστημίου του Μονάχου, του Rotary Club Μονάχου-Martinsried, ενώ από το 2008 σπουδάζει με υποτροφία του Ιδρύματος Σπουδών του Γερμανικού Έθνους, την οποία απέσπασε κατόπιν διαγωνισμού.

Τον Μάρτιο του 2013 κυκλοφόρησε το πρώτο του CD με τις Images του Debussy και τα 24 Πρελούδια του Chopin από την Οehms Classics, σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία στους δημοφιλέστερους ραδιοφωνικούς σταθμούς κλασικής μουσικής.

Αναλυτικό πρόγραμμα:

Ludwig van Beethoven (1770-1827): Σονάτα σε σι ύφεση μείζονα αρ. 11, op. 22.

Thomas Heinisch (1968): Entnähert — Adieu KHF (1992). Πρώτη πανελλήνια εκτέλεση. Υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Αυστρίας.

Claude Debussy (1862-1918): Images II.

Isaac Albéniz (1860-1909): από τη σουίτα Iberia, τ. I. Evocación. El puertο.

Maurice Ravel (1875-1937): Gaspard de la nuit.

Ακούστε εδώ τη συνέντευξη του Πάρι Τσενίκογλου στον Amagi.

Τι είναι το «Piano στα forte του»;

Ο κύκλος συναυλιών «Το piano στα forte του» διοργανώνεται για τέταρτη χρονιά. Σκοπός του είναι να παρουσιάσει στο αθηναϊκό κοινό Έλληνες πιανίστες υψηλού επιπέδου και με διεθνή καριέρα.

Οι περισσότεροι εξ αυτών έχουν να εμφανιστούν αρκετά χρόνια σε ρεσιτάλ πιάνου στην Αθήνα. Με καταγωγή από 5 διαφορετικές ελληνικές πόλεις και καλύπτοντας σε αυτή την έκδοση του κύκλου ένα φάσμα τριών γενεών, οι πιανίστες του φετινού κύκλου συναυλιών «Το piano στα forte του» δίνουν ένα ακόμα καλό δείγμα του ταλέντου της χώρας. Με έργα που ξεκινούν από το μπαρόκ και φτάνουν ώς το παρόν, ο ακροατής θα απολαύσει κατά βάση κλασικό και ρομαντικό ρεπερτόριο. Η φαντασία των σολίστ είναι αστείρευτη: έχοντας τα χέρια τους ελεύθερα, επέλεξαν εκλεκτά και ιδιαίτερα ελκυστικά προγράμματα τόσο για τον φιλόμουσο ακροατή όσο και για τον ειδήμονα.

Την επιμέλεια και διοργάνωση του όλου εγχειρήματος έχει ο πιανίστας Στέφανος Νάσος, ο οποίος αποτελεί την ψυχή του κύκλου συναυλιών «Το piano στα forte του», μιας ιδιωτικής πρωτοβουλίας που προσπαθεί σε χαλεπούς καιρούς να συμβάλει στην προώθηση της πιανιστικής τέχνης και της κλασικής μουσικής στη χώρα μας.

Το συνολικό φετινό πρόγραμμα του κύκλου συναυλιών «Το piano στα forte του»:

  • Σάββατο 18 Φεβρουαρίου: Απόστολος Παληός (Ωδείο Αθηνών)
  • Σάββατο 4 Μαρτίου: Κάρολος Ζουγανέλης (Ωδείο Αθηνών)
  • Σάββατο 18 Μαρτίου: Μελίνα Τσινάβου (Ωδείο Αθηνών)
  • Σάββατο 1 Απριλίου: Πάρις Τσενίκογλου (Ωδείο Αθηνών)
  • Σάββατο 8 Απριλίου: ΑΣΟΝ με τρεις σολίστ: Θανάσης Αποστολόπουλος, Στέφανος Νικοτιάν, Νέλλη Σεμιτέκολο (Λεόντειο Λύκειο Νέας Σμύρνης)
  • Σάββατο 6 Μαΐου: Ελισάβετ Κουναλάκη (Ωδείο Αθηνών)

Ωδείο Αθηνών: Ρηγίλλης και Βασιλέως Γεωργίου Β΄ 17-19, 106 75 Αθήνα, τηλ. 210-72.40.673.

Εισιτήρια: 5 € (μαθητές, σπουδαστές, φοιτητές, άνεργοι, ΑΜΕΑ), 10 € (γενική είσοδος), 20 € (οικογενειακό) και 25 € (τρία ρεσιτάλ).

Προπώληση / Πληροφορίες ]