Spectre και Brexit

P
Νίκος Ψαρρός

Spectre και Brexit

Θυμάστε την τελευταία ταινία του πράκτορα 007, «Spectre»; Τα χθεσινά γεγονότα στο Ηνωμένο Βασίλειο μου την ξανάφεραν στον νου, μαζί με την ιδέα ότι πρόκειται για μια προφητική ταινία που αναφέρεται ακριβώς στα χθεσινά γεγονότα, συμπεριλαμβανομένου και του χρονικού της εξέλιξής τους.

Στην ταινία, το ΜΙ6 διαβρώνεται από τον C, ο οποίος εκμεταλλεύεται την έξαρση της παγκόσμιας τρομοκρατίας για να πάρει την άδεια από την κυβέρνηση να παραγκωνίσει τις ιστορικά καταξιωμένες δομές του ΜΙ6, και ιδιαίτερα το τμήμα 00 του οποίου προΐσταται ο Μ, και να ενσωματώσει την οργάνωση σε μια παγκόσμια με ιδιωτικά κεφάλαια υποστηριζόμενη οργάνωση αντικατασκοπείας που συμπεριλαμβάνει και συντονίζει το έργο των εννέα μεγαλύτερων κρατικών οργανώσεων αντικατασκοπείας παγκοσμίως — από την υπηρεσία αντικατασκοπείας της Νότιας Αφρικής μέχρι τη CIA. Ο Τζ. Μποντ ανακαλύπτει ότι πίσω από αυτό το εγχείρημα κρύβεται ο θετός του αδελφός Ερνστ Σταύρος Μπλόφελντ, ο οποίος έχει θέσει ως σκοπό της ζωής του να καταστρέψει και τον Μποντ και κάθε ιδεώδες που αυτός εκπροσωπεί και υπερασπίζεται.

Έχω την εντύπωση ότι η πολιτική κατάσταση στο ΗΒ, όπως διαμορφώθηκε μετά την έκβαση του χθεσινού δημοψηφίσματος, αντιστοιχεί περίπου σ’ αυτή τη φάση της ταινίας, όπου ο Μπλόφελντ καταφέρνει τελικά με τη βοήθεια του δημαγωγού και λαϊκιστή C, και φυσικά με στοχευμένα τρομοκρατικά χτυπήματα, να φτάσει σχεδόν στην ολοκλήρωση της υλοποίησης των σκοτεινών σχεδίων του — ήδη το πρόγραμμα 00 έχει διαλυθεί, ο Μποντ είναι επικηρυγμένος και ο Μ και μερικοί πιστοί συνεργάτες του έχουν επίσημα παροπλιστεί και είναι αναγκασμένοι να δρουν συνωμοτικά.

Το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται από χθες σε μια ιδιότυπη κατάσταση κατοχής η οποία στο όνομα της κρατικής κυριαρχίας και της αυτοδιάθεσης του λαού έχει θέσει το κράτος στην υπηρεσία της εκπλήρωσης των ιδιοτελών στόχων ορισμένων πολιτικών, χειραγωγώντας την ελεύθερη θέληση του λαού και καθιστώντας τον έρμαιο εθνικιστικών παθών, μισαλλοδοξίας και ενός αόριστου φόβου απέναντι σε απρόσωπους μετανάστες και τρομοκράτες. Και, όπως γίνεται φανερό, και οι νικητές του Brexit αλλά και οι ιδεολογικοί συνοδοιπόροι τους στην υπόλοιπη ΕΕ έχουν σπεύσει να χρησιμοποιήσουν αυτό το γεγονός για να καταφέρουν το θανατηφόρο πλήγμα σ’ αυτή την πιο ευγενή και σοβαρή προσπάθεια που έγινε σε ευρωπαϊκό έδαφος για να εγκαθιδρυθεί η ειρήνη και να σβηστούν οι αντιζηλίες μεταξύ κρατών και εθνών από την εποχή της διάλυσης της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

Στην ταινία, ο Μ με τη βοήθεια των πιστών συνεργατών του, και φυσικά με την ενεργό συνδρομή του Μποντ και της γυναίκας που σε κάθε περιπέτεια έχει την τιμή να βρίσκεται στο πλευρό του και να διαδραματίζει βασικό ρόλο στην εκπλήρωση της αποστολής του, επιτυγχάνει να ξεσκεπάσει τον C και να ακυρώσει τα σκοτεινά σχέδια του Μπλόφελντ. Η τέχνη, λένε, είναι μίμηση της ζωής. Έτσι, η ευτυχής έκβαση αυτής της προφητικής ταινίας μάς δίνει βάσιμες ελπίδες ότι και αυτή η περιπέτεια του ΗΒ και της ΕΕ θα έχει μακροπρόθεσμα αίσιο τέλος.

Κλείνοντας, θα ήθελα να επισημάνω ότι ο Μποντ κατάγεται από τη Σκοτία.