Το σπίτι με τα μυστικά

C
Κική Τσιλιγγερίδου

Το σπίτι με τα μυστικά

Ένας σταθμάρχης έχει ευθύνη να αλλάζει τις σιδηροδρομικές ράγες σε έναν απομακρυσμένο κόμβο. Βλέπει ένα τρένο να πλησιάζει, αλλά, προτού αλλάξει τις ράγες, εντοπίζει τον γιο του να παίζει εκεί, και είναι πολύ μακριά για να του φωνάξει. Αν δεν αλλάξουν οι γραμμές, το τρένο σίγουρα θα συγκρουστεί με κάποιο άλλο, και θα υπάρξουν πολλά θύματα. Αν όμως αλλάξουν, το τρένο σίγουρα θα σκοτώσει τον γιο του.

Αλλάζω τις γραμμές

Δεν αλλάζω τις γραμμές

Ένα ερωτηματολόγιο με ερωτήσεις όπως η παραπάνω δίνεται στους υποψήφιους ενοικιαστές ενός σπιτιού στο Λονδίνο. Αυτό είναι μόλις ένα από τα τεστ που πρέπει να περάσουν οι υποψήφιοι, προκειμένου ο αρχιτέκτονας και ιδιοκτήτης του σπιτιού να επιλέξει τον τυχερό ενοικιαστή.

Το σπίτι είναι ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα, ενεργειακά αυτόνομο, με πλήρως αυτοματοποιημένες λειτουργίες, και φυσικά στην καρδιά του Λονδίνου. Ένα κόσμημα που προσφέρεται προς ενοικίαση, και μάλιστα σε εξαιρετικά προσιτή τιμή. Το πραγματικό τίμημα όμως βρίσκεται κάπου άλλου: στους 200 (!) όρους για την ενοικίασή του. Για ποιο λόγο άραγε δεν επιτρέπεται στους ενοίκους να φέρουν βιβλία ή περιοδικά μέσα στο σπίτι; Να βάλουν χαλιά; Πίνακες; Φυτά σε γλάστρες; Να έχουν καλάθια απορριμμάτων, απλώστρες ή διακοσμητικά μαξιλάρια;

Η Τζέιν, παρά τις παράλογες ρήτρες, αποφασίζει ότι θέλει να μείνει σε αυτό το σπίτι. Απομένει μόνο να την εγκρίνει ο πασίγνωστος αρχιτέκτονας, μέσω μίας προσωπικής συνέντευξης. Όταν λαμβάνει το email που την ενημερώνει ότι εγκρίθηκε, ότι ναι, μπορεί να μείνει στο σπίτι, δεν πιστεύει στα μάτια της.

Λοιπόν… αν η ιστορία σάς φαίνεται παράξενη ώς τώρα, πρέπει να διαβάσετε τη συνέχεια. Γιατί η Τζέιν δεν είναι το μόνο κορίτσι που έμεινε ποτέ σε αυτό το σπίτι. Μάλιστα, όσο ζει εκεί, της αποκαλύπτεται ότι η προηγούμενη ενοικιάστρια, η Έμα, είχε τα ίδια φυσιογνωμικά χαρακτηριστικά με εκείνη. Και ότι εκείνη, το προηγούμενο κορίτσι, έπεσε κάποια στιγμή από την εσωτερική σκάλα και σκοτώθηκε. Εκεί, μέσα στο κατάλευκο, άσπιλο σπίτι…

Η Τζέιν ερευνά την ιστορία του προηγούμενου κοριτσιού, την οποία και εμείς οι αναγνώστες διαβάζουμε παράλληλα με την δική της. Ποιος είναι ο ρόλος του μυστηριώδους αρχιτέκτονα που έχει πάρει θέση στη ζωή και των δύο; Ήταν τελικά η Έμα τόσο αθώα όσο δήλωνε; Πού βρίσκεται η αλήθεια και πού το ψέμα στην αφήγηση του «προηγούμενου κοριτσιού»; Οι δύο ιστορίες είναι σχεδόν πανομοιότυπες. Μήπως άραγε θα έχουν και την ίδια ζοφερή κατάληξη; Η Τζέιν, καθώς η πλοκή κλιμακώνεται, θα προσπαθήσει να αποφύγει τη μοίρα της νεκρής τελευταίας ενοίκου και θα βρεθεί μπροστά σε μια αναπάντεχη αλήθεια, σε μια νέα τροπή και σε ένα δίλημμα, όπως εκείνα του τεστ που χρειάστηκε να συμπληρώσει για να νοικιάσει το σπίτι.

Οι χαρακτήρες στο «Προηγούμενο Κορίτσι» δεν είναι μονοδιάστατοι, και, παρά την εντύπωση που μπορεί να σχηματίσετε για κάποιον, η εικόνα αυτή μπορεί να καταρρεύσει. Όπως συμβαίνει και στην πραγματικότητα, η αλήθεια έχει πάντα περισσότερες από μία όψεις — και οι άνθρωποι, όλοι εμείς, ακόμη περισσότερες. Αν αναζητήσετε ομοιότητες με το «Κορίτσι στο Τρένο» και με το «Κορίτσι που εξαφανίστηκε», δεν θα τις βρείτε: είναι απλώς όλα τους εξαιρετικά καλογραμμένα, παγκόσμια εκδοτικά φαινόμενα, καθαρόαιμα page-turners, και δεν αποκαλύπτουν εύκολα τα μυστικά τους. Το «Προηγούμενο κορίτσι» όμως παίρνει τη δική του, ξεχωριστή θέση, ανάμεσα στα υπόλοιπα μεγάλα, σύγχρονα ψυχολογικά θρίλερ, και βέβαια θα ακολουθήσει και αυτό την πορεία των δύο άλλων επιτυχημένων βιβλίων, καθώς θα μεταφερθεί επίσης στη μεγάλη οθόνη από τον βραβευμένο με Όσκαρ σκηνοθέτη, Ρον Χάουαρντ.

Το καθηλωτικό αυτό ψυχολογικό θρίλερ υπογράφεται από τον Τζ. Π. Ντιλέινι: ψευδώνυμο ενός Βρετανού συγγραφέα που έχει υπογράψει στο παρελθόν εκδοτικές επιτυχίες με διαφορετικά ονόματα και σε διαφορετικά είδη.

Το «Προηγούμενο Κορίτσι» κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ψυχογιός σε μετάφραση Αναστάσιου Αργυρίου. Θα σας ανταμείψει.