Οι παλιές θυσίες

C
Κική Τσιλιγγερίδου

Οι παλιές θυσίες

Μια σκοτεινή νύχτα, ο δεκαπεντάχρονος Σούνε και ο πατέρας του στρίβουν με το βανάκι τους σε ένα στενό μονοπάτι στο δάσος. Ο Σούνε ανυπομονεί για την τελετή ενηλικίωσής του και για το δώρο του από τον κύκλο των αντρών στον οποίο πλέον θα ανήκει και ο ίδιος. Στο βάθος, στην καρδιά του δάσους, αχνοφαίνονται οι δαυλοί και η φωτιά.

Εκείνη τη βραδιά θα γίνει μια θυσία για την ενηλικίωση του Σούνε:

Η παγωνιά της νύχτας απλώθηκε στο στήθος του μόλις συνειδητοποίησε ότι αυτός ήταν ο λόγος που τον έψαχναν. Ήταν ενήλικας τώρα, μέρος όλης αυτής της κατάστασης. Είχε ορκιστεί με το αίμα του ότι θα ήταν ένας από αυτούς. Είχαν την απαίτηση να σταθεί στο πλευρό των αδελφών του καθώς έπαιρναν έναν όρκο σιωπής, έναν όρκο που δεν θα μπορούσαν να παραβούν ποτέ.

Η Λουίσε Ρικ, επικεφαλής του τμήματος ερευνών της αστυνομίας, αναλαμβάνει την έρευνα για τον εντοπισμό του Σούνε, που εξαφανίστηκε στη δανέζικη επαρχία μια νύχτα σε ένα πυκνό δάσος. Ποια είναι τα μυστικά που κρύβει η μικρή κοινωνία; Πώς συνδέεται η εξαφάνιση του Σούνε με την αυτοκτονία του αρραβωνιαστικού της Λουίσε πριν από είκοσι χρόνια; Τι έχει συμβεί στο δάσος με τη Θυσιαστήρια Δρυ;

Στο «Φονικό Δάσος» η συγγραφέας Sara Blaedel, η επονομαζόμενη και Βασίλισσα του Εγκλήματος στη Δανία ―διόλου άδικα, όπως φαίνεται―, επιστρέφει με μια ιστορία για τις σκοτεινές τελετές των Ασατρουάρ, τους παγανιστές Δανούς που λατρεύουν τους αρχαίους σκανδιναβούς Θεούς. Μια ιστορία για τις τελετές, τους κλειστούς κύκλους των αντρών, τα όργια, τους όρκους ― και τους φόνους. Κι όλα αυτά σε μια από τις πιο φιλελεύθερες, βέβαια, και πιο προοδευτικές κοινωνίες του κόσμου. Συχνά, εδώ και μερικά χρόνια, βλέπουμε τους συγγραφείς του σκανδιναβικού να βουτούν στο παρελθόν του τόπου τους για να αντλήσουν στοιχεία για τα βιβλία τους: είτε στο αρχαίο, και παγανιστικό, είτε στο σχετικά πιο πρόσφατο (συνήθως για τις σχέσεις των χωρών με τη ναζιστική Γερμανία κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο).

Στη νέα περιπέτειά της η ηρωίδα της Blaedel, Λουίσε Ρικ, επανασυνδέεται με ανθρώπους από το παρελθόν της, με συμμαθητές και παλιούς φίλους της, με τους γονείς του αρραβωνιαστικού της που αυτοκτόνησε, με φανατικούς λατρευτές μιας αρχαίας θρησκείας και με την παλιά της φίλη, δημοσιογράφο Καμίλα Λιντ.

Το «Φονικό Δάσος» είναι ένα δυνατό σκανδιναβικό αστυνομικό, από μια πολυμεταφρασμένη συγγραφέα, με μια ηρωίδα που, δοκιμασμένα, αρέσει τους αναγνώστες. Είναι γεμάτο με αναφορές σε αρχαίες θρησκείες και τελετές, με αναφορές στους αρχιτελετάρχες «γκόθι», στον Θορ, τον Λόκι, τον Όντιν, σε παλιά νεκροταφεία και σε μια θυσιαστήρια δρυ. Είναι ένα μυθιστόρημα χορταστικό, ευκολοδιάβαστο, που σε παρακινεί να διαβάσεις και τις προηγούμενες περιπέτειες της Λουίσε Ρικ (θυμίζουμε το προηγούμενο βιβλίο της Blaedel που διαβάσαμε, τα «Ξεχασμένα κορίτσια», πάλι από τις Εκδόσεις Κλειδάριθμος), χωρίς να τις προϋποθέτει βέβαια, καθώς οι αναφορές στο παρελθόν είναι πολλές.

Η μεγάλη επιτυχία της Sara Blaedel δεν είναι τυχαία. Τα βιβλία της έχουν πουλήσει πάνω από 2 εκατομμύρια αντίτυπα, σε μια χώρα με συνολικό πληθυσμό μόλις 5,6 εκατομμυρίων και, σαν να μην έφτανε αυτό, έχουν μεταφραστεί και πωλoύνται κατά χιλιάδες αντίτυπα σε όλο τον κόσμο. Η ίδια, κόρη ενός διάσημου δημοσιογράφου της χώρας της και μιας ηθοποιού, μεγάλωσε ανάμεσα σε πασίγνωστους διανοούμενους και καλλιτέχνες που επισκέπτονταν τους γονείς της στο πατρικό της. Δυσλεκτική η ίδια, άργησε να βρει τον δρόμο της, και μόνο όταν απέτυχε σε άλλες ενασχολήσεις της, διαπίστωσε ότι μπορούσε να ασχοληθεί με τη μετάφραση και τη συγγραφή. The rest is history.

Μετά από τριάντα χρόνια στην Κοπεγχάγη, σήμερα ζει στη Νέα Υόρκη απολαμβάνοντας την επιτυχία της και συνεχίζοντας να αναδιφά στο παρελθόν, και στο παρόν, της Δανίας. Παράλληλα, είναι και πρέσβειρα της οργάνωσης Σώστε τα Παιδιά.

Το «Φονικό Δάσος» κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο του 2016, και στην Ελλάδα πριν από λίγες μόλις εβδομάδες από τις Εκδόσεις Κλειδάριθμος (που έχουν ήδη συγκροτήσει μία πολύ  δυναμική βιβλιοθήκη σύγχρονου αστυνομικού) σε μετάφραση της πολύπειρης Ρένας Χατχούτ. Αναζητήστε το!