Το μέσα στο σπίτι κακό

C
Βασιλική Κνήτου

Το μέσα στο σπίτι κακό

Η ιστορία είναι απλή και συγχρόνως συγκλονιστική: κάποια στιγμή, η έφηβη Μπάρμπαρα εξαφανίζεται. Αρχικά όλοι υποθέτουν ότι το έσκασε από το σπίτι, αλλά μετά από ένα τηλεφώνημα φαίνεται πως το κορίτσι έχει πέσει θύμα απαγωγής. Οι έρευνες της αστυνομίας δεν οδηγούν πουθενά, και έτσι, μετά από τέσσερα χρόνια, όλοι τη θεωρούν πια νεκρή. Όλοι, εκτός από έναν αστυνομικό στα πρόθυρα της συνταξιοδότησης, που επιμένει μάταια να κρατά ανοιχτή την υπόθεση. Ένα καινούριο τηλεφώνημα θα ανατρέψει τις πεποιθήσεις όλων όσοι εμπλέκονται: της μητέρας της, που τη θρηνεί πάντα με την ίδια ένταση, της καλύτερής της φίλης, που στο παρελθόν την είχε προδώσει, του επίμονου αστυνομικού…

Ένα βιβλίο που έλειπε από τα ράφια των ελληνικών βιβλιοπωλείων και που χρειαζόταν μια κάποια τόλμη για να βρει τη θέση του σ’ αυτά, καθώς πραγματεύεται θέματα για τα οποία δεν μας αρέσει να μιλάμε επί της ουσίας και πόσο μάλλον στα παιδιά μας: την παιδική σεξουαλική κακοποίηση και την ενδοοικογενειακή βία.

Στην ελληνική κοινωνία επικρατεί γενικώς η αντίληψη ότι η οικογένεια είναι ένας πυρήνας ασφάλειας και ό,τι κακό κινείται γενικώς έξω απ’ αυτήν. Τι συμβαίνει, όμως, όταν το κακό είναι μέσα στο σπίτι και πώς μπορεί να αντιδράσει σε μια τέτοια κατάσταση ένα παιδί; Γιατί, κακά τα ψέματα, και στη δική μας κοινωνία συμβαίνουν (και) αυτά.

Η Μάιτε Καράνθα βρίσκει έναν απλό και ρεαλιστικό τρόπο να μιλήσει για τα δύσκολα. Να καθοδηγήσει χωρίς να είναι καθόλου «διδακτική». Να εξηγήσει με τρόπο απλό ότι σ’ αυτές τις περιπτώσεις δεν φταίει το παιδί· ότι ο ένοχος είναι συχνά υπεράνω πάσης υποψίας· και ότι πίσω απ’ όλα αυτά κρύβεται κατά κανόνα και μια κακοποιημένη —ψυχικά ή σωματικά— γυναίκα-μάνα, που αργεί να αντιδράσει, είτε γιατί δεν συνειδητοποιεί τι συμβαίνει, είτε γιατί δεν ξέρει πώς να χειριστεί αυτό που συμβαίνει. Από αυτή την άποψη, το συγκεκριμένο βιβλίο, με την αμεσότητα, τον ρεαλισμό και την αφοπλιστική του ειλικρίνεια, απευθύνεται όχι μόνο σε έφηβους, αλλά στους αναγνώστες όλων των ηλικιών — για όλους θα αποτελέσει αφορμή για προβληματισμό, προσθέτοντας ένα ακόμα λιθαράκι στην προσπάθεια μας να μάθουμε «να μιλάμε γι’ αυτά».

[ Διακρίσεις: Εθνικό Βραβείο Ισπανίας, Βραβείο του εκδοτικού οίκου Edebe, Βραβείο του λογοτεχνικού περιοδικού Serra d’Or, Βραβείο του διαδικτυακού περιοδικού νεανικής λογοτεχνίας El Templo de las Mil Puertas, Βραβείο Fada a la Cultura ].