Αλληλεγγύη - SolidarityNow
Χαρά, ανακούφιση, ευγνωμοσύνη, ζεστασιά, ασφάλεια και προσμονή για ένα καλύτερο μέλλον είναι μερικά από τα συναισθήματα όσων βοηθήθηκαν από το δίκτυο «Αλληλεγγύη- SolidarityNow».
Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2013, με χρηματοδότηση του φιλανθρωπικού ιδρύματος Open Society Foundations και συντελεστές μία ομάδα ανθρώπων από τον ακαδημαϊκό, επιστημονικό και επιχειρηματικό χώρο, καθώς και επαγγελματιών στον ανθρωπιστικό και εταιρικό τομέα. Έχοντας ως στόχο την αντιμετώπιση των επιπτώσεων και τις επείγουσες ανάγκες που προκύπτουν από την οικονομική κρίση, το δίκτυο παρέχει υπηρεσίες βοήθειας και στήριξης σε πληθυσμιακές ομάδες που πλήττονται περισσότερο.
Η Επικεφαλής Επικοινωνίας και Ανεύρεσης Πόρων του SolidarityNow, Σοφία Ιωάννου, εξηγεί ότι «Μέσα από την πρακτική των δωρεών, σχεδιάζουμε από κοινού με οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και υποστηρίζουμε προγράμματα που δίνουν απάντηση στις αυξημένες κοινωνικές ανάγκες και, κυρίως, που δίνουν τη δυνατότητα στους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν με αξιοπρέπεια τις προκλήσεις της καθημερινότητάς τους».
Τον Ιανουάριο του 2014, εγκαινιάζεται το πρόγραμμα «Κέντρα Αλληλεγγύης», σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, σε συνεργασία με μεγάλες οργανώσεις. Πρόκειται για ανοιχτούς χώρους που ενισχύουν τη συμμετοχή διαφορετικών κοινωνικών ομάδων, παρέχοντας εξειδικευμένες δωρεάν υπηρεσίες στους πιο ευάλωτους πληθυσμούς των πόλεων. «Από τότε μέχρι σήμερα έχουμε προσφέρει δωρεάν ιατρικές, νομικές και ολοκληρωμένες υπηρεσίες σε περισσότερα από 32.000 άτομα», λέει η Σοφία Ιωάννου. Από τις αρχές του 2015 έως σήμερα, το SolidarityNow έχει διαθέσει συνολικά περισσότερα από 10 εκατομμύρια ευρώ σε έργα και προγράμματα που αφορούν τη μετανάστευση και την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης στην Ελλάδα. Οι δράσεις του δικτύου, με διευθύνοντα σύμβουλο τον Επαμεινώνδα Φαρμάκη, επεκτάθηκαν τον Νοέμβριο του 2015 και στη φλέγουσα προσφυγική κρίση, διευκολύνοντας και επιταχύνοντας τις διαδικασίες για πρόσφυγες που ζητούν άσυλο, μέσω του γραφείου της Υπηρεσίας Ασύλου που έχει έδρα την Αθήνα. Βοήθεια παρέχεται επίσης και στους πρόσφυγες που βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη και την Ειδομένη. «Σκοπός μας είναι να ανταποκριθούμε στις επείγουσες και γεμάτες προκλήσεις συνθήκες που διαμορφώθηκαν για τους μετακινούμενους πληθυσμούς. Όταν βλέπεις τη μητέρα αγκαλιά με το μωρό της να πατάει σώα στην Τήλο και να την υποδέχονται άνθρωποι ευγενικοί και αλληλέγγυοι, προσφέροντάς της ζεστά ρούχα για την ίδια και το παιδί της, να το ταΐζουν γάλα και να του δίνουν φάρμακα αλλά και παιχνίδια για να παίξει, ανταμείβεσαι».
Ανάμεσα στους συνεργάτες αυτής της προσπάθειας είναι οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, οι Γιατροί του Κόσμου, η Διεθνής Επιτροπή Διάσωσης και το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες. Ακόμα, οι συντελεστές υποστηρίζουν ακαδημαϊκές πρωτοβουλίες για να καταγραφεί και να τεκμηριωθεί η προσφυγική πραγματικότητα στα νησιά του Αιγαίου, στηρίζοντας μη κυβερνητικές οργανώσεις, με παρόμοιες δράσεις.
Όραμα για το SolidarityNow αποτελεί η εφαρμογή πρωτοποριακών προγραμμάτων για την ενδυνάμωση της αλληλεγγύης στην πράξη. «Παράλληλα με τις δράσεις μας, που θέλουμε να διευρύνουμε και να πολλαπλασιάσουμε ώστε να ανταποκριθούμε ακόμα πιο αποτελεσματικά στις ανάγκες των πιο ευάλωτων και τις προκλήσεις των καιρών, θα εξακολουθήσουμε να ασκούμε πιέσεις ώστε η ΕΕ να δεσμευτεί για την οικοδόμηση ενός ενιαίου συστήματος ασύλου και μετανάστευσης, που να καθιερώνει ασφαλείς και νόμιμους τρόπους μετανάστευσης».
Απώτερος στόχος των δράσεων του δικτύου είναι «να δημιουργηθούν μεταναστευτικές πολιτικές και πρακτικές στην Ευρώπη που να προστατεύουν τους πρόσφυγες και να καθιστούν νόμιμη τη μετακίνηση για λόγους εργασίας, οικογενειακούς, σπουδών, χωρίς να παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα».