Εκδόσεις Ίκαρος
Το βιβλίο υπήρξε ένα από τα πρώτα θύματα της Κρίσης: οι νέες εκδόσεις και τα τιράζ, και φυσικά τα κέρδη, μειώθηκαν αισθητά πριν καν αυτή αρχίσει να μονοπωλεί τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων. Ο Αμάγκι ρώτησε παλιούς, ιστορικούς, βασικούς Έλληνες εκδότες, καθώς και κάποιους από τους νεότερους, αλλά και από τους πολύ νέους, για το πώς αποτιμούν την κατάσταση. Ταυτόχρονα, μας μιλούν για τις καινούριες τους εκδόσεις, προτείνοντάς μας πολλούς αξιανάγνωστους τίτλους. Το ερωτηματολόγιο ήταν κοινό για όλους. Τους ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον, καθώς φυσικά και για την όλη συνεισφορά τους στα Γράμματα.
Κυριάκος Αθανασιάδης: Πότε ιδρύθηκε ο Οίκος σας; Ποια ήταν η φυσιογνωμία του, και πώς μεταβλήθηκε η ταυτότητά του μέσα στο χρόνο;
Ι.: Ο Ίκαρος ιδρύθηκε το 1943. Τολμώ να πω ότι δεν έχουν αλλάξει δομικά στοιχεία, ούτε στη φυσιογνωμία ούτε στην ταυτότητα του, παρά το πέρασμα τριών γενεών. Ο Ίκαρος προσαρμόζεται σε κάθε εποχή διατηρώντας ατόφια τα στοιχεία που τον έκαναν πρωτοπόρο από την ίδρυσή του: εκδίδουμε ελληνική ποίηση, δοκιμιογραφία και λογοτεχνία, παρουσιάζουμε έργα ξένης λογοτεχνίας που ξεχωρίζουν, προτείνουμε παιδικά βιβλία που καλλιεργούν υψηλό κριτήριο αισθητικής. Ό,τι γινόταν και τα πρώτα χρόνια του Ίκαρου, απλώς με σημερινούς κανόνες, που επιβάλλουν μεγαλύτερη εξωστρέφεια.
Κ.Α.: Πείτε μας δέκα τίτλους σας για τους οποίους είστε πραγματικά υπερήφανοι.
Ι.: Τα ποιήματα του Γιώργου Σεφέρη και του Οδυσσέα Ελύτη. Τα ποιήματα της Κικής Δημουλά. Τα ποιήματα του Γιάννη Αντιόχου και του Γιώργου Ψάλτη. Το Logicomix. Το «Αόρατο ρήγμα» του Αρίστου Δοξιάδη. Τον «Αστερισμό ζωτικών φαινομένων» του A. Marra και τα «Έθιμα ταφής» της Hannah Kent. Τα «Καράβια» των Μ. Αγγελίδου, Α. Παπαθεοδούλου.
Κ.Α.: Πόσα βιβλία εκδώσατε το 2000, το 2005 και το 2010; Πόσα θα έχετε εκδώσει φέτος, μέχρι το τέλος της χρονιάς;
Ι.: Μέχρι το 2010 ο μέσος όρος ήταν περίπου 20 νέα βιβλία το χρόνο και πολλές ανατυπώσεις. Την τελευταία πενταετία οι ανατυπώσεις συνεχίζονται σε μειωμένο αριθμό αντιτύπων, και τα νέα βιβλία έχουν ανέβει στα 30 περίπου.
Κ.Α.: Πότε αντιληφθήκατε την Κρίση; Πώς σας επηρέασε ταμειακά και πόσο άλλαξε ή διαμόρφωσε το πρόγραμμά σας;
Ι.: Η Κρίση ήταν φανερή από νωρίς και σίγουρα από το 2010 και μετά. Το 2012 ήταν η χειρότερη χρονιά, με μεγάλη πτώση στις πωλήσεις και μεγάλη δυσκολία είσπραξης. Φυσικά και προσαρμοστήκαμε στα νέα δεδομένα της αγοράς και ως προς τους τίτλους και ως προς τον αριθμό αντιτύπων ανά έκδοση.
Κ.Α.: Ποια είναι η γνώμη σας για την Ενιαία Τιμή Βιβλίου, και πόσο επηρεάζει η εκάστοτε κυβερνητική πολιτική τις πωλήσεις (ΦΠΑ, ΕΚΕΒΙ κ.ο.κ.);
Ι.: Το ερώτημα για την ενιαία τιμή βιβλίου έχει απαντηθεί από όλες τις πολιτισμένες χώρες που θεωρούν το βιβλίο πολιτιστικό αγαθό. Είναι απαραίτητη. Η μείωση του ΦΠΑ κατά 0,5% είναι στα όρια του ανεκδότου, ειδικά δε σε συνδυασμό με την αύξησή του σε όλα τα στάδια παραγωγής. Προχειρότητες, με ανυπολόγιστες συνέπειες. Ακόμη και το κλείσιμο του ΕΚΕΒΙ έγινε χωρίς να αναλογιστεί κανείς τι θα ακολουθήσει. Δεν υπάρχει σοβαρή κυβερνητική πολιτική για το βιβλίο, και σίγουρα όχι τέτοια που να μπορεί να επηρεάσει θετικά τις πωλήσεις.
Κ.Α.: Ποια είναι η σχέση σας με τις νέες τεχνολογίες, το Web, τα Social Media, αλλά και το e-book;
Ι.: Ο Ίκαρος ήταν από τους πρώτους εκδότες που απέκτησαν ιστοσελίδα. Πολύ πρόσφατα το ikarosbooks.gr ανανεώθηκε ριζικά και λάβαμε πολύ καλά σχόλια. Και στα social media μπήκαμε νωρίς. Διατηρούμε λογαριασμό σε όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για τη δουλειά μας, κυρίως λόγω της αμεσότητάς τους. Οι περισσότεροι τίτλοι που εκδόθηκαν από το 2010 και μετά κυκλοφορούν παράλληλα και σε ebook. Σιγά-σιγά, ψηφιοποιούνται και οι παλιότεροι.
Κ.Α.: Πώς επιλέγετε τους τίτλους που εκδίδετε; Άλλαξαν τα κριτήριά σας την τελευταία πενταετία;
Ι.: Παρακολουθούμε την ελληνική και ξένη αγορά βιβλίου, ενημερωνόμαστε και, με βάση αυτούς τους άξονες, επιλέγουμε με το ένστικτό μας. Την τελευταία πενταετία είμαστε πιο επιφυλακτικοί απέναντι σε εκδόσεις που απευθύνονται σε μικρότερο αναγνωστικό κοινό. Στόχος είναι πάντα τα βιβλία που εκδίδουμε να είναι διαχρονικά.
Κ.Α.: Ποιοι τίτλοι σας ξεχώρισαν ήδη από τη φετινή εκδοτική σας παραγωγή; Μιλήστε μας γι’ αυτούς.
Ι.: Τη χρονιά που διανύουμε εκδόθηκαν πολλά βιβλία που έκαναν αίσθηση στο κοινό, σε διαφορετικές μεταξύ τους κατηγορίες: Στην ξένη πεζογραφία, οι «Πληροφοριοδότες» του J.G. Vasquez σε μετάφραση Α. Κυριακίδη και τα διηγήματα του G. Saunders με τον τίτλο «Δεκάτη Δεκεμβρίου» σε μετάφραση Γ.Ι. Μπαμπασάκη. Στην ελληνική δοκιμιογραφία τα βιβλία «Η Ευρώπη γεννήθηκε από το σχίσμα» του Χρήστου Γιανναρά και «Λαϊκισμός και κρίση στην Ελλάδα» του Τάκη Παππά, αλλά και στη μυθοπλασία το μυθιστόρημα του Δ. Νόλλα «Μάρμαρα στη μέση» που μόλις κυκλοφόρησε και έχει λάβει θερμή υποδοχή από το κοινό. Το αγαπημένο παιδικό βιβλίο του O. Jeffers «Πετάνε οι πιγκουίνοι» έχει ήδη αποκτήσει φανατικούς μικρούς αναγνώστες.
Κ.Α.: Ποια βιβλία σας να περιμένουμε το χειμώνα;
Ι.: Καμαρώνουμε ιδιαίτερα το graphic novel «Δημοκρατία» που βγήκε αυτές τις μέρες στα βιβλιοπωλεία. Κάνουμε, ακόμη, ένα άνοιγμα στη σύγχρονη ελληνική πεζογραφία και θα εκδοθούν οι «Εγκλωβισμένοι» του Δ. Οικονόμου και οι «Κόκκινες ουλές» της Μ. Μικέ. Αυτές τις μέρες τυπώνεται και το επόμενο βιβλίο του C. Toibin, «Νόρα Ουέμπστερ», που θα βγει από εμάς σε μετάφραση Αθηνάς Δημητριάδου.
Κ.Α.: Γιατί διαβάζουμε;
Ι.: Για να μάθουμε να σκεφτόμαστε (και να μιλάμε) διαφορετικά. Για να γνωρίσουμε έναν άλλο κόσμο. Για να δραπετεύσουμε. Για να απομονωθούμε. Για να μάθουμε στα παιδιά μας να διαβάζουν.