Σόμερσετ Μομ και Μπέρνι Γκούντερ

C
Κυριάκος Αθανασιάδης

Σόμερσετ Μομ και Μπέρνι Γκούντερ

Κυκλοφορεί σήμερα το δέκατο βιβλίο του Philip Kerr (Εδιμβούργο, 1956) με κεντρικό ήρωα τον Μπέρνι Γκούντερ, ένα από τους πιο εμβληματικούς ήρωες ―και μία από τις σημαντικότερες σειρές― στον χώρο της σύγχρονης νουάρ αστυνομικής λογοτεχνίας. Τίτλος του, «Η άλλη πλευρά της σιωπής».

Οι ιστορίες του Μπέρνι Γκούντερ διαδραματίζονται κυρίως στη Γερμανία των χρόνων της ναζιστικής κυριαρχίας και του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου. Στην «Άλλη πλευρά της σιωπής», η δράση μεταφέρεται στη Γαλλική Ριβιέρα και είναι τοποθετημένη το 1956.

Ο Μπέρνι δουλεύει πλέον με ψευδώνυμο σε ένα ξενοδοχείο και προσπαθεί να μείνει μακριά από φασαρίες. Παίζει μπριτζ και συνδέεται φιλικά με τον διάσημο συγγραφέα Σόμερσετ Μομ, που επίσης ζει στην Κυανή Ακτή. Στην υπέροχη βίλα του, ο Μομ αναφέρει στον Μπέρνι την ύπαρξη μιας ενοχοποιητικής φωτογραφίας: δείχνει τον Μομ ανάμεσα σε ένα γκρουπ γυμνών αντρών δίπλα σε μια πισίνα ― ένας από αυτούς είναι ο διαβόητος κατάσκοπος Γκάι Μπέρτζες, που αυτομόλησε πρόσφατα στη Μόσχα μαζί με τον Ντόναλντ Μακλίν. Τη φωτογραφία έχει στην κατοχή του ένας παλιός γνώριμος τον Μπέρνι Γκούντερ, ο Χάρολντ Χένιχ, πρώην λοχαγός στις υπηρεσίες ασφαλείας των ναζί και αδίστακτος εκβιαστής, ο οποίος ευθύνεται για τον θάνατο χιλιάδων ανθρώπων το 1945, μεταξύ αυτών και της γυναίκας που αγαπούσε ο Μπέρνι. Ο Χένιχ απαιτεί από τον Μομ πενήντα χιλιάδες δολάρια για να του επιστρέψει τη φωτογραφία. Όταν ο συγγραφέας προτείνει στον Μπέρνι να αναλάβει την υπόθεση, εκείνος στην αρχή διστάζει. Όμως νοσταλγεί τη δουλειά του ντετέκτιβ και θέλει επίσης να πάρει πίσω το αίμα του από τον Χένιχ.

Τα βιβλία της σειράς εκδίδονται στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Κέδρος. Κυκλοφορούν ο τόμος «Η τριλογία του Βερολίνου» (που περιλαμβάνει τα μυθιστορήματα «Οι Βιολέτες του Μάρτη», «Ο χλομός εγκληματίας» και «Γερμανικό ρέκβιεμ»), καθώς και τα έργα «Μοιραία Πράγα», «Άνθρωπος χωρίς ανάσα», «Φλόγα που σιγοκαίει», «Η γυναίκα από το Ζάγκρεμπ», «Αν οι νεκροί δεν ανασταίνονται» και «Η άλλη πλευρά της σιωπής». Από τις Εκδόσεις Κέδρος κυκλοφορούν επίσης το μυθιστόρημά του επιστημονικής φαντασίας «Φιλοσοφικά εγκλήματα», καθώς και τα μυθιστορήματά του «Ξαφνικός θάνατος» και «Το χέρι του Θεού», με ήρωα τον ντετέκτιβ-βοηθό προπονητή Σκοτ Μάνσον.